Aktører: Lovsjusk med Barnets Reform

HØRINGSFRIST: Vejledningen, der skal sikre implementeringen af Barnets Reform, har store mangler, og de berørte organisationer har kun fået en uge til at svare på det omfattende materiale. Socialministeren afviser.
Barnets Reform sætter barnets tarv i centrum og styrker børns retsstilling.
Barnets Reform sætter barnets tarv i centrum og styrker børns retsstilling.Foto: colourbox.com

Vejledningen giver ingen anvisning på, hvem der har ansvaret for at efteruddanne plejefamilierne, eller hvem der skal betale.

Benny Andersen
Næstformand i SL

En uge til at læse mere end 500 sider lovtekst og udarbejde et høringssvar. Det er den frist, de berørte organisationer har fået til at kommentere den vejledning, der følger med loven om Barnets Reform, som træder i kraft 1. januar.

"Vejledningsmaterialet er voldsomt omfattende og vi kan slet ikke nå at svare," lyder meldingen således fra formanden for Socialrådgiverforeningen, Bettina Post, hvis medlemmer for en stor del skal forvalte lovgivningen.

Vejledningen blev ifølge Bettina Post sendt ud i sidste uge og organisationerne, der også omfatter KL og Socialpædagogernes Landsforbund (SL), har frist til torsdag i denne uge til at svare.

Socialpædagogernes Landsforbund vil ikke boykotte høringen ved ikke at svare, men finder vejledningen meget mangelfuld og mener ikke, at kommunerne bliver klogere af at læse den.

Uddannelse af plejefamilier
Barnets Reform giver som noget nyt mulighed for at anbringe børn i kommunale plejefamilier, som får ret og pligt til at modtage efteruddannelse og supervision.

"Vejledningen giver ingen anvisning på, hvem der har ansvaret for at efteruddanne plejefamilierne, eller hvem der skal betale, så det er absolut nødvendigt med den håndbog, der også skal følge med Barnets Reform, og den er tidligst klar i februar," vurderer forbundets næstformand Benny Andersen.

Børns adgang til at klage over beslutninger, der vedrører dem selv, bliver sat ned fra 15 til 12 år, og Benny Andersen forudser også, at den mangelfulde vejledning kan forsinke børnenes øgede klageadgang.

"Hvis lovens intentioner skal virke i forhold til børnene, kræver det, at der bliver udarbejdet noget materiale, der henvender sig til børnene eller som minimum, at de voksne er informeret, så de kan vejlede børnene og det tror vi ikke kommer på plads til 1. januar," siger Benny Andersen.

Overordnet ser SL dog positivt på Barnets Reform og ønsker den gennemført så hurtigt som muligt.

Frygter merudgifter
Kommunernes Landsforening synes generelt, at det er et stort problem med korte høringsfrister. Organisationen gennemførte i foråret en undersøgelse, der viste, at hver sjette høringssvar skal gives inden for en uge og halvdelen af høringerne gennemføres på to uger.

Specielt i forhold til Barnets Reform undrer KL sig over, at ministeriet har givet så kort høringsfrist på vejledningen.

"Jeg undrer mig især, fordi man fra politisk hold virkelig har ønsket at få Barnets Reform implementeret i den kommunale sagsbehandling, og ideen med hele høringen er at sikre, at indholdet er rimeligt og hensigtsmæssigt," siger formanden for KL's børne- og kulturudvalg, Jane Findahl (SF).

Hun tilføjer, at for KL handler høringssvaret også om at sikre, at de enkelte tiltag ikke medfører merudgifter for kommunerne. Sagsbehandlerne i KL har derfor gennemgået vejledningen med tættekam for at sikre, at der ikke er formuleringer, der pålægger kommunerne ekstra udgifter.

Hvis vejledningen ikke er på plads, når loven skal træde i kraft, har sagsbehandlerne ikke noget konkret at arbejde ud fra og må improvisere sig frem, men helt uforberedte er de ikke, idet Servicestyrelsen og Ankestyrelsen har etableret en task force, der har rejst landet tyndt for at fortælle om indholdet af Barnets Reform. 

Ifølge Socialministeriet har høringsmaterialet været i høring ikke blot været i høring i én, men i tre uger. Og ministeriet har lagt vægt på, at vejledningen skal være på plads 1. januar.

"Der er tale om en vejledning, som organisationerne allerede kender godt, fordi de lige har haft den i høring første gang i marts 2010. Den høring, der henvises til nu, vedrører kun de tre seneste lovforslag på området, herunder lov om Barnets Reform. Og vejledningsteksten svarer til lovforslagenes bemærkninger, som har været offentlige siden januar 2010," siger socialminister Benedikte Kiær (K).

Ministeren påpeger desuden, at der har været en række aktiviteter, der skal hjælpe implementeringen på vej ude i kommunerne. 

"Vi bruger 40 millioner kroner på en række forskellige aktiviteter, som skal hjælpe kommunerne til at implementere Barnets Reform. For eksempel er vi lige nu i gang med en række oplæg for ledere og kommunalpolitikere i alle kommunerne. Og også sagsbehandlere over hele landet bliver tilbudt kurser om Barnets Reform. Derudover kommer der en række konferencer og en håndbog om Barnets Reform."

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Benny Andersen

Forbundsformand, Socialpædagogernes Landsforbund, præsident, AIEJI
(Aalborg Katedralskole 1981)

Bettina Post

Fhv. formand, Dansk Socialrådgiverforening, borgerrådgiver, Høje-Taastrup Kommune, brevkasseredaktør, Familie Journal
socialrådgiver (København, 1988)

Jane Findahl

Koncernchef, Odense Kommune, fhv. byrådsmedlem (SF), Fredericia Kommune, fhv. bestyrelsesmedlem, KL, fhv. formand, KL’s Børne- og Kulturudvalg
socialrådgiver (Den Sociale Højskole, Odense 1990)

0:000:00