Alternativet: Grønne obligationer skal betale for klimaomstillingen

FINANSLOV: Alternativet går til finanslovsforhandlinger med forslag om at udstede grønne obligationer, der skal finansiere omstillingen til et CO2-neutralt samfund. ”Interessant redskab,” siger Klimarådet, mens cheføkonomen i Kraka er kritisk over for ideen. 

Grønne obligationer er Alternativets bedste bud på at skabe kapital til den grønne omstilling, siger politisk leder Uffe Elbæk. 
Grønne obligationer er Alternativets bedste bud på at skabe kapital til den grønne omstilling, siger politisk leder Uffe Elbæk. Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Daniel Bue Lauritzen

Danmark skal udstede grønne obligationer for at finansiere omstillingen til et klimaneutralt samfund.

Det var beskeden fra Alternativet, da partiet i sidste uge gik til finanslovsforhandlinger med finansminister Nicolai Wammen (S).

"Vi skal have rejst nogle penge til rigtige investeringer i grøn omstilling. Det nytter ikke noget, at vi ikke taler om, at det kommer til at koste penge, når vi skal omlægge vores infrastruktur og energisektor," siger Alternativets klimaordfører, Rasmus Nordqvist. 

Forslaget kommer med inspiration fra et lignende tiltag i Holland, hvor man på under et døgn solgte grønne obligationer for omkring 45 milliarder kroner.

Fakta
Hvad er en grøn obligation?

Staten kan udstede statsobligationer til borgere, virksomheder og andre aktører for at skabe kapital. Det lånte beløb samt et renteafkast vil typisk skulle tilbagebetales over en 10-, 20- eller 30-årig periode. 

Alternativet definerer en grøn obligation som en obligation, hvor pengene med garanti investeres i den grønne omstilling. 

Det vidner om en appetit i markedet, mener Alternativet.

”Der er folk, virksomheder og investorer derude, som gerne vil investere i grøn omstilling, hvis ellers muligheden er der. Derfor er grønne obligationer vores bedste bud på at samle den økonomiske kapital, der skal til,” siger Alternativets politiske leder, Uffe Elbæk. 

Pengene kan ifølge et notat, som Alternativet har skrevet om forslaget, udmøntes efter to forskellige modeller. 

Enten skal der oprettes en fond, hvor investeringerne administreres af en bestyrelse, hvori "samfundets aktører er bredt repræsenteret", eller også kan pengene placeres direkte i statsbudgettet, hvor de med finansloven kan investeres direkte i samfundet.  

{{toplink}}
Altinget logoMiljø
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget miljø kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
Læs også

0:000:00