Biden haster til Europa: Vestens ledere vil advare Rusland mod at optrappe krigen

”Rusland må holde op med sin nukleare sabelraslen,” siger Nato-chef Stoltenberg, mens den amerikanske præsident tager til krisetopmøder om Rusland og Ukraine i både Nato, G7 og Den Europæiske Union.

Onsdag gik USA's præsident, Joe Biden, om bord på Air Force One for at flyve til Bruxelles.
Onsdag gik USA's præsident, Joe Biden, om bord på Air Force One for at flyve til Bruxelles.Foto: Evelyn Hockstein/Reuters/Ritzau Scanpix
Thomas Lauritzen

BRUXELLES: Air Force One er landet i et Europa, hvor krigen nu i en måned har buldret lige bag horisonten. Mens frygten for at se Rusland anvende kemiske, biologiske eller måske endda nukleare våben lurer, samles den vestlige verdens ledere torsdag til en hektisk serie af topmøder om krigen i Ukraine.

”Den menneskelige lidelse er rædselsvækkende og smertefuld at være vidne til,” sagde Natos generalsekretær, Jens Stoltenberg, onsdag om russernes angreb på den ukrainske civilbefolkning.

Vi hjælper Ukraine med at udøve dets ret til at forsvare sig selv. Men Nato vil ikke sende tropper til Ukraine.

Jens Stoltenberg
Natos generalsekretær

”Vi er fast besluttet på at gøre alt, hvad vi kan, for at støtte Ukraine. Men vi har et ansvar for at sikre, at krigen ikke bliver optrappet ud over Ukraine og bliver en konflikt mellem Nato og Rusland. Det ville forårsage endnu mere død og ødelæggelse,” sagde han.

Ordene fra den norske Nato-chef illustrerer den balancegang, som lederne vil forsøge at gå på forskellige måder torsdag – både i forsvarsalliancen, hvor dagens topmøder begynder, og i Den Europæiske Union, der sidst på eftermiddagen får besøg af den amerikanske præsident.

Under mødet i EU vil Joe Biden presse på for flere økonomiske og energipolitiske sanktioner mod Rusland, mens han i Nato må modsætte sig central- og østeuropæiske ønsker om mere aktiv militær støtte til den ukrainske hær.

For eksempel synes polske tanker om en form for fredsbevarende styrke indtil videre at blive betragtet som totalt urealistiske.

”Nato er ikke en part i denne konflikt. Vi hjælper Ukraine med at udøve dets ret til at forsvare sig selv. Men Nato vil ikke sende tropper til Ukraine,” sagde Stoltenberg.

Lige som lederne fra USA, Frankrig og Tyskland udelukker han fortsat også en Nato-håndhævet flyveforbudszone over Ukraine, sådan som den ukrainske præsident ellers har bønfaldt dem om.

0:000:00