USA: Vi har ingen favorit til Nato endnu

Præsident Biden er stadig i tvivl om det rette kompromis for en ny leder af alliancen, siger amerikanske kilder til Altinget. Polen afviser samtidig, at de skulle være imod et eventuelt kandidatur fra Mette Frederiksen.

Foto: Evelyn Hockstein/Reuters/Ritzau Scanpix
Thomas Lauritzen

BRUXELLES: Det er endnu uvist, om langt det vigtigste Nato-land – USA – kan støtte Mette Frederiksen som ny chef for den vestlige forsvarsalliance.

Sådan siger en højtstående amerikansk regeringskilde til Altinget, kun en måned før et topmøde i Vilnius gerne skulle finde en afløser for nordmanden Jens Stoltenberg som generalsekretær.

"Regeringen har endnu ikke lagt sig fast på en kandidat til at blive den næste generalsekretær, og vi er ikke i stand til at kommentere drøftelserne," siger kilden, som derefter lægger meget vægt på at rose Stoltenberg:

"Den nuværende generalsekretær har gjort en fremragende indsats, og det er bemærkelsesværdigt, at han har gjort det på et utroligt kritisk tidspunkt i historien," siger den amerikanske regeringskilde.

Det sidste citat er værd at bide mærke i på et tidspunkt, hvor Jens Stoltenberg netop har været på besøg hos præsident Joe Biden i Det Hvide Hus – og hvor rygterne om endnu en forlængelse af nordmandens mandat igen er begyndt at cirkulere.

Den britiske avis Financial Times skriver onsdag, at fortrolige konsultationer blandt regeringer i Natos 31 medlemslande foreløbig har vist sig så vanskelige, at nogle nu igen ønsker at bede Stoltenberg om at blive i jobbet.

Det ville i så fald være en fjerde forlængelse af mandatet for nordmanden, der tiltrådte som Anders Fogh Rasmussens afløser i oktober 2014.

Ny Nato-chef i en krigstid
  • Da Anders Fogh Rasmussen i 2009 overtog jobbet som Natos generalsekretær efter hollænderen Jaap de Hoop Scheffer, blev Fogh den første tidligere regeringsleder på den post.
  • Nyskabelsen blev gjort til en tradition, da Norges tidligere statsminister Jens Stoltenberg afløste danskeren i 2014.
  • Siden er Stoltenbergs mandat blevet forlænget tre gange. Han er nu den længst siddende generalsekretær siden hollænderen Joseph Luns, der bestred posten 1971-1984.
  • Sidste år havde Jens Stoltenberg annonceret, at han ville vende hjem til Norge som nationalbankdirektør. Det måtte han opgive, da Natolandenes ledere bad ham blive et år mere på et tidspunkt, hvor Rusland netop havde invaderet Ukraine.
  • Efter planen træder Jens Stoltenberg tilbage 1. oktober i år.
  • Derfor skulle der gerne findes en afløser snart, helst i forbindelse med et kommende topmøde i Litauens hovedstad Vilnius 11.-12. juli.

Tidligere har Stoltenberg offentligt udtalt, at han ikke har noget ønske om at fortsætte i endnu længere tid. Men han har på den anden side ikke kategorisk udelukket muligheden.

0:000:00