Topmøde: Europas ledere prøver at undgå åbent skænderi om gaskrisen

Kommissionens energiforslag op til endnu et vanskeligt EU-topmøde er bevidst meget uklart. Det dækker over en dyb uenighed mellem regeringerne, der kan true sammenholdet om sanktioner mod Rusland og støtte til Ukraine.

EU's medlemslande er splittede i spørgsmålet om, hvorvidt man skal gennemtvinge et prisloft over gas.
EU's medlemslande er splittede i spørgsmålet om, hvorvidt man skal gennemtvinge et prisloft over gas. Foto: Dado Ruvic/Reuters/Ritzau Scanpix
Thomas Lauritzen

BRUXELLES: Ungarns nationalistiske regeringsleder brugte onsdag sin ganske nyåbnede twitterkonto til at udstille, hvordan sprækkerne i EU begynder at vise sig forud for endnu et topmøde om kontinentets energikrise.

Nye planer denne uge om fælles indkøb af gas ”minder mig om dengang, vi købte vacciner sammen,” skriver Viktor Orban: ”Langsomt og dyrt. Jeg forventer en kæmpe debat om det.”

Den ungarske leder er lige nu den mest højrøstede i sin kritik af et EU, som hans eget parti på plakater i hjemlandets gader beskylder for at ”bombe” ungarsk økonomi via sanktionerne mod Rusland. Orban har endda ringet til EU’s rådsformand, Charles Michel, for at opfordre til afvikling af de økonomiske sanktioner.

Den svækkede europæiske tillid kan begrænse EU’s og regeringernes evne til at stå sammen, vise solidaritet med Ukraine og stå fast over for Rusland.

Men selv om Viktor Orbans holdninger er særlig drastiske, så sætter han fingeren på et meget ømt punkt, der ryster hele det europæiske samarbejde i dets grundvold op til topmødet torsdag og fredag. For energikrisen truer alvorligt med at splitte sammenholdet ad.

Kombineret med pandemiens økonomiske efterdønninger har Ruslands krig mod Ukraine skabt en eksplosion i Europas energipriser, som splitter de 27 unionslande i nord, syd, øst og vest, fordi de har vidt forskellige energimix.

”Alle lederne møder op med hver deres store behov for at vise handlekraft, fordi energiregningerne stiger for deres borgere og virksomheder, mens vinteren nærmer sig,” siger en EU-diplomat: