Dagens overblik: Dansk politik får måske et nyt parti, og regeringen vil bekæmpe partnervold- og drab med 22 nye initiativer

Måske Danmark bliver et parti rigere, når Inger Støjberg torsdag løfter sløret for sin politiske fremtid. Ligestillingsminister Trine Bramsen (S) lancerer 22 tiltag, som skal stoppe både vold og drab begået af en partner. Få overblik over dagens politiske nyheder.

Er Inger Støjberg på vej med et nyt parti?
Er Inger Støjberg på vej med et nyt parti?Foto: Arthur Cammelbeeck/Altinget
Emma Qvirin Holst

Godmorgen og velkommen til en ny dag i dansk politik. Inden denne dag er omme, er vi måske blevet klogere på, om vi også kan byde velkommen til et nyt parti.

Inger Støjberg har varslet, at hun klokken 13 vil tale med pressen. Det er endnu meget sparsomt med oplysninger om, hvad hun har på hjertet. Men henvendelsen til pressen kommer i kølvandet på, at et nyt parti med navnet ’Danmarksdemokraterne – Inger Støjberg’ er blevet godkendt og kan begynde indsamlingen af vælgererklæringer.

Hvorvidt de to ting har en sammenhæng, må vi vente med at få afklaret til senere i dag, når Støjberg forventes at sætte ord på sin fremtid i dansk politik. Følg med hos Altinget.

Regeringen klar med ny handlingsplan mod partnerdrab

Mens vi venter i spænding på nyt fra Støjberg, skal vi dog lige hurtigt runde dagens politiske nyheder. Vi starter hos Politiken, hvor ligestillingsminister Trine Bramsen (S) præsenterer en ny handlingsplan, som skal forhindre partnervold – og drab.

Planen består af 22 initiativer og skal følge op på ministerens løfte om at gøre en indsats mod kvindedrab begået af partnere og ekspartnere.

De nye initiativer indebærer blandt andet en begrænsning af retten til prøveløsladelse for dem, der er fængslet for partnervold – eller drab, opkvalificering af sundhedspersonale, som er i kontakt med gravide, så de kan blive bedre til at opdage vold i hjemmet, og en årlig konkurrence om forebyggelse af kærestevold blandt unge. Læs mere hos Politiken.

Læs også

Eksperter kritiserer nyt optagelsessystem

Regeringens forslag til et nyt optagelsessystem på landets videregående uddannelser kan ende med at skabe endnu mere ulighed. Sådan lyder kritikken fra eksperter i dagens udgave af Kristeligt Dagblad

Ifølge regeringen er hensigten med udspillet at sikre bedre social mobilitet og sænke karakterræset. Det skal blandt andet ske ved, at ingen uddannelser længere må have et adgangskrav højere end karaktergennemsnittet 10. De steder, hvor der stadig er kamp om pladserne, skal pladserne besættes efter en fagspecifik vurdering, hvilket blandt andet kan være en optagelsesprøve.

Men det er netop denne ændring, der vil skabe ulighed og øge presset hos ansøgerne, mener eksperterne.

”Udspillet vil sandsynligvis skabe mere social ulighed. På gymnasiet får alle uanset baggrund den samme type undervisning, og det er mere gennemskueligt og nemmere at planlægge og stile efter et bestemt karaktergennemsnit,” siger Jens-Peter Thomsen, som er seniorforsker ved Vive – Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd. Han henviser til, at unge med højtuddannede forældre er bedre til at gennemskue kravene i en optagelsesprøve.

Dagens interview

Radikale har meddelt, at partiet vil trække støtten til regeringen, hvis den sender asylansøgere til Rwanda. Men hvordan ser det ud med partiets støtte, hvis regeringen går videre med planen om at sende udvisningsdømte til et fængsel i Kosovo?

Radikale står nemlig udenfor aftalen om fængslet i Kosovo. Men partiets retsordfører Samira Nawa kan ikke svare på, om det kan blive tungen på vægtskålen for en ny regering. Det fortæller hun i et interview med Altinget, hvor hun ellers uddyber, hvorfor Radikale er imod forslaget.

Det sker i dag

  • Klokken 8.00: Indenrigs- og boligminister Christian Rabjerg Madsen (S), overborgmester i København Sophie Hæstorp Andersen (S) samt teknik- og miljøborgmester Line Barfod (EL) præsenterer en ny samarbejdsaftale mellem regeringen og Københavns Kommune om flere almene boliger i hovedstaden.
  • Klokken 13.00: Tidligere folketingsmedlem Inger Støjberg mødes med journalister nær sin hjemby Hadsund, hvor hun vil kommentere sin politiske fremtid. Det vides endnu ikke, om det er ensbetydende med, at hun vil præsentere et nyt parti.
  • Statsminister Mette Frederiksen rejser til Bruxelles for at deltage i EU-topmøde. Læs mere om, hvad de europæiske stats- og regeringschefer skal drøfte i Altingets optakt til topmødet.
Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Inger Støjberg

MF, partistifter (DD)
MBA (Aalborg Uni. 2013)

0:000:00