Dagens overblik: Eksperter undrer sig over mangel på centrale oplysninger i radioudbud

NYHEDSOVERBLIK: Flere eksperter kritiserer manglende oplysninger i udbudsmaterialet for den nye dab-kanal. Få overblikket over dagens politiske nyheder. 

Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix
Daniel Bue Lauritzen

Godmorgen og velkommen til Altingets politiske nyhedsoverblik.

Eksperter kritiserer i dag det udbudsmateriale, som ansøgerfeltet til den nye dab-kanal havde at forholde sig til, inden de afleverede deres ansøgninger.

Her var det ikke tydeligt, præcis hvor stor vægt økonomi og budget ville få, hvilket undrer flere eksperter i blandt andet udbudsret. Det skriver Berlingske

Eksperterne hæfter sig ved, at den algoritme, Radio- og tv-nævnet har brugt til at vurdere ansøgningernes økonomi, ikke var velbeskrevet i udbudsteksten. 

"Det gør det i praksis muligt at bestemme, hvor udslagsgivende økonomien skal være, selvom der på forhånd er valgt, at den skal vægte 25 procent," siger Rolf Poulsen, der er professor i matematisk finansiering ved Københavns Universitet, til avisen. 

Økonomi endte med at få helt afgørende betydning for, at Radio Loud vandt dab-udbuddet foran Radio24syv.

Der rejses ligeledes i Berlingske i dag kritik af, at Radio- og tv-nævnet i sin evalueringsrapport om de tre ansøgere til dab-udbuddet flere steder skriver, at der er "anledning til at betvivle Louds evne og mulighed for at opfylde minimumskrav til public service-virksomheden". 

Det undrer lektor i udbudsret ved Syddansk Universitet Carina Risvig Hamer, at Radio Loud alligevel kom i betragtning og endte med at vinde udbuddet. 

"Jeg har aldrig set et udbud, hvor en offentlig institution skriver, at de betvivler, hvorvidt en virksomhed lever op til mindstekravene for udbuddet, og den alligevel vinder kontrakten," siger hun til Berlingske.

Politikeres personfølsomme data endte i forkerte hænder
Der er i strid med reglerne om databeskyttelse blevet delt personfølsomme data på 188 nuværende og tidligere medlemmer af Folketinget. 

Det skriver Berlingske, der har læst en mail fra Folketingets administration, som er sendt til de berørte politikere.

Navn, CPR-numre og oplysninger om politikkernes kontingentbetaling til deres partier er ifølge avisen blevet sendt til de andre partiers sekretariater på Christiansborg. 

"Videregivelsen har medført et tab af kontrol med dine personoplysninger i strid med de databeskyttelsesretlige regler. Jeg beklager den risiko, du har været udsat for," skriver administrationen i mailen.

Ny ulvepakke roses af både naturfolk og landmænd
Miljø- og fødevareminister Lea Wermelin (S) præsenterede mandag en række nye tiltag, der skal sikre fåreavlere i Jylland mod ulveangreb.

Der oprettes en ny ulvezone på størrelse med Bornholm, gives mulighed for at bruge vogterhunde og tilskuddet til opsætning af ulvehegn inden for ulveområder sættes op til 100 procent.

Wermelins ulvepakke bliver taget vel imod i både Danmarks Naturfredningsforening og Landbrug & Fødevarer, skriver Altinget.

"Det er rigtig godt, at hun har lyttet til fagligheden, men også er kommet landbruget i møde. Vi ved med sikkerhed, at hvis man har hegnet sin besætning inde bag et fungerende ulvesikret hegn, har man reduceret risikoen for angreb til nærmest nul," siger Naturfredningsforeningens præsident, Maria Reumert Gjerding.

Boligminister har fået idékatalog til at bremse kapitalfonde
Boligminister Kaare Dybvad (S) er blevet præsenteret for en ekspertgruppes bedste bud på, hvordan man kan bremse kapitalfondes opkøb af boliger, renovering, hævning af huslejen og efterfølgende salg med stor profit.

Ifølge DR har ekspertgruppen leveret fire løsninger, hvoraf den mest vidtgående er helt at fjerne den paragraf i boligreguleringsloven, der i dag muliggør kapitalfondenes boligeventyr. Det kan ifølge rapporten betyde et fald af andelsboliger i de store byers værdi på 25 procent.  

Du kan læse alle anbefalingerne her. Boligministeren har ikke ønsket at udtale sig, før rapporten er officielt offentliggjort. 

Det sker i dag

  • Klokken 8.30: Forhandlingerne om næste års finanslov fortsætter i dag, hvor temaet er minimumsnormeringer. Planen er som følger:
    Klokken 08.30: Enhedslisten
    Klokken 09.45: Radikale Venstre
    Klokken 13.15: Socialistisk Folkeparti.
  • Klokken 09.30: Den store svindelsag, hvor Britta Nielsen er tiltalt for at have stjålet 117 millioner kroner fra de offentlige kasser, fortsætter. 
  • Klokken 16.30 Statsminister Mette Frederiksen (S) holder et pressemøde i Stockholm ved det svenske parlament, Riksdagen, hvor hun blandt andet vil tale om grænsekontrollen mellem Sverige og Danmark.  
Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00