Dagens overblik: Frederiksen holder tale og Folketinget tager den store afslutningsdebat

Folketingspolitikerne gør klar til en af årets længste debatter, og reaktionerne tikker stadig ind på de nye aftaler om sundhedsreform og medieområdet. Få morgenoverblikket mandag.

Foto: Claus Bech/Ritzau Scanpix

Godmorgen og velkommen til en af de dage, vi altid glæder os til på Altinget: Den store afslutningsdebat-dag, hvor folketingsmedlemmerne debatterer alle de store politiske emner fra morgen til aften.

Det foregår i folketingssalen fra klokken 9 og plejer at vare mere end 12 timer. Vi dækker det hele med en liveblog her på Altinget, hvor du kan se debatten live, få de vigtigste nedslag på skrift og undervejs blive beriget med lynanalyser fra nogle af vores redaktører.

Dagens afslutningsdebat er den sidste inden næste valg, og den kommer kort før afstemningen om forsvarsforbeholdet 1. juni, så mon ikke politikerne møder skarpe op.

Statsminister Mette Frederiksen (S) indleder debatten med sin redegørelse om året, der er gået. Hun har en time at tale i, og når hun er færdig, skal partierne skiftevis på talerstolen for at kommentere hendes indlæg. 

Det er normalt den politiske ordfører, der har den tjans, og rækkefølgen bestemmes af partiernes størrelse. Derfor er det først den relativt nyudnævnte politiske ordfører for S, Rasmus Stoklund, som har ordet. Efter hver ordførers indlæg, kan de andre partier stille vedkommende spørgsmål.

Liveblog: Følg med, når Folketinget holder maratondebat før sommerferien

Halsboe får ris og ros for medieaftale

Kulturminister Ane Halsboe-Jørgensen (S) fik overordentlig positive ord med på vejen fra især folk fra filmbranchen, da hun i weekenden landede en medieaftale med regeringens støttepartier samt Frie Grønne, Alternativet og Kristendemokraterne.

Aftalen indebærer nemlig blandt andet, at de internationale streamingfirmaer som Netflix, Disney+ og HBO Max bliver underlagt et såkaldt "kulturbidrag", der betyder, at de skal lægge seks procent af deres omsætning i en pulje, der skal bruges på dansk indhold.

Det fik direktør i Producentforeningen, Jørgen Ramskov, som kalder aftalen om streamingskat for "noget af det mest visionære, der er lavet kulturpolitisk i mange år".

Andre kritiserer ministeren hårdt. Blandt andet får hun stryg for, at det ikke lykkedes hende at holde de borgerlige ombord i en aftale.

"Dermed reduceres medierne i Danmark til kastebold i et kortsigtet politisk spil mellem rød og blå blok. Fordi VLAK-regeringen i 2018 nedskar DR markant, kompenserer den nuværende S-regering i 2022. Og sådan kan den mediepolitiske zigzagkurs fortsætte i uendelighed, hvis det står til regeringen og blå blok," skriver kulturkommentator Nils Frid-Nielsen i et indlæg her på Altinget.

Se hovedelementerne i aftalen her: 

Afgift på streamingtjenester, omfordeling af mediestøtten og flere penge til DR: Få overblik over medieforliget

Undgå papirtiger

Fredag landede regeringen en anden aftale, nemlig aftalen om en sundhedsreform - eller "en lille prut," som den også er blevet kaldt.

Men eksperter er på forhånd bekymrede for effekten af en central del af aftalen, skriver Altinget.

Parterne har nemlig aftalt, at der skal laves en ny national "kvalitetsplan", der skal styrke kvaliteten af behandlingen til mennesker med kroniske sygdomme i kommunerne og styrke de kommunale akutfunktioner. Sådan en plan har været efterspurgt fra aktører, fagfolk og eksperter på sundhedsområdet i årevis. 

Men det er uklart, hvordan man vil sikre sig, at den bliver ført ud i livet.

"Det fremgår ikke, hvordan man vil overvåge og håndhæve, at kommunerne følger de kommende krav. Det er helt afgørende for, om kvalitetsplanen bliver en succes," siger professor i sundhed og politik Kjeld Møller Pedersen.

En anden ekspert lufter bekymring for, at planen kan ende som en "papirtiger" uden den ønskede effekt.

Læs mere her.

Minister klar til at sætte mål om beskyttet hav

Ti procent af dansk hav skal være beskyttet natur.

Det meddelte fødevareminister Rasmus Prehn (S) på årets Naturmødet i Hirtshals, da debatten faldt på en kommende aftale om det, der hedder havplanen, skriver Altinget.

”Vi kommer til at lave en aftale, som har de ti procent med som en målsætning,” sagde Prehn under en debat fredag eftermiddag.

Ministeren lod forstå, at man lægger op til, at målet skal nås inden 2030, hvorfor ikke alle områder bliver udpeget konkret med det samme.

Dermed ser regeringen ud til at bøje sig for presset fra store dele af Folketinget. Regeringens havplan har været hårdt kritiseret, siden den blev præsenteret for over et år siden. Kritikken har særligt handlet om manglende ambitioner for at beskytte havnaturen. 

Læs mere her.

Det sker i dag

  • Klokken 9: Folketingets afslutningsdebat
Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00