Dagens overblik: Hård kritik fra partier efter offentliggørelse af nye dokumenter om epidemiloven

NYHEDSOVERBILK: Blot fem dage før den nye epidemilov skal vedtages i Folketinget, har nye dokumenter fra Sundhedsstyrelsen set dagens lys. Rigsretssagen mod Inger Støjberg har fået en startdato, mens professor frygter, at den nye teststrategi bliver ”helt ekstrem dyr”. Få overblik over dagens politiske historier.

Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Nicole Sander Bertelsen

Velkommen til dagens politiske nyhedsoverblik fra Altinget. Vi lægger ud med den nye epidemilov, hvor der er kommet nye dokumenter frem, men vi skal også forbi Rigsretssagen mod Inger Støjberg, den massive testindsats, som regeringen vil sætte i gang og en kritik fra Statsrevisorerne.

God læselyst.

Dokumenter rejser tvivl om ny epidemilov
Der er blot fem dage til, at Folketinget forventes at vedtage den nye epidemilov. Men i 11. time har en bunke dokumenter, der indtil nu har været ukendt for offentligheden, rejst nye spørgsmål om loven.

Det skriver Jyllands-Posten.

Sundhedsstyrelsen undsiger i dokumenterne flere af de tiltag, som loven indeholder. Det drejer sig blandt andet om besøgsforbud på landets plejehjem. Styrelsen anbefaler også, at man i den nye lov viderefører muligheden for tvangsvaccination på trods af, at et politisk flertal er ved at afskaffe den mulighed.

Dokumenterne fra Sundhedsstyrelsen har ligget i Sundhedsministeriet siden september 2020, men det er først nu, at de bliver lagt frem. Det møder kritik fra både Konservative og Enhedslisten.

”Det er jeg oprørt over. Det er ikke fair, at man behandler offentligheden på den måde,” siger Enhedslistens coronaordfører Peder Hvelplund til Jyllands-Posten.

Dansk Folkeparti er ligeledes kritiske og mener, at vedtagelsen af epidemiloven bør udskydes.

Rigsretssag mod Støjberg begynder til september
Rigsretssagen mod tidligere udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) begynder den 2. september. Det skriver Ritzau ifølge Politiken.

Der er indledt en rigsretssag efter, at Folketinget har rejst en anklage mod Støjberg for at have brudt ministeransvarsloven i sagen den ulovlig instruks om at adskille alle asylpar. Instruksen blev givet tilbage i 2016, da Inger Støjberg var den ansvarlige minister i Udlændinge- og Integrationsministeriet.

Sagen forventes at begynde 2. september og strække sig frem til den 30. november. Inden da vil der være forberedende møde i juni.

Ekspert: Ny teststrategi vil mindst koste 100 milliarder kroner
Regeringen vil skrue op for coronatest, hvis samfundet skal genåbnes, som flere partier ønsker. Men regeringens teststrategi er ikke realistisk, vurderer professor.

Det skriver Berlingske.

Ifølge professor Jacob Kjellberg, der er en af landets førende sundhedsøkonomer, lader det til at være helt ude af proportioner, når regeringen går efter, at alle danskere skal lade sig teste to gange i ugen hele året.

”Forestillingen om, at vi skal skalere op fra det nuværende niveau på cirka én million test om ugen til op imod 12 millioner test, forekommer simpelthen ikke at være realistisk. Det virker også til at være helt ude af proportioner, at man mere end tidobler aktiviteten i en periode, hvor de fleste vil være vaccineret, og hvor man vil have folk til hele tiden at lade sig teste på alle tidspunkter af året, selvom de ingen symptomer har,” siger Jakob Kjellberg fra Vive, Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd, til Berlingske.

Kjellberg vurderer, at det kommer til at koste 100 milliarder kroner om året at gennemføre teststrategien. Det er i runde tal omtrent det samme, som det koster at drive hele sygehusvæsnet, tilføjer han.

For tredje gang giver Statsrevisoren kritik af statsregnskabet
Statsrevisorerne giver for tredje år i streg kritik af det statslige regnskab. Det skriver Ritzau ifølge Berlingske.

Kritikken skyldes især, at staten har besvær med at inddrive gæld fra skatteborgere og virksomheder. En gæld, der er milliardstor.

”Vores kritik kan ikke være større. For tredje år i træk har vi måttet give et forbehold, som vedrører næsten halvdelen af de samlede skatteindtægter. Der er for meget rod, usikkerhed og udstående,” siger formand for Statsrevisorerne Henrik Thorup (DF).

Ifølge ham kan det ikke nytte noget, at det fortsætter for tredje år i træk, men det er op til Folketinget at gå videre med sagen.

Gælden til det offentlige er steget med 10,7 milliarder kroner i 2019 til 130 milliarder kroner i 2020.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Inger Støjberg

MF, partistifter (DD)
MBA (Aalborg Uni. 2013)

Henrik Thorup

Fhv. formand for statsrevisorerne og regionsrådsmedlem (DF), Region Hovedstaden
assurandør (Forsikringshøjskolen 1980)

0:000:00