Dagens overblik: Lokalpolitikere frygter udrejsecenter på Langeland, og grønt lys til karamelkast og studenterkørsel

Afgangselever kan kaste karameller, holde dimission og køre studenterkørsel til sommer. En samlet kommunalbestyrelse er imod regeringens planer om et udrejsecenter på Langeland. Regeringens "nye" oplysninger forud for ko-vending om Syrien-børn var kendt mindst et år. Få morgenoverblikket.

Torsdag besøger udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) Langeland i forbindelse med et nyt udrejsecenter. Her vil borgmester Tonni Hansen (SF) fortælle om kommunalbestyrelsens modstand.
Torsdag besøger udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) Langeland i forbindelse med et nyt udrejsecenter. Her vil borgmester Tonni Hansen (SF) fortælle om kommunalbestyrelsens modstand.Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Caroline Tranberg

Godmorgen og velkommen til dit korte politiske overblik denne torsdag.

Onsdag meldte regeringen, at et nyt udrejsecenter næste år skal placeres på Langeland. Samme aften fortæller en enig kommunalbestyrelse på Langeland, at beslutningen risikerer at sabotere kommunens arbejde for at sikre en positiv udvikling.

Det skriver Jyllands-Posten. 

Bestyrelsen fortæller også, at den ”overhovedet ikke er blevet inddraget i en dialog om placeringen af et udrejsecenter for udviste kriminelle på Langeland”.

Torsdag besøger udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) Langeland, og her har borgmester Tonni Hansen (SF) bebudet, at han vil fortælle om kommunalbestyrelsens modstand.

Go til karamelkast, dimission og studenterkørsel

Trods corona kan afgangselever på skoler og gymnasier nu både kaste karameller, holde dimission for 500 mennesker og køre studenterkørsel uden afstandskrav til sommer.

Det skriver Børne- og Undervisningsministeriet i en pressemeddelelse. 

Der er fortsat nogle retningslinjerne, når uddannelsesafslutningerne skal fejres.

Afgangselever i grundskolen skal kaste med karameller én klasse ad gangen, og retningslinjerne for test af deltagere på skoler og institutioner gælder fortsat. Og så anbefales det, at huebegivenheden ved sidste mundtlige eksaminer på gymnasier fejres med max fem gæster per elev.

”Nye” oplysninger for at hente Syrien-børn var kendt længe

På forsiden af Jyllands-Posten kan man læse, at regeringens ”nye” oplysninger om børnene i Syrien ifølge både eksperter og partier på begge fløje, har været tilgængelig for regeringen i mindst et år.

Det er de oplysninger, som har fået regeringen til at ændre kurs, så de efter to års modstand nu i stedet gerne vil hente 14 børn og deres 3 mødre fra Syrien til Danmark.

En taskforce har været i Syrien i seks dage, og på et pressemøde i Udenrigsministeriet tirsdag fortalte justitsminister Nick Hækkerup, at taskforcen har givet ”væsentligt nye oplysninger” i sagen.

De nye oplysninger er ifølge Jyllands-Posten blandt andet, at der er ”en forværret sikkerhedssituation i og omkring lejrene”, at regeringen har konstateret, at det er tæt på umuligt at evakuere børnene uden mødrene, og at der er ”en stigende tendens til flugtforsøg og udsmugling fra lejrene”.

Ifølge både eksperter og partier fra begge fløje på Christiansborg får det regeringens kerneargumenterne for den politiske kovending til at falde fra hinanden.

Uvis tidshorisont og anbringelse af børn i Syrien

"Erfaringerne fra andre lande viser, at det kan blive en langstrakt proces”.

Sådan svarer Udenrigsministeriet i en mail til Altinget på spørgsmålet om, hvornår børnene og deres mødre kan hentes hjem. Udover det kan de ikke komme med en tidshorisont for evakueringen.

Læs også

Der er heller ikke flere oplysninger om, hvorvidt børnene kan bo på for eksempel et familiemedlem, eller anbringes hos en plejefamilie, når de lander i Danmark. Det skriver Berlingske.

Social- og ældreminister Astrid Krag fortæller til avisen, at det kommer til at bero på individuelle vurderinger, fordi det er børn med sammensatte problemer.

Ny vaccine-tilvalgsordning træder i kraft

Torsdag træder tilvalgsordningen i kraft, der gør det muligt at få en vaccine fra AstraZeneca og Johnson & Johnson, som står udenfor det danske vaccineprogram. Det skriver Politiken.

Det kræver fortsat en konsultation med en læge, som skal vejlede om bivirkninger og andet. Hvis man fortsat vælger at tage vaccinen, er den gratis.

I vejledningen til ordningen kan man også se, at borgere, som vælger at blive vaccineret med en af de to vacciner, stadigvæk kan søge erstatning, hvis de oplever skader – også selvom de er informeret om risikoen.

Det sker i dag: 

  • Den amerikanske udenrigsminister Antony Blinken besøger Grønland sammen med den danske udenrigsminister Jeppe Kofod. De besøger også Reykjavik i Island, hvor begge skal til møde i Arktisk Råd.
  • EU's handelsministre mødes i Rådet for Udenrigsanliggender.
  • Klokken 9: Europa-Parlamentet holder plenarsamling i Strasbourg fra 17.-20. maj.
  • Klokken 9.30: Danske Regioner holder digital generalforsamling.
  • Klokken 13: Folketingets Transportudvalg holder offentlig høring om Lynetteholm-projektet.
  • Klokken 17: Udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) besøger Langeland forud for åbning af udrejsecenter næste år.
Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mattias Tesfaye

Børne- og undervisningsminister, MF (S)
murersvend (Skanska og Århus Tekniske Skole 2001)

Tonni Hansen

Borgmester (SF), Langeland Kommune, medlem, KL's formandskab
Ufaglært

0:000:00