Dagens overblik: Macron vinder præsidentvalget i Frankrig, og USA's udenrigsminister har besøgt Kyiv

Emmanuel Macron kan tage hul på en ny periode som præsident i Frankrig. USA’s udenrigsminister har besøgt Kyiv for første gang siden Ruslands angreb. Kritik af droppet bonusordning for embedsmænd. Få overblikket over dagens politiske nyheder. 

Foto: Benoit Tessier/Reuters/Ritzau Scanpix
Karl Emil Frost

God morgen og velkommen til ugens første nyhedsoverblik fra Altinget.

Søndag aften stod det klart, at det bliver den siddende franske præsident, Emmanuel Macron, som fortsætter på posten efter præsidentvalget.

Her vandt han med omkring 59 procent af stemmerne over højrenationale Marine Le Pen og kan dermed tage hul på en ny embedsperiode som den første franske præsident i 20 år.

Samtidig ser den endelige valgdeltagelse ud til at ende på omkring 72 procent, hvilket er det laveste niveau i 50 år.

En stor andel af stemmerne på Emmanuel Macron er et udtryk for protest mod Marine Le Pen snarere end et udtryk for opbakning til det politiske projekt.

Det medgav den franske præsident selv i sin tale foran Eiffeltårnet i Paris.

"Mange har stemt på mig ikke for at støtte mine ideer, men for at dæmme op for dem, der kommer fra det yderste højre. Jeg vil gerne takke dem og sige, at jeg ved, at de stemmer pålægger mig et ansvar i årene, der kommer," sagde Emmanuel Macron.

Samtidig forsøgte han at imødekomme de omkring 40 procent af vælgerne, som stemte på Le Pen.
"Vreden og uenigheden, der har fået dem til at stemme på det projekt, skal vi også finde et svar på," sagde han.

Læs mere i Altinget her.

Le Pens tropper sørger

På valgaftenen var Altinget var også med hos Marine Le Pens støtter ved Pavillon d’Armenonville i udkanten af Paris. Her vakte valgresultatet både skuffelse og vrede.  

”Jeg føler både tristhed og vrede. Jeg er vred på de mennesker, der har stemt på en fyr, der så nedladende og arrogant som Macron. De har ikke givet Frankrig en chance,” siger 57-årige Marie Léon og tørrer en tåre væk efter den første følelsesladede reaktion.

”Nu må vi kæmpe for valget til Nationalforsamlingen i juni, og for næste præsidentvalg om fem år. Vi giver ikke op,” snøfter hun.

Også Marine Le Pen holdt takketale for sine støtter.
”Jeg kommer tilbage,” er det sidste, hun viskede over skulderen, lige inden hun forlod scenen.

Læs hele Altingets reportage her.

USA’s udenrigsminister har besøgt Kyiv
Både USA's udenrigsminister, Anthony Blinken, og forsvarsminister Lloyd Austin har søndag besøgt Ukraines hovedstad, Kyiv.

Her har de holdt møde med Ukraines præsident, Volodymyr Zelenskyj.

Det bekræfter en ledende embedsmand i USA's udenrigsministerium tidligt mandag, skriver Ritzau ifølge Kristeligt Dagblad.

På mødet har USA angiveligt lovet yderligere militærstøtte for 713 millioner dollar svarende til omkring fem milliarder kroner.

Ud af dem gives 322 millioner dollar direkte til Ukraine, mens de resterende penge vil blive fordelt til Nato-landende fælles indsats før den ventede russiske offensiv i det østlige Ukraine.

Hjemsendelser af afviste asylansøgere risikerer at blive forsinket

Snart skal flere medarbejdere fra Hjemrejsestyrelsen udlånes til at behandle ukraineres opholdstilladelse.

De udlånte medarbejdere kan føre til forsinkelser af udsendelserne af afviste udlændinge, fordi Hjemrejsestyrelsen er den ansvarlige myndighed på området.

Det skriver Avisen Danmark på baggrund af et notat fra Hjemrejsestyrelsen, der er sendt til Folketinget.

Prioriteringen møder kritik fra oppositionspartierne Konservative og Dansk Folkeparti, som mener, det er udtryk for en lempelse af regeringens udlændingepolitik.

Udlændinge- og Integrationsminister Mattias Tesfaye understreger i en skriftlig kommentar til avisen, at hjemrejseområdet fortsat har ”meget høj prioritet”, men tilføjer:

”Lige nu må vi tage svære valg: Det er ikke kun tilfældet i mit ansvarsområde, det kommer sandsynligvis til at gælde i hele samfundet.”

Læs også

Kritik af droppet bonusordning for embedsmænd

Indtil for nylig har ministeriernes departementschefer årligt kunnet se frem til klækkelige lønbonusser på baggrund af deres ”indsats, resultater og kvalifikationer”.

Men i perioden 2012 til 2021 har de stort set altid fået udbetalt bonussen, viser Berlingskes gennemgang af departementschefernes lønninger.

Både Kurt Klaudi Klausen, professor i offentlig organisation og ledelse fra Syddansk Universitet, og flere politikere kritiserer den nu droppede ordning.

Klaudi Klausen kalder ordningen en ”rituel øvelse” og mener, det er fornuftigt, at engangsvederlaget nu udbetales som fast tillæg.

”Det er ikke et skarpt strategisk redskab, når det tilsyneladende i realiteten var en forøgelse af grundlønnen og ikke en konkret vurdering af præstationer,” siger han til Berlingske.

Det sker i dag:

  • 09:00: Statsrevisorerne holder møde
  • 13:00: Tesfaye kommer med lovforslag om opholdstilladelse
Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Emmanuel Macron

Præsident, Frankrig (La République en marche)
offentlig administration (Sciences Po), filosofi (University of Paris-Ouest Nanterre La Défense 2001)

Marine Le Pen

Partileder, Rassemblement National

0:000:00