Franskmændene har talt: Fem år mere til Macron forpligter

Den siddende franske præsident, Emmanuel Macron, vinder tvekampen over højrenationale Marine Le Pen i en valgfinale præget af det, der tegner til blive den laveste franske præsidentvalgdeltagelse i mere end 50 år.

Emmanuel Macron får lov til at blive i Élysée-palæet fem år mere.
Emmanuel Macron får lov til at blive i Élysée-palæet fem år mere.Foto: Gonzalo Fuentes/Reuters/Ritzau Scanpix
Rikke AlbrechtsenPeter Ingemann Nielsen

PARIS: ”Fem, fire tre, to, en…” Da klokken hastigt nærmede sig otte søndag aften, begyndte Macrons tilhængere at tælle ned i kor.

Så fulgte et kort sekunds stilhed, selvom storskærmen foran Eiffeltårnet viste en klar valgsejr til deres kandidat.

Inden Macrons partisoldater gav sig selv lov til at juble over genvalget, drog de nemlig et fælles lettelsens suk. Frygten over at få Marine Le Pen som præsident kunne de nu endelig skyde til side.

Dermed ser Emmanuel Macron ud til at have brudt forbandelsen. For første gang i 20 år er en siddende fransk præsident genvalgt til landets højeste embede.

Omkring 58 procent af stemmerne står Macron til at få.

Ikke helt en gentagelse af den storsejr over Marine Le Pen fra det nationalkonservative Rassemblement National, som den socialliberale nytilkommer leverede, da de to tørnede sammen i 2017, og Macron hentede to tredjedele af stemmerne. Men det blev heller ikke lige så tæt et løb mellem de to, som nogle målinger havde forudset.

Til gengæld tegner valgdeltagelsen til at ende på det laveste niveau siden 1969. Der er heller ingen tvivl om, at mange af de vælgere, der endte med at stemme for Macron, måtte holde sig for næsen, mens de gjorde det.

Mange har stemt på mig ikke for at støtte mine ideer, men for at dæmme op for dem, der kommer fra det yderste højre. Jeg vil gerne takke dem og sige, at jeg ved, at de stemmer pålægger mig et ansvar i årene, der kommer.

Emmanuel Macron
Frankrigs præsident

Det gælder snart sagt alle dem, Altinget talte med søndag uden for valgsted nummer 1 på rådhuset i den nedslidte Paris-forstad Bobigny, hvor venstrefløjskandidaten Jean-Luc Mélenchon i valgets første runde var den helt store favorit.

0:000:00