Dagens overblik: Radikale og LA lufter tanker om regeringssamarbejde

Sofie Carsten Nielsen og Alex Vanopslagh diskuterer mulighederne for et regeringssamarbejde efter næste valg, og Folkemødet er i gang. Få torsdagens vigtigste politiske nyheder helt kort her.

Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Kristine Korsgaard

God morgen, så er vi klar med morgenoverblikket på Folkemødets første dag.

I løbet af eftermiddagen står først LA-leder Alex Vanopslagh på hovedscenen i Allinge, og senere er det Radikales formand Sofie Carsten Nielsen, der holder tale.  

I den anledning har Politiken lavet et dobbeltinterview med de to for at høre, hvordan de ser på mulighederne for at samarbejde om regeringsmagten efter næste valg?

"Jeg kan godt se det for mig," siger Carsten Nielsen klart.

Og Alex Vanopslagh kalder det "spændende". Han mener, den radikale leder er kvinden, der kan "lukke hullet" på midten af dansk politik.

Men de har også begge en række betingelser for at samarbejde. Læs mere i interviewet her.

Der er ingen midte
Og vi bliver lidt på midten, for i denne uge fik Lars Løkke godkendt sit nye partinavn Moderaterne, og han kan nu begynde at samle vælgererklæringer ind for at blive opstillingsberettiget ved næste valg.

Men al denne snak om regering henover midten, som både Løkke, Sofie Carsten Nielsen og Kristendemokraterne drømmer om, har ingen gang på jord.

Det skriver Altingets politiske kommentator, Erik Holstein, i analysen her:

Læs også

"Absurde" skævheder til fordel for V og S
Men før vi når til næste folketingsvalg, får vi formentlig et kommunalvalg.

Og her kan de største partier, Venstre og Socialdemokratiet, se frem til at blive tilgodeset af valgmatematikken.

Ifølge ny forskning på baggrund af det seneste kommunalvalg, rammer fordelingen af mandater ved kommunalvalg nemlig mange steder så skævt, at der ifølge forskere opstår rene absurditeter, som primært kommer S og V til gavn.

Det skriver Altinget.

Mindre justeringer vil sikre større retfærdighed, mener forskerne, men det afviser den socialdemokratiske minister.

Godt og skidt nyt om nye ejendomsvurderinger
Og så er der endelig nyt om udsigten til, at der kan komme nye vurderinger af boligejernes ejendomme. Nye vurderinger er forudsætningen for, at man kan begynde at lade boligskatten stige med boligens værdi, og at boligejere, der har betalt for meget i skat, kan få penge tilbage.

Det er Skat, der arbejder på at udvikle det nye system, og det uafhængige It-tilsyn har nu set arbejdet og tidsplanen efter i sømmene.

En af konklusionerne er, at en del af opgaven skal lægges ud til eksterne - formentlig private - hvis man skal nå i mål, så de nye boligskatter kan virke fra 2024. Det skriver Altinget om tilsynets rapport, som er stærkt kritisk.

Skatteminister Morten Bødskov (S) havde dog også godt nyt med, da han præsenterede tilsynets rapport. Fra september begynder man nemlig at teste nogle af de nye vurderinger på 50.000 af landets 1,7 millioner boligejere, skriver Altinget.

Chancen for bred landbrugsaftale svinder ind
Der skulle have ligget en klimaplan for landbruget i efteråret 2020. Men regeringen udskød sit udspil, og selv om forhandlingerne er i gang, siger flere af deltagerne nu, at der nok ikke lander en aftale før til efteråret.

Det skriver Information.

Lige nu ser det heller ikke ud til, at det vil lykkes at få en aftale henover midten.

"Der kommer ikke nogen bred aftale. Det må blive en aftale med en af siderne. Det er der, vi er nu," siger Venstres landbrugsordfører og blå bloks chefforhandler Troels Lund Poulsen.

Det er især regeringens forslag til, hvor meget kvælstof landbruget skal skære af deres udledning, der får Venstre til at sige nej. 

Minister vil se på millionsvindel
Den mulige millionsvindel med landbrugsstøtte skal nu undersøges. Men fødevare- og landbrugsminister Rasmus Prehn (S) siger på forhånd, at det kan blive svært at kræve penge tilbage.

Det skriver Jyllands-Posten, som har interviewet ministeren i kølvandet på en særdeles kritisk rapport fra Rigsrevisionen.

Som led i en oprydningsplan vil Rasmus Prehn have gennemgået syv års tilskud for potentielt flere milliarder kroner. Der er nemlig risiko for, at landmænd har fået for meget i landbrugsstøtte ved at opdele deres selskab i flere. 

"Hvis der er den mindste mulighed for at komme efter dem, der har snydt, så skal vi selvfølgelig det," siger Prehn til avisen.

Folkemødet i Allinge og København
Og så er det jo som nævnt i dag, Bornholm og Allinge åbner årets folkemøde.

En del arrangementer kan følges digitalt. Find hele programmet her.

På Altinget huser vi også en masse debatter. Dem kan du følge ved enten at møde fysisk op i vores gård i Ny Kongensgade i København eller se dem live på siden her.

I dag starter vi klokken 8 med Red Barnets debat mellem en række fagpersoner om, hvordan man bedst hjælper børn ud af mistrivsel efter corona.

Det sker i dag

  • Folkemødet på Bornholm begynder i dag og varer til og med lørdag.

  • Forsvarsminister Trine Bramsen (S) besøger Færøerne.

  • Klokken 10: Ministeren for fødevarer, landbrug og fiskeri, Rasmus Prehn (S), i åbent samråd om tilskud til landbrugere.

  • Klokken 10.15: Børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S) i samråd om, at læringsplatforme ikke øger kvaliteten i undervisningen.

  • Klokken 10.15: Børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S) i samråd om, at der i en række kommuner ikke er ansat flere uddannede pædagoger som følge af aftalen om minimumsnormeringer.

  • Klokken 10.15: Justitsminister Nick Hækkerup (S) i samråd om politiets passivitet under demonstration på Nørrebro.

  • Klokken 11: Miljøminister, Lea Wermelin (S) i samråd om pesticider.

  • Klokken 15.45: EU-Kommissionens formand, Ursula von der Leyen, besøger Danmark. Hun mødes med statsminister Mette Frederiksen (S) for blandt andet at tale om EU's økonomiske genopretningsplan efter coronapandemien. De besøger sammen Avedøreværket i Hvidovre, og klokken 16.05 holder de et kort pressemøde.
Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Sofie Carsten Nielsen

Underdirektør, DI Biosolutions
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2002), MA i europæisk politik og administration (Brügge, Belgien, 2001)

Alex Vanopslagh

Partileder, MF (LA)
cand.scient.pol. (København Uni. 2016)

0:000:00