Dagens overblik: Redningsplan for Skat mangler milliarder her og nu

NYHEDSOVERBLIK: Løkke-regeringen har efterladt en milliardregning og meget store problemer, lyder det fra skatteministeren. Og så vil regeringen droppe ny karakterskala og måske indføre nyt sprøjteforbud. Få dit overblik her.

I 2016 blev et bredt flertal i Folketinget enige om at afsætte 6,6 milliarder kroner til genopretningen af det danske skattevæsen. Men det var ikke nok, mener den nye skatteminister Morten Bødskov (S).
I 2016 blev et bredt flertal i Folketinget enige om at afsætte 6,6 milliarder kroner til genopretningen af det danske skattevæsen. Men det var ikke nok, mener den nye skatteminister Morten Bødskov (S).Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Kasper Frandsen

Godmorgen og velkommen til dit morgenoverblik.

Problemerne i Skat synes at være endeløse.

For trods forsikringer fra den tidligere regering om, at det går i den rigtige retning, kommer S-regeringen med en klar melding: Der mangler akut milliarder, for at den storstilede redningsplan kan fortsætte, skriver Berlingske.

Allerede fra nytår kan det blive nødvendigt at "trække stikket på helt grundlæggende systemer", hvis ikke der findes ekstra penge til at holde driften kørende i de igangsatte projekter, som tilsammen udgør genopretningen af hele skatteområdet.

"Løkke-regeringen har efterladt en milliardregning og meget store problemer, som simpelthen ikke er løst. Man har kendt til problemerne, men undladt at sikre betaling til en langsigtet plan for genopretning af tilliden til Skat," siger skatteminister Morten Bødskov (S).

Erik Frøkjær, lektor i datalogi ved Københavns Universitet, kalder overfor Berlingske udviklingen "katastrofal".

I 2016 blev et bredt flertal i Folketinget enige om at afsætte 6,6 milliarder kroner til genopretningen af det danske skattevæsen.

Nye problemer for V-ledelsen
Endeløse problemer er måske så meget sagt, når det kommer til Venstres ledelse.

Men løkken ser ud til at blive strammet dag for dag, når det kommer til V-baglandets tillid til, at formand Lars Løkke Rasmussen og næstformand Kristian Jensen er de rigtige til at stå i spidsen for partiet.

Venstres kommuneformænd i Region Syddanmark, der holdt et to og en halv time langt møde torsdag aften i Bramdrupdam-hallerne i Kolding, kunne efter mødet ikke udtrykke en klar tillidserklæring til Venstre-ledelsen.

"Ingen kommentarer," var svaret fra formand Leif Krarup til DR efter mødet, der kommer efter ugers intern uro og kritik fra V-folk i baglandet.

Han meddelte dog, at deltagerne på mødet havde haft "en god og åbenhjertig drøftelse om, hvordan vi ser på sagerne", men at den kun var intern.

Måske glemte Lars Løkke Rasmussen en vigtig ting i politik – at trække sig tilbage i tide,” lyder overskriften på DR’s politiske analytiker, Jens Ringberg, i kølvandet på sagen. 

Minister skrotter 12+
For fire måneder siden lancerede den daværende regering et forslag om, at 7-trins-karakterskalaen skulle udvides med en ekstra karakter, 12+. Nu skrotter Tommy Ahlers’ efterfølger den idé, skriver Politiken.

"Jeg er ikke fan af 12+-modellen," siger uddannelses- og forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen (S).

Hun vil lytte til de studerende i debatten om karaktersystemet, forklarer hun og siger, at der stadig er behov for at lave om på karakterskalaen.

"Vi har ikke den optimale model i dag," siger Ane Halsboe-Jørgensen, der mener, at det nuværende karaktersystem, som i 2006 afløste 13-skalaen, især har for meget fokus på fejl.

Minister overvejer sprøjteforbud
En genoplivning af SR-regeringens forbud mod at sprøjte og gødske i beskyttede naturområder ligger ikke lige til højrebenet.

I hvert fald melder miljøminister Lea Wermelin (S), at hun først skal undersøge sagen.

”Jeg kan sagtens forstå, at der er stor utålmodighed for at komme i gang med arbejdet. Den utålmodighed deler jeg også selv, og derfor er det naturligvis en af de opgaver, som jeg vil se nærmere på i den kommende tid,” lyder det i en mail til Altinget.

Ministeren henviser til det såkaldte forståelsespapir mellem regeringen og dens parlamentariske grundlag (SF, R og EL), hvor det også fremgår, at man vil ”undersøge muligheden for at forbyde sprøjtning og gødskning i beskyttede naturområder”.

Både Radikale og Enhedslisten – der er en del af forståelsespapiret – bakker op om sprøjteforbuddet, men ingen af partierne ser nogen grund til en undersøgelse, før man indfører forbuddet.

Læs også

Det sker i dag:

  • Klokken 9:30: Anklagemyndigheden vil i dag begære den stort anlagte sag om opløsning af banden Loyal To Familia (LTF) udsat. Det sker som konsekvens af teledata-skandalen.
  • Klokken 12:30: Konservative holder pressemøde efter partiets sommergruppemøde. Følg det på Altinget.
  • Klokken 13:00: Forsvarsminister Trine Bramsen (S) er kaldt i samråd om udflytningen af NOC, Networks Operation Center under TDC, til Rumænien. Ministeren skal blandt andet svare på, om hun mener, at flytningen er et sikkerhedsmæssigt problem.
Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion










0:000:00