Miljøminister overvejer forbud mod sprøjtemidler

NATUR: Det var et socialdemokratisk valgløfte, men miljøministeren vil først undersøge muligheden for et forbud mod sprøjtning og gødskning i naturområder. Se at komme i gang, lyder det fra R og EL.

Lea Wermelin vil undersøge forbud mod sprøjtemidler. 
Lea Wermelin vil undersøge forbud mod sprøjtemidler. Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Hjalte T. H. Kragesteen

En genoplivning af SR-regeringens forbud mod at sprøjte og gødske i beskyttede naturområder ligger tilsyneladende ikke lige til højrebenet.

I hvert fald melder miljøminister Lea Wermelin (S), at hun først skal undersøge sagen.

”Jeg kan sagtens forstå, at der er stor utålmodighed for at komme i gang med arbejdet. Den utålmodighed deler jeg også selv, og derfor er det naturligvis en af de opgaver, som jeg vil se nærmere på i den kommende tid,” lyder det i en mail til Altinget.

Ministeren henviser til det såkaldte forståelsespapir mellem regeringen og dens parlamentariske grundlag (SF, R og EL), hvor det også fremgår, at man vil ”undersøge muligheden for at forbyde sprøjtning og gødskning i beskyttede naturområder (§ 3-arealer)”.

Det undrer mig, at man skal undersøge muligheden, for vi er da udmærket klar over, at det er en mulighed. Så det skal vi bare få gjort.

Mai Villadsen (EL)
Miljøordfører

Miljøminister Lea Wermelin vil ikke løfte sløret for, hvad undersøgelsen kommer til at indeholde, og hun vil heller ikke love, at et forbud med sikkerhed bliver til noget.

Ideen om et sprøjteforbud er ikke ny. SR-regeringen gennemførte under S-miljøminister Kirsten Brosbøl præcis sådan et forbud i 2015. Med støtte fra Enhedslisten og SF, og under højlydte protester fra landbruget.

Men forbuddet nåede aldrig at træde i kraft, da V-regeringen – som kom til i 2015 – droppede planerne.

Det røde ønske blev dog ikke lagt på hylden af den grund. I 2018 op til det seneste folketingsvalg blev sprøjteforbuddet ovenikøbet varslet af S og SF i et fælles naturudspil.

Støttepartier undrer sig
Radikale og Enhedslisten – der er en del af forståelsespapiret – bakker op om sprøjteforbuddet, men ser ingen grund til en undersøgelse.

”For at være helt ærlig ved jeg ikke, hvorfor man er landet på en formulering om at undersøge muligheden først. Vi vil have forbuddet gennemført,” siger miljøordfører Zenia Stampe (R).

Enhedslistens miljøordfører, Mai Villadsen, er på linje.

”Det undrer mig, at man skal undersøge muligheden, for vi er da udmærket klar over, at det er en mulighed. Så det skal vi bare få gjort,” siger hun.

Læs mere på Altinget: miljø, hvor du får flere kommentarer og mere baggrund.

Dokumentation

Forbud skal sikre mere biodiversitet
Forbuddet mod at sprøjte og gødske § 3-natur var en helt central del af SR-regeringens stort anlagte Naturplan Danmark, som blev præsenteret i 2014. Her rettede partierne fokus på særlige naturområder, som er beskyttet under Naturbeskyttelseslovens § 3.

Det er områder, som udgør omkring 10 procent af Danmarks areal, og som er levested for mange arter og derfor centrale i kampen for at bremse naturens tilbagegang.

Det er allerede sådan, at et § 3-område ikke må ændres, og dermed ikke forringes. Men det er lovligt at fortsætte den drift af arealerne, som altid har været. Og derfor bliver nogle arealer forsat gødsket og sprøjtet.

I 2014 lød det fra miljøminister Kirsten Brosbøl (S), at et forbud mod sprøjtning og gødskning vil få betydning for 35.000 hektar landbrugsjord, og at det for de berørte landmænd i gennemsnit vil give et årligt tab på 7.000-10.000 kroner. Og at det samlet set vil koste landbruget 45 millioner kroner om året.

Forbuddet blev anbefalet af Natur- og Landbrugskommissionen i 2013.


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Anne Valentina Berthelsen

MF (SF)

Lea Wermelin

MF (S), fhv. miljøminister
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2011)

Mai Villadsen

MF (EL), fhv. politisk ordfører

0:000:00