Dagens overblik: Regioner mangler personale til udrulning af tredje vaccinestik

Få ansatte i sundhedsplejen er influenza-vaccineret, hvilket vækker bekymring blandt eksperter. Regeringen udfordrer EU efter kritik af danske regler. Og Minister er overrasket over stort søgsmål fra minkavlere. Få overblikket over dagens nyheder. 

Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Karl Emil Frost

God morgen og velkommen til Altingets korte overblik over dagens politiske nyheder denne tirsdag, hvor borgerne i den sidste af landets 98 kommuner står op til nyheden om at have fået en ny borgmester.

I Dragør Kommune faldt borgmesterkabalen nemlig endeligt på plads sent mandag aften. Her kunne Konservatives Kenneth Gøtterup på et pressemøde fortælle, at han nu overtager borgmesterkontoret med opbakning fra Socialdemokratiet og Venstre.

Også på valgnatten slog Kenneth Gøtterup fast, at han skulle være borgmester. Men han trak senere udtalelsen tilbage, da ingen andre partier kunne bekræfte at have indgået en konstitueringsaftale.

Men over for TV 2 understreger afgående borgmester Helle Barth (V), at aftalen nu er holdbar.

”Det mener vi virkelig. Helt grundlæggende har vi brugt rigtig lang tid på at se hinanden dybt i øjnene og finde ud af, at det her er vi fælles om,” siger Helle Barth til TV 2.

Regioner vil skrue op for revaccination af ældre

Efter pres fra både eksperter og partier på Christiansborg vil regionerne nu revaccinere ældre borgere langt hurtigere ved at skrue op for kapaciteten.

Men i Region Hovedstaden er der mangel på personale til at stå for udrulningen, så 100.000 borgere over 65 kan blive revaccineret ugentligt, skriver Altinget. 

Regionsformand Lars Gaardhøj (S) rækker derfor ud efter hjælp til udrulningen. 

"Det er ingen hemmelighed, at vi er presset på personale, så hvis der er sundhedsfaglige, der er gået på pension, studerende eller andet sundhedsfagligt personale , der har mulighed for at give en ekstra hånd med at vaccinere, så vil det være en stor hjælp," siger han i en pressemeddelelse.

Få ansatte i sundhedsplejen er influenza-vaccineret
Det vækker bekymring blandt eksperter, at der er lav tilslutning til influenzavaccinen blandt ansatte i pleje- og sundhedssektoren, skriver DR.

Denne vinter er der nemlig særlig risiko for en høj forekomst af influenzavirus i samfundet. Og sammen med covid-19 risikerer det at lægge pres på sundhedsvæsenet.

Myndighederne har derfor en målsætning om, at 95 procent af de ansatte skal tage imod en influenzavaccine, men det har kun en fjerdel imidlertid gjort.

”Jeg er uforstående overfor, at personer med en sundhedsfaglig indgang ikke kan se, hvilken situation de bringer samfundet i ved ikke at tage vaccinen,” siger professor i eksperimentel virologi på Københavns Universitet Allan Randrup til DR.

Regeringen udfordrer EU efter kritik af danske regler

Beskæftigelsesministeriet vil ikke rette ind efter EU-Kommissionen, som mener, at dansk lov er i strid med EU’s regler for udstationeret arbejdskraft, skriver Altinget.

Danmark står til at tabe den sag, hvis den ender ved EU-Domstolen, vurderer professor ved Københavns Universitets Institut for Statskundskab Dorte Sindbjerg Martinsen.

Men det flugter godt med en socialdemokratisk linje, hvor for eksempel beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) tidligere har meldt ud, at man godt kunne ”trykteste grænserne for EU-lovgivningen” lidt mere, lyder det.

”Vi har en regering, som på beskæftigelsesområdet er villig til at tage en mere konfrontatorisk linje. Der er ingen tvivl om, at det her er kardinalstof for regeringen,” siger hun til Altinget.

Efter evaluering: Minister vil styrke pædagoguddannelsen

Uddannelses- og forskningsminister Jesper Petersen (S) vil forbedre pædagoguddannelserne. Udmeldingen kommer efter en evaluering udarbejdet af Uddannelses- og Forskningsstyrelsen, som peger på betydelige udfordringer, skriver Ritzau ifølge Berlingske. 

Der bliver blandt andet kastet lys over, at kun 23 procent af adspurgte arbejdsgivere, som har ansat en nyuddannet pædagog, mener, at uddannelsen i høj eller meget høj grad har klædt de nyuddannede godt nok på til arbejdet. 

"Det er ikke godt nok, og det bekræfter mig i, at det er rigtigt, at vi har sat fokus på at løfte pædagoguddannelsens kvalitet," siger ministeren til Ritzau.

Læs mere om selve evalueringen af pædagoguddannelserne i Altinget her. 

Minister er overrasket over søgsmål fra minkavlere

Mandag skrev TV 2 Fyn, at 700 minkavlere organiseret i Kopenhagen Fur og Danske Minkavlere sagsøger staten for 600 millioner kroner.

Da politikerne lukkede minkerhvervet, blev der sat et loft på 250 kroner per minkskind.

Men i efteråret blev de danske minkskind på auktion solgt for en gennemsnitspris på 323 kroner. Derfor mener de tidligere minkavlere, at staten skylder dem yderligere 73 kroner per skind.

Og det overrasker Rasmus Prehn (S), der er minister for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri, skriver Berlingske.

”Jeg er overrasket, for der var en klar aftale om det her, som minkavlerne selv var rigtig glade for, da vi indgik aftalen. Det er en bred aftale til omkring 19 milliarder kroner, som nogle faktisk synes, var til den gavmilde side, da vi indgik den,”siger han til avisen

Her er støttepartiernes ønsker før slutspurten om finansloven for 2022
S-regeringen har indtil videre indgået alle finanslove siden 2019-valget med sine tre støttepartier.

Finanslovsforhandlingerne går ind i sin afgørende fase, og også denne gang har støttepartierne en række ønsker med til forhandlingerne. 

Enhedslisten vil eksempelvis gøre tandlægebesøg gratis for alle, hvor Radikale i stedet er påpasselige med at øge det offentlige forbrug. Læs mere i Altinget her.

Det sker i dag: 

  • Klima- og energiminister Dan Jørgensen (S) samt en række europæiske energiministre deltager i energikonference i København.  
Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00