Dagens Overblik: Rohde om fri abort – "Kristendemokraternes vælgere må gerne være stik uenige med mig"

Samtidig med Jens Rohdes indtræden ændrer Kristendemokraterne ordlyden om fri abort i et nyt partimanifest. Joe Biden er mere populær end Trump efter sine første 100 dage som præsident. Politisk flertal letter på automatisk nedlukning af skoler. Få morgenoverblikket.

Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Caroline Tranberg

Godmorgen og velkommen til dit politiske overblik på denne torsdag inden Store Bededag.

For 50 år siden blev Kristendemokraterne skabt som et protestparti mod retten til fri abort. Samtidig med Jens Rohdes indtræden i partiet, ændrer partiet nu ordlyden i et nyt parti-manifest. Det skriver TV2.

I stedet for at ”loven om fri abort er principielt uacceptabel” vil Kristendemokraterne nu kun kæmpe for at få nedbragt antallet af aborter.

I TV2-programmet Lippert sagde Jens Rohde onsdag aften, at han også vil rumme de stemmer i partiet, som er imod abort:

”Der er mange forskellige strømninger i et parti. Kristendemokraternes vælgere må gerne være stik uenige med mig. Vi skal være rummelige – også når det kommer til tros- og etiske spørgsmål. Vi skal kunne rumme hinandens forskelligheder og tale om de her spørgsmål,” sagde Jens Rohde.

Kristendemokraterne holder pressemøde torsdag med partiformand Isabella Arendt og folketingsmedlem Jens Rohde, der netop har meldt sig ind i partiet.

Joe Bidens første 100 dage: Mere populær end Trump

Torsdag har Joe Biden været præsident i 100 dage, og en ny meningsmåling viser, at mere end halvdelen af amerikanerne er tilfredse med Joe Biden. Dermed er han allerede mere populær, end Donald Trump formåede at være i sin præsidentperiode, skriver Berlingske via Ritzau.

Dog er han historisk mere upopulær end alle andre præsidenter på det tidspunkt. Det er heller ikke alle danskere, der er glade for de budskaber, han præsenterede på sin 100-dages-tale onsdag aften.

I talen understregede han blandt andet, at USA skal tilbage på sporet ved, at amerikanske skattekroner skal bruges til at købe produkter, der er lavet i USA, som skaber amerikanske jobs. Louis Funder er chef i Dansk Industri, og mener, det er en ærgerlig videreførelse af Donald Trumps budskaber, skriver Børsen.

”Intentionerne i Buy American-budskabet kan selvfølgelig være sympatiske i forhold til et amerikansk publikum. Men det har en slagside, når man er en dansk virksomhed, som gerne vil sælge sine produkter i USA og byde ind på opgaver dér,” siger DI-chefen til avisen.

Velfærdslov udskydes igen

Ifølge regeringen skal pengene i kommunerne følge med antallet af børn og ældre i en ny velfærdslov. Men den lov udsættes endnu en gang på grund af corona. Det skriver Altinget Ældre. 

Enhedslisten mener ikke, corona er en legitim undskyldning for at udskyde. Ifølge finansordfører Rune Lund må det betyde, at regeringen ikke prioriterer at få skabt en bund under velfærden i Danmark.

Regeringen afviser dog kritikken, og garanterer samtidig, at kommunerne ikke vil opleve forringelser af velfærden.

Flertal letter lidt på automatisk nedlukning af skoler

Fredag hæves grænsen for nedlukning af skoler og gymnasier i de enkelte sogn. 

Tidligere skulle uddannelsesinstitutioner lukkes ned, når et sogn har 400 nye smittede per 100.000 borgere. Nu hæves det til 500.Samtidig hæves positivprocenten fra 2 til 2,5 procent, før man lukker institutionerne i et sogn, skriver Jyllands-Posten. 

Nye Borgerlige og Venstre synes ikke, reglerne for nedlukning lempes nok, og derfor stemte de imod forslaget.

Torsdag går partilederne igen i forhandlinger om genåbning, hvor kravet er, at børn skal tilbage i skole den 6. maj.

Nye Brexit-tal: Briternes eksport falder

Nye tal for eksporten mellem Danmark og Storbritannien viser, at Brexit har været værst for briterne selv. Det skriver Altinget EU.

Efter briterne trådte ud af EU’s indre marked og toldunion, er importen af britiske varer faldet til 40 procent under niveauet for de første måneder i 2020.

Tallene ser bedre ud for danske varer. Men ifølge en cheføkonom i Dansk Industri er det især, fordi eksporten af vindmøller har nogle store udsving. De fleste brancher er nemlig stadigvæk ramt.

Klimaudspil til grønnere landbrug: Vi giver dig overblikket

Onsdag præsenterede regeringen deres klimaudspil, som skal få landbruget til at bidrage til at nedbringe den danske CO2-udledning i 2030. Her får du tre artikler, som giver dig overblikket.

  • Et landbrugsforlig udenom støttepartier er farligt for regeringen, skriver Altingets politiske kommentator Erik Holstein. Hvis landbrugsaftalen laves til den blå side, kan forholdet til Radikale og Enhedslisten blive så belastet, at det skaber kronisk ustabilitet. Læs artiklen på Altinget.
  • Regeringen vil udtage 88.500 hektar lavbundsjorder, hedder det i det nye udspil, men reelt foreslår regeringen kun at udtage og vådlægge 38.000 hektar af landbrugets i alt 171.000 klimaskadelige lavbundsjorder. Tallet dækker over en blandet landhandel, forklarer ministeren på et samråd, og Venstre varsler kamp om finansieringen. Læs artiklen på Altinget Energi og Klima.
  • Miljøminister Lea Wermelin siger i et interview med Altinget, at regeringens landbrugsudspil leverer to tredjedele af den vandmiljøindsats, som Danmark er forpligtet til i EU. Ifølge ministeren kommer der flere kvælstofkrav til landbruget i fremtiden. Venstre kalder omvendt regeringens kvælstofkurs for en ”bombe”, fordi den rammer landbruget for hårdt. Læs interviewet på Altinget Miljø.

Det sker i dag:

  • Klokken 9: Europa-Parlamentet holder i dag plenarsamling i Bruxelles.
  • Klokken 10.15: Åbent samråd med justitsminister Nick Hækkerup, som skal forsvare loven om, hvorfor forbrydelser ved corona-demonstrationer straffes dobbelt.
  • Klokken 11: Kristendemokraterne holder pressemøde med partiformand Isabella Arendt, der fremover vil få sin faste gang på Christiansborg, og folketingsmedlem Jens Rohde, der netop har meldt sig ind i partiet.
  • Klokken 11: 2030-netværket og 2030-panelet holder en offentlig høring med fokus på Regeringens kommende handlingsplan for verdensmålene.
  • Klokken 11.45: Et sættemøde skyder forhandlingerne i gang om landbrugets bidrag til klimaambitionerne efter regeringens udspil.
  • Klokken 12: Forhandlinger om yderligere genåbning mellem partiledere og ordførere går i gang.
  • Klokken 13: Folketingets Klima-, Energi- og Forsyningsudvalg holder i dag et virtuelt møde med medlemmerne af Borgertinget på klimaområdet og klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen (S). Her vil medlemmerne af Borgertinget præsentere deres 117 anbefalinger til løsninger på klimakrisen.
  • Klokken 15.15: Udenrigsminister Jeppe Kofod (S) er i samråd om børnene i det nordlige Syrien. Ministeren skal blandt andet redegøre for regeringens stilling, og om regeringen har aktuelle planer om at hente børnene til Danmark.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jens Rohde

Fhv. MF, formand, Danske fodbolddommere
student (Viborg Katedralskole 1989)

0:000:00