Analyse af 
Erik Holstein

Et landbrugsforlig uden om støttepartierne er farligt for regeringen

Hvis landbrugsaftalen laves til den blå side, kan forholdet til Radikale og Enhedslisten blive så belastet, at det skaber kronisk ustabilitet. Trods regeringens invitation til et bredt forlig, er det ikke sikkert, Venstre har styrke til at gå med.

Landbrugs- og fødevareminister Rasmus Prehn (S) var i spidsen for en energisk fremlæggelse af regeringens landbrugsudspil, men forud venter utrolig svære forhandlinger.
Landbrugs- og fødevareminister Rasmus Prehn (S) var i spidsen for en energisk fremlæggelse af regeringens landbrugsudspil, men forud venter utrolig svære forhandlinger.Foto: Arthur Cammelbeeck/Altinget
Erik Holstein

Forhandlingerne om landbrugets bidrag til at mindske klimaforandringerne kommer på et kritisk tidspunkt. For relationen mellem regeringen og flere af dens støttepartier er i forvejen særdeles anstrengt.

Den sidste måneds tid har børnene og IS-mødrene i Syrien været en stadig kilde til konflikt, og det er langt fra sikkert, der kan findes en løsning, både regeringen og dens støttepartier kan leve med.

Oveni kommer så den aktuelle konflikt om hjemsendelse af syrere fra Damaskus-området. De syriske flygtninge har fået en perfekt frontfigur i den velintegrerede gymnasiepige Aya Abu-Daher. Hun er ikke særlig repræsentativ for syriske flygtninge, der generelt klarer sig dårligt i Danmark, men det ændrer ikke ved, at regeringen har en svær sag i offentligheden. 

De sager har belastet forholdet til især Radikale og Enhedslisten, hvor dele af baglandet er begyndt at argumentere for, at man ikke længere skal støtte regeringen.

Men udlændinge er én ting, her havde socialdemokraterne på forhånd slået fast, at de ville fortsætte en kontant udlændingepolitik. Miljø og klima er noget helt andet. Det er dét, der frem for alt skal binde regeringen sammen med støttepartierne. Hvis regeringen også her kigger mod højre, bliver det for alvor kritisk.

I tirsdagens fremlæggelse af landbrugsudspillet gjorde de fire ministre det klart, at de på ingen måde har tænkt sig at udfordre landbruget eller fødevareindustrien.

”Vi vil ikke flytte danske arbejdspladser til udlandet”, og ”I kan regne med os, vi er på hold med jer”, sagde fødevareminister Rasmus Prehn henvendt til slagteriarbejderne.

På det punkt er regeringen særlig presset, fordi Venstre har etableret et samarbejde med det traditionelt socialdemokratiske fødevareforbund, NNF.

Udlændinge er én ting, klima noget helt andet. Det er dét, der skal binde regeringen og støttepartierne sammen.

Erik Holstein
Politisk kommentator, Altinget

Altinget logoChristiansborg
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget christiansborg kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00