Dagens overblik: Støjberg tabte, da Venstre fordelte nye topposter

NYHEDSOVERBLIK: Inger Støjberg blev fravalgt af folketingsgruppen, da Venstre satte navne på sin nye gruppeledelse. Det kan føre til uro i partiet, vurderer kommentator. Få hele dit politiske overblik her.

Inger Støjberg (V) tabte mandag en afstemning om næstformandsposten i Venstres folketingsgruppe til Sophie Løhde (V). 
Inger Støjberg (V) tabte mandag en afstemning om næstformandsposten i Venstres folketingsgruppe til Sophie Løhde (V). Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix
Daniel Bue Lauritzen

Godmorgen og velkommen til tirsdagens politiske nyhedsoverblik.

Vi lægger ud med gårsdagens fordeling af topposter i Venstre.

Her blev Kristian Jensen (V) valgt som ny gruppeformand, mens Jakob Ellemann-Jensen (V) blev ny politisk ordfører.

Men det egentlige drama skete ifølge flere medier, da folketingsgruppen skulle udpege sin nye næstformand.

Her blev forhenværende udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) efter afstemning fravalgt til fordel for Sophie Løhde (V). 

Valget var et nederlag for både Støjberg og partiformand Lars Løkke Rasmussen (V), vurderer politisk kommentator Jarl Cordua i Altinget.

"Løkkes kabale, der skulle tilgodese alle – både Kristian Jensen, Jakob Ellemann-Jensen og Inger Støjberg – er gået i vasken. Den blev underkendt af gruppen. Det er ikke en stærk ledelse, der får underkendt sådan et kompromis,” siger Jarl Cordua. 

Læs også

Inger Støjbergs fravær i gruppeledelsen er allerede blevet bemærket og kritiseret både internt i Venstre og fra andre ledende skikkelser på Christiansborg.

Venstres tidligere gruppeformand Søren Gade (V) mener, at Inger Støjbergs folkelighed og flotte personlige valg ved folketingsvalget i juni mere end kvalificerer hende til en plads i ledelsen.

Se navnene: Her er Venstres nye gruppeledelse 

”Jeg er bekymret for, hvem der nu skal repræsentere de synspunkter, der har været skyld i, at så mange mennesker er vendt tilbage til Venstre ved sidste folketingsvalg,” siger han til TV Midtvest.

Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl, bekymrer sig på Twitter for, at sammensætningen af Venstres gruppeledelse er udtryk for et skift i den udlændingepolitiske retning. 

Forlag udskyder Sass-biografi 
Den længe ventede biografi om den tidligere og nu sygemeldte S-profil Henrik Sass er blevet udskudt på ubestemt tid.

Det skriver Altinget

Bogens forfattere, Henrik Qvortrup og Thomas Foght, mener ikke, at den kan udgives, mens Sass er sygemeldt.

”Det har jeg svært ved at se. Det vil ikke være særlig fornuftigt eller etisk på nogen som helst måde,” siger Thomas Foght.

Han fortæller også, at bogen kommer til at handle om Sass' politiske arbejdsliv og altså ikke vil "granske i alle mulige private forhold". 

Henrik Sass har været sygemeldt siden 10. juni, hvor han meddelte statsminister Mette Frederiksen (S), at han ikke stod til rådighed som minister. 

Forligspartier anklager Merete Riisager for aftalebrud 
Den tidligere undervisningsminister Merete Riisager (LA) begik aftalebrud, da hun som minister fjernede gymnasierektorers mulighed for at optage ellers afviste elever mod dispensation. 

Det skete nemlig, uden at eks-ministeren underrettede forligskredsen bag gymnasiereformen, der består af Venstre, Konservative, Dansk Folkeparti, Liberal Alliance, SF, Radikale Venstre og Socialdemokratiet. 

Sådan lyder anklagen fra SF og Radikale Venstre i Politiken

"Det var fra begyndelsen ekstremt vigtigt for De Radikale, at rektorerne har mulighed for at lave en helhedsvurdering. Det har Merete Riisager så ignoreret," siger Radikale Venstres undervisningsordfører, Lotte Rod.

Minister vil bremse ulovlig indsamling af vælgererklæringer
Indenrigsminister Astrid Krag (S) vil sætte en stopper for partier, der omgår reglerne for indsamling af vælgererklæringer.

Det skal ske gennem et nyt kortsystem, hvor partier først midlertidigt og siden permanent kan afholdes fra at indsamle vælgerklæringer.

Det skriver Altinget.

"Vi har ved det netop overståede folketingsvalg set, at partier – helt uden konsekvenser – har kunnet omgå reglerne for indsamling af vælgererklæringer og dermed skyde genvej til stemmesedlen. Imens kan partier, der troligt følger reglerne, blot se til. Det er ikke rimeligt i et demokrati som det danske," siger ministeren. 

Det sker i dag

  • Dansk Folkeparti fortsætter sit sommergruppemøde i Rebild Bakker. 
Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00