Cordua om fordelingen af topposter i Venstre: "Kimen er lagt til ballade"

ANALYSE: Fordelingen af topposter i Venstres gruppeledelse har ikke gjort os klogere på, hvem der bliver Lars Løkke Rasmussens efterfølger som formand for partiet. Til gengæld er der lagt op til intern ballade, mener politisk analytiker Jarl Cordua.

Jakob Ellemann-Jensen må juble over sin genudnævnelse som politisk ordfører i Venstre, mener politisk kommentator Jarl Cordua. 
Jakob Ellemann-Jensen må juble over sin genudnævnelse som politisk ordfører i Venstre, mener politisk kommentator Jarl Cordua. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Daniel Bue Lauritzen

Mandag eftermiddag fandt Venstres folketingsgruppe sin nye gruppeledelse. 

Her blev Kristian Jensen (V) udpeget som ny gruppeformand, Jakob Ellemann-Jensen (V) ny politisk ordfører og Sophie Løhde (V) ny næstformand i folketingsgruppen. 

Men den fordeling af topposter var ifølge politisk kommentator Jarl Cordua, der har en fortid i Venstre, ikke, hvad partiformand Lars Løkke Rasmussen (V) på forhånd havde lagt op til.

Han havde ifølge Jarl Corduas oplysninger i stedet forberedt et kompromis, der også ville tilgodese forhenværende udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V).

"Løkke forsøgte sig med en magtdeling, der desværre for ham og for partiet kiksede," siger Cordua. 

Der er tiltagende spekulation om, hvornår og til hvem Lars Løkke Rasmussen afgiver formandsposten i Venstre. Som efterfølger er særligt Kristian Jensen, men også både Jakob Ellemann-Jensen og Inger Støjberg blevet nævnt som de ledende kandidater. 

Gruppen afviste Støjberg
Lars Løkke Rasmussens intention var ifølge Jarl Cordua, at Inger Støjberg skulle have næstformandsposten i folketingsgruppen.

Men det modsatte et flertal af de resterende folketingsmedlemmer for partiet sig ved i stedet at pege på Sophie Løhde til posten. 

"Løkkes kabale, der skulle tilgodese alle – både Kristian Jensen, Jakob Ellemann-Jensen og Inger Støjberg – er gået i vasken. Den blev underkendt af gruppen. Det er ikke en stærk ledelse, der får underkendt sådan et kompromis,” siger Jarl Cordua. 

Inger Støjberg fik et suverænt personligt folketingsvalg med hele 28.420 stemmer og blev dermed den fjerdestørste stemmesluger kun overgået af Lars Løkke Rasmussen, Mette (S) Frederiksen og Pernille Skipper (EL). 

Hun var efter gruppemødet mandag blandt de første venstrefolk til at forlade lokalet. På vejen ud fandt hun ikke tid til at tale med pressen.

Hendes nederlag ved afstemningen på gruppemødet risikerer at skabe uro i partiet, vurderer Cordua:

”Kimen er lagt til ballade. Der er ikke sket en afklaring på, hvem der skal være Lars Løkke Rasmussens efterfølger. Inger Støjberg er blevet sat tilbage i det spil. Hun står tilbage uden en plads i gruppeledelsen, og det kan hun slet ikke være tilfreds med," siger han.  

En sejr for Ellemann-Jensen
Mens Inger Støjberg måtte forlade mandagens gruppemøde tomhændet, kunne Jakob Ellemann-Jensen præsentere sig selv som ny politisk ordfører for Venstre.

Den post bestred han også, inden han blev udpeget som miljø- og fødevareminister sidste forår. 

Ordførerposten styrker ham som potentiel efterfølger til Lars Løkke Rasmussen, vurderer Jarl Cordua.

"Den store vinder er Jakob Ellemann-Jensen. Hans kandidatur som kommende formand for Venstre er absolut styrket efter i dag. Han kommer på scenen og får mulighed for at profilere sig selv. Det kommer han til at gøre rigtig godt," siger han. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Inger Støjberg

MF, partistifter (DD), fhv. udlændinge- og integrationsminister
MBA (Aalborg Uni. 2013)

Jakob Ellemann-Jensen

Fhv. vicestatsminister og økonomiminister, fhv. partiformand, MF (V)
cand.merc.jur. (CBS 2002)

Jarl Cordua

Radiovært, kommentator
cand.polit. (Københavns Uni. 1998)

0:000:00