Minister vil kunne give ulovlige vælgererklæringer det røde kort

SNYD: Valgnævnet skal give partier, der bryder reglerne med indsamling af vælgererklæringer, gult eller rødt kort. Det foreslår Astrid Krag (S) i nyt lovforslag.

Valgnævnet skal fremover kunne give partiers indsamling af vælgererklæringer enten det gule eller røde kort. 

Det mener social- og indenrigsminister Astrid Krag (S), der har sendt et nyt lovforslag i høring. 

Forslaget kommer på baggrund af det seneste folketingsvalg, hvor partierne Stram Kurs og Klaus Riskær Pedersen omgik reglerne ved at se bort fra, at man skal give folk syv dages betænkningstid, når de har underskrevet en vælgererklæring. 

Men det skal i fremtiden have konsekvenser: 

"Det er ikke rimeligt i et demokrati som det danske. Derfor tager jeg nu initiativ til, at vi i Folketinget hurtigst muligt kan få vedtaget et lovforslag, der sikrer, at ulovlig indsamlingspraksis kan stoppes, forhåbentlig allerede fra august,” skriver social- og indenrigsminister Astrid Krag i en pressemeddelelse.

Gult eller rødt kort
Ifølge lovforslaget skal social- og indenrigsministeren kunne anmode det uafhængige organ Valgnævnet om at standse et partis indsamling af vælgererklæringer.

Det skal ske ved det kortsystem, som ellers normalt er forbundet med især fodbold. Nemlig ved uddeling af gule eller røde kort. 

Valgnævnet skal kunne beslutte, at et partis indsamling skal kunne få et rødt kort og stoppes permanent, hvis partiet "groft eller gentagne gange" har brudt reglerne.

Valgnævnet skal også kunne give et gult kort til en indsamling. Dermed stoppes den midlertidigt. Det kan ske, hvis der er "begrundet mistanke om, at et parti bryder reglerne". Formålet er at undersøge, om der er grundlag for at stoppe indsamlingen.

Lovforslaget er et supplement til forligsaftalen fra marts og ventes fremsat i Folketinget i løbet af august.

Forrige artikel Dagens overblik: DF har tabt flest byrødder siden kommunalvalget Dagens overblik: DF har tabt flest byrødder siden kommunalvalget Næste artikel Kristian Jensen og Ellemann-Jensen i spidsen for Venstre: Her er den nye gruppeledelse Kristian Jensen og Ellemann-Jensen i spidsen for Venstre: Her er den nye gruppeledelse