Dagens overblik: Storstilet regeringsudspil får hård medfart

Det kan både få negative konsekvenser for samfundet, erhvervslivet og de unge, når regeringen vil fjerne et år af en række kandidatuddannelser, lyder det fra Danske Universiteter. Her er dagens politiske overblik.

Presseopbuddet var stort, da statsminister Mette Frederiksen og S-regeringen i går præsenterede "Danmark kan mere III".
Presseopbuddet var stort, da statsminister Mette Frederiksen og S-regeringen i går præsenterede "Danmark kan mere III".Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Malte Bruhn

Godmorgen og velkommen til tirsdagens nyhedsoverblik.

I går præsenterede statsminister Mette Frederiksen (S) og regeringen reformpakken "Danmark kan mere III," og det kommer også til at afspejle sig i dagens tekst.

Det er nemlig ikke alle, der er imponerede over regeringens udspil, der først og fremmest handler om at gøre op med unødvendigt bureaukrati i den offentlige sektor. Men også om at ændre indretningen af landets universitetsuddannelser.

Vi begynder med den sidste del. Her har forslaget om at skære et år af kandidaten på over halvdelen af alle universitetsuddannelser fået meget opmærksomhed.

Både Dansk Erhverv og Djøf frygter, at den komprimerede uddannelse vil skabe en større afstand til arbejdsmarkedet.

Det skriver Politiken.

"Det, vi frygter for, er, at de unge får betydelig sværere ved at tage i praktik og få studiejob og på den måde i virkeligheden få den erhvervsretning, som regeringen siger er hele formålet med forslaget", siger eksempelvis uddannelses- og forskningspolitisk chef i Dansk Erhverv Mads Eriksen Storm.

Danske Universiteter kritisererogså forslaget.

"Reformen kan få negative konsekvenser for samfundet, erhvervslivet og de unge. Der er brug for mere og ikke mindre uddannelse og viden i Danmark," siger Jesper Langergaard, der er direktør ved Danske Universiteter, til Altinget.

Kommunal kritik

Den anden del af regeringens udspil handler om at gøre op med overflødige regler og unødigt bureaukrati i den offentlige sektor. I alt forventer regeringen at kunne spare mere end to milliarder kroner. Pengene skal i stedet bruges direkte på den borgernære velfærd.

Men det er nemmere sagt end gjort.

Sådan lyder det eksempelvis fra Martin Damm, der er formand for Kommunernes Landsforening og borgmester i Kalundborg (V).

Det skriver Berlingske.

"Det billede, som regeringen tegner, af alle på rådhuset som sådan nogle, der sidder og kigger ud af vinduet og knækker blyanten engang imellem, og så spidser de den igen, er ganske enkelt forkert," siger han.

Her på Altinget kan du læse et interview med indenrigsminister Christian Rabjerg Madsen (S), der svarer for sig. Han siger blandt andet, at han nu vil tage en "drøftelse med kommunerne om, hvordan og hvorledes vi gør det her på en god måde."

"Men det er afgørende vigtigt for mig at sige at det her er midler, som bliver i kommunerne," siger ministeren.

Papes eksmand arrangerede møder

Vi går videre til det seneste nye i sagen om Søren Pape Poulsens tur til Den Dominikanske Republik, hvor han i 2018 blandt andet mødtes med en række af landets toppolitikere. Efterfølgende har eksperter beskrevet møderne som en underminering af den danske udenrigstjeneste.

I gårsdagens udgave af Radio4-programmet ‘Mandat’, som Avisen Danmark omtaler i en artikel, siger den konservative statsministerkandidat, at det var hans eksmand, Josue Medina Vasquez Poulsen, der fik ideen til møderne.

"Altså, havde det ikke været min ægtefælle, som havde arrangeret møderne, så var det nok også kommet anderledes i stand. Han kender rigtig mange i hele det system. Han siger: 'I skal da møde de her mennesker, når I nu alligevel er der'. Det meldte han så ind, og så kom møderne i stand," siger Søren Pape Poulsen.

Josue Medina Vasquez Poulsen er født og opvokset i Den Dominikanske Republik. I midten af september skrev Søren Pape Poulsen på Facebook, at han skal skilles. Det skete efter en række opsigtsvækkende sager i medierne, hvor Josue Medina Vasquez Poulsen var involveret.

Interne beregninger og trætte chauffører

Vi slutter med to stærke historier fra Altingets egne række.

Den første handler kort fortalt om, at regeringen ikke vil fremlægge de beregninger, som ligger til grund for, at ulandsregningen for at modtage flygtninge i Danmark lander på rekordhøje tre milliarder kroner i 2023.

"Budgetteringsværktøjerne er interne arbejdsdokumenter,” skriver Udlændinge- og integrationsministeriet i en mail til Altinget.

Du kan læse hele historien her.

Samtidig bør du også læse Altingets afdækning af, hvordan flere ministerchauffører føler et stort arbejdspres i de ministerier, hvor der er færre end to chauffører fast tilknyttet en minister. 

"Nogle gange må jeg sidde og ryste på hovedet eller gøre noget andet for at sørge for, at jeg ikke falder hen," siger en chauffør.

Du kan læse hele historien her.

Det sker i dag

  • Statsminister Mette Frederiksen (S) deltager i åbningen af Baltic Pipe sammen med den polske premierminister, Mateusz Morawiecki, og den norske statsminister, Jonas Gahr Støre. Det sker i den polske by Stettin kl. 14.
  • Det Udenrigspolitiske Nævn holder i dag møde. På dagsordenen er situationen i Ukraine, status efter afskaffelse af forsvarsforbeholdet, internationale operationer og Syrien. Det er på Christiansborg kl. 11.15.
  • Udenrigsudvalget drøfter Papes rejser til den Dominikanske Republik. Det er klokken 15 på Christiansborg.
  • Sundhedsudvalget har sundhedsminister Magnus Heunicke (S) i samråd om forholdene i det danske sundhedsvæsen.
  • Folketingets Indenrigs- og Boligudvalg har indkaldt indenrigs- og boligminister Christian Rabjerg Madsen (S) i samråd om kommuners fejl eller lovbrud i sager på voksen- og børnehandicapområdet.
  • Udenrigsudvalget har indkaldt udenrigsminister Jeppe Kofod (S) og udlændinge- og integrationsminister Kaare Dybvad Bek (S) i samråd om, hvorfor Danmark ikke indskrænker eller forbyder russeres adgang til turistvisum.
  • Endelig holder både Socialdemokratiet og Radikale gruppemøde på Christiansborg. Det er henholdsvis klokken 10.30 og klokken 11.
Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Christian Rabjerg Madsen

MF (S), politisk ordfører, fhv. indenrigs- og boligminister
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 2012)

Martin Damm

Borgmester (V), Kalundborg Kommune, formand, KL
mpm (SDU 2005), civiløkonom (Handelshøjskolen, Slagelse 1994), seniorsergent (Frederikshavn 1989), elektronikmekaniker (Holmen Kbh. 1985)

0:000:00