Dagens valgoverblik: Radikale kræver ny økonomisk kurs for at støtte S

NYHEDSOVERBLIK: Morten Østergaard (R) truer Mette Frederiksen (S) på ny, Radikales nye økonomiske plan møder skepsis, og V-regeringen satte grøn omstilling på standby. Få dagens politiske nyhedsoverblik.

Morten Østergaard (R) truer med at blokere for en S-regering uden en ny økonomisk kurs.
Morten Østergaard (R) truer med at blokere for en S-regering uden en ny økonomisk kurs.Foto: Arthur J. Cammelbeeck/Altinget
Andreas Arp

Godmorgen og velkommen til dagens nyhedsoverblik på en dag, der markerer starten på den sidste uge i valgkampen.

Vi starter med Radikales politiske leder, Morten Østergaard, der nu igen skærper retorikken over for Mette Frederiksen (S).

Denne gang handler det om den økonomiske kurs og endnu mere specifikt den 2025-plan, som Socialdemokratiet lagde frem i forrige måned.

Ifølge Østergaard lægger Socialdemokratiets plan ikke op til at øge beskæftigelsen, og han truer derfor med at blokere Mette Frederiksens vej til Statsministeriet efter valget, hvis ikke kursen bliver lagt om:

”Jeg vil gerne sige det helt klart: Hvis ikke vi er for, så er vi imod. Der bliver ikke noget med at vende det døve øre eller blinde øje til. Og det bliver heller ikke sådan, at vi bare kan sige, at hvis vi nu får nogle kvoteflygtninge, så pyt med økonomien," siger Morten Østergaard til Børsen.

Læs hele den historie her.

Ny måling varsler rød fremgang
Både Enhedslisten, SF og Radikale står til fremgang i forhold til sidste valg.

Det viser en ny Norstat-måling foretaget for Altinget og Jyllands-Posten.

Socialdemokratiet står ifølge målingen til 28,6 procent af stemmerne, og partiets størrelse kan blive afgørende før den interne armlægning i rød blok efter valget, vurderer Altingets politiske kommentator, Erik Holstein:

”Hvis socialdemokraterne kan holde små 29 procent, står de super stærkt i den brutale armlægning, der kommer i oppositionen efter valget. Men målingerne svinger ret meget for S, og det gør en verden til forskel, om de nærmer sig 30 procent eller dumper ned på 25,” siger han.

Alternativet nærmer sig desuden spærregrænsen, mens Dansk Folkeparti står til yderligere tilbagegang i målingen.

Læs hele historien her.

Læs også

V-regeringen sløjfede klimamål og satte grøn omstilling på standby
Som en del af SRSF-regeringsgrundlaget i 2011 satte Danmark et mål om at reducere klimabelastningen med 40 procent i 2020 i forhold til 1990.

Frem til 2015 lignede det, at målet vil blive nået, men da Venstre-regeringen afskaffede det i 2015, begyndte det at gå den forkerte vej.

Det viser en graf, som organisationen Care har lavet på baggrund af tal fra Energistyrelsen, skriver Information.

Helt konkret følger Danmarks drivhusgasudslip frem mod 2015 målets reduktionskurve, men efter at målet blev afskaffet, er kurven stagneret.

Både klimarådgiver John Nordbo fra Care og Peter Birch Sørensen, der er professor på Københavns Universitet og tidligere formand for Klimarådet, mener, at udviklingen er en konsekvens af afskaffelsen af klimamålet.

Læs hele historien her.

Eksperter sår tvivl om Radikales økonomiske plan
Radikale forventes at offentliggøre partiets økonomiske 2030-plan mandag, og i den indgår det blandt andet, at udenlandsk arbejdskraft skal sikre ekstra indtægter for to milliarder kroner.

Flere økonomer påpeger dog, at det er meget usikkert at forvente en så stor tilstrømning af udenlandsk arbejdskraft til Danmark frem mod 2030.

Det skriver Altinget.

Radikale vil først og fremmest reducere den såkaldte beløbsgrænse for personer, der søger om opholdstilladelse i Danmark for at påtage sig et arbejde her. Grænsen lyder i dag på omkring 425.000 kroner, men den vil Radikale reducere med 100.000 kroner.

Finansministeriet har tidligere afvist at regne på de økonomiske gevinster ved en sådan reducering på grund af et mangelfuldt ”empirisk grundlag”.

Læs hele artiklen her.

Får Løkke vetoret på udlændingepolitikken?
Søndag aften bød DR velkommen til valgkampens sidste direkte duel mellem de to statsministerkandidater Mette Frederiksen og Lars Løkke Rasmussen.

Foruden god stemning, skarpe politiske angreb og en efterhånden berømt elpære bød duellen også på en interessant sekvens i diskussionen om udlændingepolitikken.

Mette Frederiksen gentog, at hun på trods af pres fra de øvrige partier i den røde blok ikke kommer til at løbe fra den stramme udlændingepolitik på ydelsesområdet, og så ville statsministeren gerne have svar på et spørgsmål:

”Jeg skal bare lige være sikker på, hvad det betyder, det, du siger. Betyder det, at du her i aften giver mig en vetoret på alle de her ydelsesmæssige spørgsmål?” spurgte Løkke, inden Mette Frederiksen afviste at give en sådan vetoret.

Med to dage tilbage af valgkampen er det dog ikke utænkeligt, at Venstre vil forsøge at tage spørgsmålet om vetoretten op igen for at lægge pres på Socialdemokratiet.

Det sker i dag:

  • Klokken 10.00: Alternativet præsenterer trafikudspil. Politisk leder Uffe Elbæk, kultur- og fritidsborgmester Franciska Rosenkilde og Fanny Broholm, medlem af Borgerrepræsentationen i København, vil være til stede.
  • Klokken 10.30: Socialdemokratiet fremlægger 10 punkter, som en ny regering skal arbejde for efter valget. Partiformand Mette Frederiksen (S) præsenterer målene.
  • Klokken 18.00: Socialdemokratiet overtager Altingets gård. Næstformand i gruppeledelsen Dan Jørgensen og socialordfører Penille Rosenkrantz-Theil er blandt deltagerne.
  • Klokken 19.00: Red Barnet inviterer til valgdebat om børn. Sofie Carsten Nielsen (R), Jeppe Bruus (S), Rasmus Jarlov (K) og Joachim B. Olsen (LA) deltager i debatten.
  • Klokken 20.00: Danmarks Radio sender ”Demokratiets aften” fra DR Byen med deltagelse af alle partilederne.

Det sker hos Altinget i morgen:

  • Klokken 19.00-21.30: CPH:DOX x Altinget: 'Danmarks Sønner' – det nye højrenationale Danmark.
Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion










0:000:00