Ny måling: Mette F’s støtter står til klar fremgang

POLITISK INDEKS: Radikale, SF og Enhedslisten står til at hæve deres samlede mandattal fra 29 til 42 mandater, ifølge ny måling. ”Der er ikke længere spænding om, hvorvidt der er flertal bag Løkke på onsdag,” siger Altingets politiske kommentator, Erik Holstein.

Foto: Asger Ladefoged / Ritzau Scanpix
Simon Lessel

Fremgang over hele linjen.

Det er med den forventning, at Socialdemokratiet og resten af Mette Frederiksens røde støttepartier kan gå ind til valgkampens slutspurt.

Det viser en ny måling foretaget af Norstat for Altinget og Jyllands-Posten.

Således står SF, Radikale og Enhedslisten til at hæve deres samlede mandattal fra 29 til 42 mandater. Samtidig står Socialdemokratiet til udvide deres folketingsgruppe med yderligere fire MF’er. Kun Alternativet går tilbage og nærmer sig efterhånden spærregrænsen. Partiet er nede på 2,6 procent af stemmerne i den seneste måling.

Ifølge Altingets politiske kommentator, Erik Holstein, er der ikke længere spænding om, hvorvidt det er Lars Løkke Rasmussen (V) eller Mette Frederiksen, der kan samle flertal bag sig, når stemmerne er talt op onsdag aften.

”Der er ikke længere spænding om, hvorvidt der er flertal bag Løkke på onsdag. For det flertal er bare væk. Man skal snarere holde øje med de interne forskydninger på begge sider af midten,” siger Erik Holstein.

Armlægning mellem S og R
Socialdemokratiet står i den nyeste måling til at få 28,6 procent af stemmerne, mens Radikale står til at gå fra 4,6 procent ved valget i 2015 til nu at få 7,3 procent af stemmerne. Og lige netop styrkeforholdet mellem de to partier kan få afgørende betydning for armlægningen efter valget, vurderer Holstein.

”Hvis socialdemokraterne kan holde små 29 procent, står de super stærkt i den brutale armlægning, der kommer i oppositionen efter valget. Men målingerne svinger ret meget for S, og det gør en verden til forskel, om de nærmer sig 30 procent eller dumper ned på 25,” siger Holstein.

Fremgangen for Radikale betyder dog ikke, at partiet kan tillade sig at kræve hvad som helst i de eventuelt kommende regeringsforhandlinger.

”7,3 procent er OK for Radikale, men det er stadig et stykke fra de smukke resultater i 2005 og 2011. Det her er ikke nok til at komme brusende ind og fange Mette Frederiksen i et nyt sort tårn.”

Artiklen fortsætter efter grafen.

DF kan ende under 10 procent
Mindre positivt ser det ud, hvis man kigger i målingens kolonner over blå blok. Særligt Dansk Folkeparti stikker ud og står til at blive halveret sammenlignet med valgresultatet i ’15. Fra 21,1 procent til 10,5 procent i den seneste måling her tre dage før valget. Dermed kan det ikke længere udelukkes, at partiet ender med opbakning fra under 10 procent af vælgerskaren.

”Det er næsten surrealistisk. Så sent som i januar lå DF på næsten 18 procent,” siger Holstein og fortsætter:

”Det er slet ikke lykkedes at finde en kur mod nedturen. Thulesens angreb på socialdemokraterne søndag virker lidt panisk, og Pia Kjærsgaards 'klimatosser' har kun gravet hullet dybere”.

Hos Venstre kan de glæde sig over opadgående formkurve efter valget til Europa-Parlamentet. Men der er fortsat stor usikkerhed om, hvorvidt partiet ender over eller under de 19,5 procent af stemmerne, som de fik i 2015.

Partiet står p.t. til at få 17,9 procent af stemmerne, men har ligget højere i andre målinger, som for eksempel en nylig Megafon-måling foretaget for TV 2. Der er derfor lagt op til et spændende valg for Venstre, der også vil få indflydelse på magtkampen om formandsposten på partiets indre linjer, vurderer Erik Holstein.

”Nogle steder ligger Venstre over valgresultatet, og det vil give Løkke en mulighed for at holde fast i formandsposten et stykke tid. Men ender valget som i Norstat-målingen, vil der komme et hårdt internt pres mod Løkke,” siger Holstein.

Å flirter med spærregrænsen
På trods af at den grønne dagsorden indtager en suveræn førsteplads blandt de politikområder, vælgerne vurderer som de mest afgørende for deres stemme, lykkes det fortsat ikke Alternativet at profitere af den dagsorden. Seneste måling udgør endnu et kritisk vidnesbyrd om dette, og partiet står nu til blot at få 2,6 procent af stemmerne.

Altingets politiske kommentator, Erik Holstein, forudser dog, at partiet klarer sig over spærregrænsen. Netop på grund af partiets grønne profil.

”Vælgerne ser partiet som det mest grønne af alle, og det bør være nok i en situation, hvor klima trumfer alt andet,” lyder det fra Holstein.

Et andet parti, der endnu en gang oplever tilbagegang i meningsmålingerne foretaget af Norstat, er Rasmus Paludans Stram Kurs. 2,2 procent står partiet til at få, og derfor er Holstein fortsat skeptisk over for, om partiet kommer ind.

”I en periode lå de inde i alle målingerne, men de er begyndt at sive. De er virkelig svære at bedømme, fordi der optræder så få af deres vælgerne i undersøgelsen – og vi ikke har gamle data at sammenligne med,” siger Holstein.

Dokumentation

Om målingen
Målingen er foretaget af Norstat for Altinget og Jyllands-Posten på net og telefon i perioden 28.-31. maj 2019 blandt 1.204 respondenter. 

Data er vejet på køn, alder, region, uddannelse, personlig indkomst og stemme ved seneste folketingsvalg.

Den maksimale statistiske usikkerhed for partierne er +/- 2,55 procentpoint. Se usikkerhed for hvert parti i tabellen nederst i artiklen.


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00