Danske EU-politikere erkender, at det er umuligt at give Ukraine en genvej til Unionen

Selv om samtlige danske europaparlamentarikere stemte for en resolution om at give Ukraine udsigt til et EU-kandidatur, så trækker de fleste nu i land. Alene vejen til Unionens venteværelse er lang – og der er ingen genveje, siger en ekspert.

Da Ukraines præsident, Volodymyr Zelenskyj, havde holdt video-tale for medlemmerne af Europa-Parlamentet 1. marts, vedtog de en resolution med støtte til ukrainernes EU-kandidatur. 
Da Ukraines præsident, Volodymyr Zelenskyj, havde holdt video-tale for medlemmerne af Europa-Parlamentet 1. marts, vedtog de en resolution med støtte til ukrainernes EU-kandidatur. Foto: Yves Herman/Reuters/Ritzau Scanpix
Thomas LauritzenPeter Ingemann Nielsen

BRUXELLES: Trods et kraftigt pres fra de central- og østeuropæiske medlemslande, afsluttede EU’s ledere et topmøde i Versailles i sidste uge med en meget forsigtig reaktion på Ukraines ansøgning om optagelse i Unionen.

Stats- og regeringslederne nøjedes med at omtale ”Ukraines europæiske ambitioner” og ukrainernes plads i den ”europæiske familie,” mens Europa-Parlamentet havde været noget mere eksplicit i en erklæring få dage tidligere.

Bare det at få status som kandidat kan sagtens tage op til 18 måneder, fordi hele den her proces er så kompleks. Og så er det øjeblikkelige politiske signal jo gået tabt.

Steven Blockmans
Forskningsdirektør, Centre for European Policy Studies (CEPS)

”Vi anerkender Ukraines europæiske perspektiv, og vi byder Ukraines ansøgning velkommen, for vi må gå fremtiden i møde i fællesskab,” sagde parlamentsformand Roberta Metsola 1. marts.

Den dag vedtog et næsten enstemmigt parlament med 94 procent af stemmerne en resolution, som anbefaler at ”arbejde i retning af at give EU-kandidatstatus til Ukraine”.

Samtlige 14 danske europaparlamentarikere stemte for. Alligevel erkender de fleste af dem nu på tværs af det politiske spektrum, at Ukraine stadig står langt fra Unionens venteværelse.

”Jeg stemte med hjertet, da vi stemte om Parlamentets resolution. Men jeg ved jo godt med min hjerne, at vi ikke bare kan fremskynde den her proces,” siger for eksempel den socialdemokratiske delegationsleder, Christel Schaldemose.

Den erkendelse står hun langt fra alene med.

”En del politikere er måske ved at indse, at man går fejl af selve reglerne i EU’s traktater, når man foreslår hurtige løfter til Ukraine eller andre lande,” siger Steven Blockmans, forskningsdirektør hos tænketanken Centre for European Policy Studies (CEPS) i Bruxelles.

Altinget logoEU
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget eu kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00