Den nye EU-Kommission er topstyret

KARAKTERBOG: Den nye EU-Kommission er blevet mere topstyret og mindre lovgivingsivrig end sin forgænger. Sådan lyder karakteristikken fra aktørerne efter seks måneder med de nye kommissærer.

EU-Kommissionsformand Jean-Claude Juncker (t.v) og hans tro væbner og næstformand Frans Timmermans. 
EU-Kommissionsformand Jean-Claude Juncker (t.v) og hans tro væbner og næstformand Frans Timmermans. Foto: Europa-Kommissionen
Rikke AlbrechtsenLise-Lotte Skjoldan

BRUXELLES: I fredags fejrede den nye EU-Kommission sine første seks måneder ved magten ved at tage sig en fridag i anledningen af 1. maj.

Fridagen kunne kommissionsformand Jean-Claude Juncker bruge på at tænke lidt over, hvad han har opnået på sit halve år i spidsen for EU's lovmaskine, som han har valgt at sætte betydeligt ned i gear.

Han lagde fra land sidste år med den dramatiske besked om, at Kommissionen stod på en brændende platform, hvorfra det var nødvendigt at få genopbygget tilliden til befolkningerne i EU.

Det indebar, at han og hans ”sidste chance-Kommission”, som han i bedste western-stil døbte den, ville tage den europæiske folkestemning alvorligt. En stemning, han tolkede til at ville have mindre frem for mere EU.

Langt mellem snapsene
Hidtil har han holdt, hvad han har lovet. Juncker iværksatte sammen med sin højre hånd og første-næstformand Frans Timmermans før jul med stor fanfare en afvikling af cirka 80 eksisterende forslag, der i deres optik enten ikke havde nogen fremdrift eller var forældede.

Siden er der kommet enkelte store udspil som for eksempel en energiunion, en storstilet investeringsplan til 300 milliarder euro og et par højtprofilerede konkurrencesager mod Google og Gazprom indledt af konkurrencekommissær Margrethe Vestager. Men derudover har det været magert på udspilsfronten.

"Alle går lidt og venter på, at der kommer noget kød på bordet. Hvis du spørger Parlamentet, så er de dybt frustrerede over, at de ikke har noget at lave. Men det er en del af den her Kommissions ”bedre regulerings”-dagsorden, at man ikke bare hovedløst laver nye love," siger Sinne Backs Conan, der er direktør for konsulent- og lobbyvirksomheden Konsentio i Bruxelles.

Al magt til toppen
Til gengæld påpeger hun, at der på de interne linjer er foregået en mindre revolution, hvor magten er blevet centreret hos Juncker og hans nærmeste hold af næstformænd samt i det forstærkede generalsekretariat, der bakker ham op.

”Det er ekstremt topstyret. Indsættelsen af et led af næstformænd har haft virkelig stor betydning for koordinationen. Det samme har styrkelsen af generalsekretariatet, der virkelig sidder på flæsket nu,” siger Sinne Conan.

Kasper Ernest, der er europapolitisk chef hos Dansk Erhverv, er glad for, at der er blevet skåret ned på lovgivningsiveren, og at man har fået en dørvogter i første-næstformand Frans Timmermans, der skal se kritisk på behovet for ny lovgivning.

”Jeg er ikke enig i, at det er så skidt, som nogle forsøger at gøre det til. Men det er da helt rigtigt, at det er en enorm magt, der bliver centreret et sted,” siger Kasper Ernest om Kommissionens såkaldte Dr. No og hans bedre regulerings-dagsorden.

”Han spøger alle steder. Men det synes jeg er positivt. Vi er rigtig glade for byrdereduktionsdagsordenen og fokus på lovkvalitet. Og jeg synes heller ikke, at der er blevet givet voldsomt køb på noget endnu,” siger Kasper Ernest.

Læs hele artiklen på Altinget: eu (kræver abonnement). Tegn et gratis prøveabonnement her.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Sinne Backs Conan

Europapolitisk direktør, FinansDanmark, næstformand, Europabevægelsen
cand.jur. (Københavns Uni. 1996)

0:000:00