Debat

Lars Sandahl Sørensen med fire forslag: Politikerne skal hurtigt finde vækstreformerne frem

Fire ting skal få Danmark videre efter coronakrisen. Digitalisering, evnen til at skaffe kvalificeret arbejdskraft, den grønne omstilling og muligheden for at starte virksomhed i Danmark, skriver Lars Sandahl Sørensen.

"Under coronakrisen brugte vi digitale værktøjer som aldrig før, og sådan skal det være. For Danmark skal være et digitalt foregangsland," skriver Lars Sandahl Sørensen.
"Under coronakrisen brugte vi digitale værktøjer som aldrig før, og sådan skal det være. For Danmark skal være et digitalt foregangsland," skriver Lars Sandahl Sørensen.Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix
Lars Sandahl Sørensen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Den kom ikke belejligt for nogen. Der var ingen, der havde bedt om den. Og vi troede da slet ikke, den skulle ramme lige os. Men den kom.

Coronapandemien og den tilhørende krise buldrede ind over os i begyndelsen af 2020 og kulminerende med den totale nedlukning, der skulle redde os fra smitten, men samtidig udfordrede vores samfund på måder, som vi på ingen måde havde forestillet os, og udstillede den sårbarhed, som vores velstand og vores velfærdssamfund også har.

Hvordan underviser vi vores børn og unge? Hvordan går vi på arbejde? Hvordan handler vi med hinanden både i og uden for Danmark? Hvordan får vi oplevelser i vores liv? Og hvordan kan vi overhovedet være sammen, når vi ikke må være netop det? 

Det har kaldt på nye løsninger, hurtige processer og nødvendige beslutninger. Guderne skal vide, at vi har fejlet undervejs – både politisk, forretningsmæssigt og personligt, men vi er også lykkedes med en lang række ting, og det er dem, som vi skal tage med os videre.

Temadebat

Hvordan genstarter vi økonomien efter krisen?
Når den værste del af coronakrisen forhåbentligt er overstået til sommer, vil regeringen "løfte blikket" og igangsætte et større reformarbejde, der varigt skal styrke dansk økonomi og øge beskæftigelsen.

Statsminister Mette Frederiksen (S) har i Børsen peget på tre store udfordringer i de kommende år. Den grønne omstilling og målet om at reducere drivhusgasudledningen med 70 procent i 2030 kræver massive investeringer, den skærpede, internationale konkurrence øger kravene til kompetencerne på arbejdsmarkedet, og digitaliseringen øger behovet for at tage nye skridt.

Altinget giver i en ny temadebat ordet til økonomer, interessenter, politikere og tidligere ministre, som vil debattere, hvordan regeringen skal gribe reformarbejdet an.

Hvilke reformer vil kunne bidrage til at styrke dansk økonomi og øge beskæftigelsen? Hvad vil de bedste reformer for erhvervslivet være? Og hvilke vækstreformer er overhovedet realistiske at gennemføre?

Her er deltagerne:

  • Allan Polack, koncerndirektør, PFA Pension
  • Lars Sandahl Sørensen, direktør, Dansk Industri
  • Mogens Lykketoft, tidligere finansminister for Socialdemokratiet
  • Nina Smith, formand for Kommission for 2. generationsreformer
  • Rune Lund (EL), medlem af Folketinget og finans- og skatteordfører
  • Sofie Carsten Nielsen (R), medlem af Folketinget og politisk leder 
  • Thomas Hofman-Bang, direktør, Industriens Fond, som står bag Dansk Konkurrenceevneråd
  • Tore Stramer, cheføkonom, Dansk Erhverv
  • Troels Lund Poulsen (V), medlem af Folketinget og finansordfører.


Om temadebatter:
I Altingets temadebatter deltager en række aktører, som skriver debatindlæg om aktuelle emner.

Alle indlæg er alene udtryk for skribenternes holdning, og indlæg i Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].

For vi er nu på vej ind i en ny fase, hvor vaccinerne udbredes ikke blot i Danmark, men i hele verden. Sommeren er på vej. Smitten falder. Verden åbner sig, og det giver os et afsæt til at komme videre. For vi skal videre.

Jeg vil gerne pege på fire ting, der skal få Danmark videre efter coronakrisen: Digitalisering, evnen til at skaffe kvalificeret arbejdskraft, den grønne omstilling og muligheden for at starte virksomhed i Danmark.

Hold momentum med digitaliseringen
Digitalisering er et punkt, hvor vi på mange måder er lykkedes under coronakrisen. Digitaliseringen har været svaret på mange af vores spørgsmål med hjemmeskole, hjemmearbejde, fællessang, øget e-handel og meget.

Vi brugte digitale værktøjer som aldrig før, og sådan skal det være. For Danmark skal være et digitalt foregangsland, og vi skal kunne eksportere danske digitale løsninger.

Vi har i DI lanceret initiativet 'CEO Commitment – Vision for et stærkere Danmark', hvor CEO's på en række temamøder inviterer relevante politikere, forskere, fagbevægelse og andre interessenter til en dialog om de udfordringer, som Danmark står overfor, og hvordan vi skal løse dem i fællesskab.

På den baggrund vil vi komme med en række konkrete initiativer til at holde momentum med den digitale udvikling, som vi vil spille ind til regeringen til Danmarks kommende digitaliseringsstrategi og konkrete handleplaner.

Skaf kvalificeret arbejdskraft
Mange blev sendt hjem fra arbejde 11. marts sidste år, og nogle sidder der stadig.

Coronakrisen har skabt usikkerhed på særligt den private del af arbejdsmarkedet, men lønkompensation og andre kompensationer har hjulpet os alle og virksomhederne til at holde hånden under arbejdsmarkedet i en svær tid. Det er positivt.

Jeg håber også, at vi får gang i erhvervslivet og arbejdsmarkedet som aldrig før, men der kan meget hurtigt komme en mangel på arbejdskraft. Allerede nu er der virksomheder, der melder, at de har svært ved eller slet ikke kan rekruttere medarbejdere med de rigtige kompetencer.

Modsat vil aftalen om tidlig pension alene trække mere end 10.000 tidligt ud af arbejdsmarkedet. Derfor er der et åbenbart behov for reformering og nytænkning af hensyn til os alle.

Vores beskæftigelsessystem skal være bedre til at hjælpe mennesker ind på arbejdsmarkedet – særligt de unge – det skal gøres nemmere at rekruttere medarbejdere fra udlandet, og så skal vi blive bedre til at integrere de udlændinge, der bor i Danmark.

Vi skal også øge diversiteten som en del af løsningen, for vi skal rekruttere fra hele talentmassen. Vi skal for eksempel have flere kvinder i Stem-fagene, blandt de faglærte og ikke mindst på ledelsesgangen, hvor vi har et mål om at nå mindst 40 procent kvindelige ledere i 2030.

Anvis vejen til den grønne omstilling
Vi skal i fremtiden have et mere grønt samfund, hvor vi er lykkedes med at sænke udledningen af klimagasser.

I Dansk Industri har vi anvist vejen til at sænke udledningen af CO2, samtidig med at vi kan blive et mere velstående samfund. Sektorkobling, energieffektiviseringer og en CO2-afgift, der matcher kvoteprisen er skridt på vejen.

Og så bør vi på europæisk plan arbejde for, at EU's genopretningsfond efter corona i betydeligt omfang bruges på investeringer i grøn omstilling i landene omkring os. Det giver nemlig enorme eksportmuligheder for de mange danske virksomheder, der leverer morgendagens grønne løsninger.

Nok havde vi ikke bedt om coronakrisen og dens problemer, men vi har også fået et vigtigt perspektiv til at se, hvad der er vigtigt

Lars Sandahl Sørensen
Direktør, Dansk Industri

Nemmere at starte virksomhed
Det skal også være nemmere og mere attraktivt at starte egen virksomhed, og der skal være et bedre fundament for, at nye virksomheder kan vokse hurtigere.

I Dansk Industri har vi derfor netop lanceret 25 forslag til en iværksætterpolitik, herunder forslag om, at det skal være nemmere for mikrovirksomheder at geninvestere overskud og nemmere at tiltrække udenlandske talenter.

Så nok havde vi ikke bedt om coronakrisen og dens problemer, men vi har også fået et vigtigt perspektiv til at se, hvad der er vigtigt. Det gælder selvfølgelig personligt, men også politisk og i erhvervslivet. Derfor peger vi på fire ting, der er forudsætninger for vores fælles vækst og velfærd.

Derfor håber jeg også, at politikerne hurtigst muligt vil tage fat i de planer og reformer, der skal sikre dette på vejen videre – ud af coronakrisen og med stor betydning for vores fremtid.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00