Efter ”dyster” klimarapport: SF savner dansk strategi forud for klimatopmøde

Hidtil uset klimahandling er nødvendigt, hvis Parisaftalens 1,5 graders målsætning skal nås. SF vil fremrykke dansk klimamål og have regeringens strategi og politik for efterårets store klimatopmøde frem i lyset.

Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Morten Øyen

Alarmklokkerne bør bimle og bamle, lød det fra klimaminister Dan Jørgensen oven på den nye, store statusrapport fra FN’s klimapanel.

Den socialdemokratiske klimaminister lægger dog ikke op til, at Danmark skal øge sine ambitioner på klimaområdet, men at kræfterne skal lægges i at få andre af verdens lande med på at følge det danske eksempel.

Hvad der ligger i det, skal han nu forklare på et samråd indkaldt af SF.

SF’s politik er, at et rigt foregangsland som Danmark skal være klimaneutralt i 2040. Og det kommer vi til at arbejde for at finde et flertal for.

Signe Munk (SF)
Klima- og energiordfører

Regeringens støtteparti vil nemlig kende den danske strategi og politik for det klimatopmøde til november i Glasgow, der kommer til at stå på ryggen af den nye klimarapport.

”Den nye statusrapport giver et dystert overblik over de klimakatastrofer, vi har i vente med den kurs, verden lægger for dagen i dag. Derfor er det helt centralt for efterårets klimatopmøde, at verdens lande forpligter sig til langt flere CO2-reduktioner,” siger SF’s klimaordfører Signe Munk.

Strategi og politik frem i lyset
Klimatopmødet skal overordnet forsøge at holde liv i målet fra Parisaftalen om, at de globale temperaturstigninger ikke stiger mere end 1,5 grader i år 2100 sammenlignet med før-industriel tid.

Ifølge forskningen har vi i allerbedste fald retning mod 1,6 grader før 2050, og når vi for langt over halvanden grads stigning, så risikerer man, at de globale klimaforandringer og konsekvenser kommer ud af kontrol og bliver umulige at bremse.

{{toplink}}
Altinget logoKlima
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget klima kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
Læs også

I Glasgow er det håbet, at 1,5 graders målet holdes i live ved at indmelde nye nationale klimaplaner, lave aftaler om klimafinansiering til verdens fattige lande og nye regler for handel med klimakreditter og kvotesystemer.

0:000:00