Førende forsker har mistet troen på at holde den globale opvarmning under 1,5 grader. Her er hans råd til politikerne
Mandag præsenterede FN’s klimapanel en rapport, der ifølge den danske forsker Sebastian Mernild sætter alvorligt pres på den globale klimaaftale, Parisaftalen.
Marie Møller Munksgaard
JournalistDen globale opvarmning har allerede nu sat sit aftryk på kloden, og muligheden for at sikre en beboelig og bæredygtig planet for alle forsvinder snart mellem hænderne på os.
Derfor er der brug for omfattende handling nu.
Sådan lyder hovedkonklusionen i en ny sammenfattende rapport fra FN’s Klimapanel, der blev præsenteret mandag.
Derfor er det heller ikke længere realistisk, at verdens lande formår at leve op til Parisaftalen, hvor Danmark og de fleste andre af verdens lande har forpligtet sig til et mål om, at den globale opvarmning skal holdes et stykke under 2 grader med sigte på 1,5 grader.
Der skal mere til, hvis Danmark vil indfri sin del af Parisaftalen.
Sebastian Mernild
Professor i klimaforandringer og glaciologi, Syddansk Universitet
Det vurderer klimaforsker ved Syddansk Universitet Sebastian Mernild på baggrund af den nye rapport.
“Det er nu forventningen, at vi vil ramme en temperaturstigning på 1,5 grader allerede i starten af 2030’erne og en temperaturstigning på 2 grader i slutningen af 2040’erne. Det er nogle niveauer, som sætter ambitionerne fra Parisaftalen under pres,” siger han.
Sebastian Mernild har selv bidraget til en af delrapporterne, der går forud for den nye såkaldte synteserapport, der samler op på det tidligere arbejde. Og da han skal beskrive, hvilken verden vi ser i 2050, er det en verden, hvor temperaturen er steget med to grader.
Så tanken om, at temperaturen højst er steget med 1,5 grader til den tid, er ret urealistisk?