Ekstra-regning på 867 mio. på vej til Danmark

TALKRIG: EU står klar med en ekstra-regning på 867 mio. kroner for 2012. Men det vil Danmark ikke betale, og det er uholdbart, mener MEP Emilie Turunen (SF). Venstre bakker op om Regeringen.
EU-Parlamentet vil ikke godkende budgettet for 2013, hvis ikke medlemslandene betaler tillægsbevillingen for 2012.
EU-Parlamentet vil ikke godkende budgettet for 2013, hvis ikke medlemslandene betaler tillægsbevillingen for 2012.Foto: Colourbox
Agnete Finnemann Scheel

EU er klar med en ekstra million-regning til Danmark for budgettet 2012.

Der mangler nemlig godt 67 mia. kroner i kassen, og her skal 867 mio. kr. hentes hos Danmark.

Men det kan EU godt glemme, lyder det fra Finansministeriet. Her ser man hellere, at EU finder tættekammen frem og skaffer pengene fra andre områder på EU's budget. 

Det er beskeden fra finansministerens pressemedarbejder. Finansminister Bjarne Corydon (S) har ikke ønsket at stille op til interview.

Fakta

De samlede forpligtigelsesbevillinger i budgettet for 2012 andrager 147,2 mia. euro svarende til 1,12 procent af EU's samlede BNI. Betalingsbevillingerne udgør 129,1 mia. euro svarende til 0,98 procent af BNI.

Målt i danske kroner svarer det til forpligtigelses- og betalingsbevillinger på henholdsvis ca. 1.095 mia. kroner og ca. 960 mia. kroner.

Forpligtigelser er de tilsagn om bevillinger, som EU kan afgive i et givent budgetår, mens betalingsbevillinger er de konkrete udbetalinger, som EU kan foretage i et givent budgetår.


Kilde: euo.dk

Regeringens linje bakkes i udgangspunktet op af Venstre, der i Europaudvalget 2. november har givet mandat til den danske position, siger partiets medlem af Europaudvalget Jakob Ellemann-Jensen, men tilføjer dog:

”Helt grundlæggende skal medlemsstaterne selvfølgelig leve op til de forpligtelser, som man har indgået, for der er jo nogle, der har krav på pengene.”

Man har fra Rådets side været med til at give løfter til projekter, der er startet op, men nu er medlemslandene ikke klar til at udbetale pengene. Det er uholdbart

Emilie Turunen (SF)
Medlem af Europa-Parlamentet

Parlamentet står fast 
Det er bare ikke godt nok, lyder det fra EU-Parlamentet.

Finder Rådet og Parlamentet ikke en løsning på ekstra-bevillingen, vil Parlamentet ikke godkende budgettet for 2013, lyder truslen. Og det står de fast på. 

”Man har fra Rådets side været med til at give løfter til projekter, der er startet op, men nu er medlemslandene ikke klar til at udbetale pengene i 2012. Det er uholdbart,” siger Emilie Turunen, medlem af Europa-Parlamentet for SF.

Kommer der ikke en løsning i denne uge bliver det svært at nå at få budgettet for 2013 på plads inden nytår. 

"Der er kun en vej ud, og det er, at medlemslandene betaler," siger Emilie Turunen.

Forhandlingerne trækker ud 
I denne uge forhandles der om et nyt forslag fra EU-formandskabet Cypern. 

Af forslaget fremgår det, at ekstra-regningen til medlemslandene i 2012 lyder på 7,5 mia. euro. Men EU's egen bødekasse kan finansiere 3,1 mia. euro, så tilbage står 4,4 mia. euro i 2012, som skal fordeles på medlemslandene. Det bekræfter den danske repræsentation i Bruxelles.

Onsdag aften blev forhandlingerne suspenderet og fortsætter igen torsdag formiddag. 

Tyskland og Frankrig kan tvinge Danmark til at betale 
De lande, som holder fast i, at man ikke skal betale ekstrabevillingen er Storbritannien, Danmark, Holland og Sverige.

Også Østrig og Finland mener ikke, der skal føres ekstra midler til budgettet i 2012, der dog er knap så afvisende over for kravet som eksempelvis Danmark.

"Vi mangler stadigvæk at få at vide, hvor Frankrig og Tyskland står, og håbet fra Parlamentets side er, at man kan få de lande til at bakke op om ekstrabevillingen,” siger Anne E. Jensen (V), der er medlem af Europa-Parlamentets budgetudvalg.

Det er nemlig afgørende, hvordan de to store EU-lande Tyskland og Frankrig forholder sig til Cyperns nye forslag.

Hvis ikke enten Tyskland eller Frankrig modsætter sig betalingen er der nemlig det, der hedder et blokerende flertal i Rådet, og så må de mindre medlemslande heriblandt Danmark sluge regningen.

De årlige budgetter kræver nemlig ikke enstemmighed blandt medlemslandene, men blot et kvalificeret flertal.

Der ventes en udmelding fra Frankrig og Tyskland i denne uge. 

Dokumentation
Sådan ser regnestykket ud 
Kommissionen mangler: 9.041,9 mia. euro.
Her af kan EU's egne indtægter betale: 3,1 mia. euro
Danmarks to procent udgør: ca. 867 mio. kr
Det cypriotiske formandskab lægger op til, at ud af det samlede beløb findes 7,5 mia. euro i 2012 og 1,4 mia. i 2013 og 100 mio. euro findes ved omprioriteringer af budgettet.  


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Bjarne Corydon

Adm. direktør, chefredaktør, Dagbladet Børsen, fhv. finansminister og MF (S)
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 2000)

Emilie Turunen

Direktør, Nykredit Leasing, bestyrelsesmedlem, EKF Danmarks Eksportkredit
BA i socialvidenskab og arbejdslivsstudier (RUC 2009), Master of Science i europæisk politisk økonomi (LSE, London 2015), Executive education (INSEAD), Bestyrelsesarbejde i finansielle virksomheder, bank og realkredit (CBS Bestyrelsesuddannelse)

Jakob Ellemann-Jensen

Fhv. vicestatsminister og økonomiminister, fhv. partiformand, MF (V)
cand.merc.jur. (CBS 2002)

0:000:00