Erhvervsliv om sparekrav på konsulenter: "Det er besparelser med bind for øjnene"

FINANSLOV: Dansk Erhverv og DI Rådgiverne ærgrer sig dybt over måden, som partierne bag årets finanslovsaftale har valgt at føre sparekniven over konsulenter i ministerierne.

Branchedirektør i DI Rådgiverne, Henriette Søltoft, mener, det er utopisk at tro, at centraladministrationen kan have al ekspertviden hos sig selv. 
Branchedirektør i DI Rådgiverne, Henriette Søltoft, mener, det er utopisk at tro, at centraladministrationen kan have al ekspertviden hos sig selv. Foto: Hans Søndergaard
Sine Riis Lund

Frustrationen er tydelig hos DI Rådgiverne og Dansk Erhverv.

De to erhvervsorganisationer har omend meget svært ved at forstå den måde, som regeringen sammen med Alternativet, SF, Enhedslisten og Radikale Venstre har lagt op til at skære i statens konsulentforbrug i årets finanslovsaftale på.

"Det er rigtig ærgerligt, at man har valgt at tage så markante besparelser med på konsulentforbruget ud fra, at man bare melder blinde besparelser ud," siger Henriette Søltoft, branchedirektør for DI Rådgiverne, og uddyber ærgrelsen:

"Vi går fuldt ud ind for, at man skal tænke sig godt om, når det handler om, hvordan man bruger offentlige skattekroner, men jeg synes, at man bør starte med at se på, hvad det er for opgaver, man kan undvære i det offentlige," siger hun.

Vi går fuldt ud ind for, at man skal tænke sig godt om, når det handler om, hvordan man bruger offentlige skattekroner, men jeg synes, at man bør starte med at se på, hvad det er for opgaver, man kan undvære i det offentlige.

Henriette Søltoft
Branchedirektør, DI Rådgiverne

"Med bind for øjnene"
Af finanslovsaftalen fremgår, at ministerierne skal finde en samlet besparelse på 326,8 millioner kroner i 2020, stigende til mere end 800 millioner kroner årligt fra 2021.

Reduktionen vil blive fordelt på baggrund af "de faktiske gennemsnitlige udgifter til eksterne management- og it-konsulenter samt ekstern juridisk bistand i 2017-2018".

Det er besparelser med bind for øjnene, når man bare laver en generel besparelse på alle ministerier. 

Daniel Møller Jensen
Politisk konsulent, Dansk Erhverv

"Det er besparelser med bind for øjnene, når man bare laver en generel besparelse på alle ministerier. Det er problematisk, at man ikke er i stand til at sige, hvad det er for typer af konsulentydelser, som man vil have mindre af," lyder det tilsvarende fra politisk konsulent Daniel Møller Jensen fra Dansk Erhverv.

Den udmeldte besparelse kommer til at ramme både ministeriernes departementer og styrelser.

Politisk tøven om besparelser
Besparelsernes opståen i finanslovsaftalen vækker da også en smule opsigt.

Altinget logoEmbedsværk
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget embedsværk kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00