Europa afventer tysk valggyser

TYSK VALG: Der er dødt løb i meningsmålingerne, inden tyskerne går til valg søndag. Genvinder Angela Merkel magten, er det usikkert, hvilken koalition hun kan samle. Euroskeptisk parti kan blive tungen på vægtskålen, vurderer ekspert i tysk politik.
Den tyske kansler Angela Merkel står til at genvinde det tyske valg. Hvem hun kan danne regering med, er til gengæld noget usikkert.
Den tyske kansler Angela Merkel står til at genvinde det tyske valg. Hvem hun kan danne regering med, er til gengæld noget usikkert.Foto: Angela Merkel/Facebook
Sara Fleckner VilstrupMorten Øyen
Der er en valggyser under opsejling, når tyskerne på søndag går til stemmeurnerne.

I de seneste meningsmålinger har nemlig hverken den siddende borgerlige regering eller centrum-venstre det nødvendige flertal. Kansler Angela Merkels hovedpine er især hendes regningspartner, det liberale FDP, som i målingerne ligger lige omkring spærregrænsen, der i Tyskland ligger på fem procent. Samtidig er det eurokritiske parti Alternative für Deutschland netop blevet målt til at få de nøvendige fem procent af stemmerne og dermed opnå valg til Forbundsdagen.

Og de to små partiers formåen bliver afgørende for valget, vurderer Karl Christian Lammers, lektor på Københavns Universitet og ekspert i tysk politik.

"Hvis Alternative für Deutschland kommer ind, kan det virkelig komplicere billedet. De siger godt nok, de vil støtte Angela Merkel, men det er tvivlsomt, om hun vil have støtte fra nogen, der ønsker euroen afskaffet," siger Karl Christian Lammers.

Regeringsdannelsen i spil
Hvis enten det liberale parti eller det eurokritiske parti bliver valgt, har Angela Merkel numerisk det flertal, som skal til. Men meget tyder på, at selvom partiet vil pege på hende, så ønsker hun at være helt uafhængig af de eurokritiske stemmer.

Der er kommet betydelig mere spænding, og jeg tør ikke sige, hvad det ender med.

Karl Christian Lammers
Lektor, Københavns Universitet

"Der er indholdsmæssigt så store forskelle på Merkel og euroskeptikerne, at det er svært at sige, hvad det vil føre til," siger Karl Christian Lammers og fortsætter:

"Der er kommet betydelig mere spænding i valget, og jeg tør ikke sige, hvad det ender med. Det kan også ende med en stor koalition, fordi det er det eneste, som der kan skabes flertal for."

Socialdemokrater kan blive klemt
Den store koalition vil være mellem kansler Angela Merkels konservative CDU og det socialdemokratiske SPD med Peer Steinbrück i spidsen. Denne koalition blev faktisk afprøvet under Merkels forrige regeringsperiode, og det var ikke til socialdemokraternes fordel.

Det vurderer den danske socialdemokratiske europaparlamentariker Emilie Turunen, som fortæller, at flere af hendes tyske socialdemokratiske kollegaer i Parlamentet er meget skeptiske overfor, at partiet skal gentage øvelsen med en "stor koalition".

"Sidste gang var der rigtig mange vælgere, som ikke kun se, hvad det socialdemokratiske projekt var i en enhedsregering - hvor man jo fører den samme politik som de konservative. Derfor ved de, at det kan vise sig at blive en høj pris at betale for partiet at indgå i sådan en regering," siger Emilie Turunen.

Hun håber selv på, at SPD og De Grønne får nok stemmer bag sig til at kunne danne en centrum-venstre-regering. Men skulle chancen opstå med en koalition med Merkels konservative, håber hun, SPD slår til.

"Vi kender det herhjemme fra, at det kan være svært for et parti at fastholde en skarp profil, når man indgår i regering med andre partier. Men jeg tror bare, at SPD afgiver for meget indflydelse, hvis de ikke går med. Det bliver selvfølgelig sværere at trække i ens retning, men man får dog muligheden for at trække," siger Emilie Turunen.

Holder øje med de liberale
Den konservative europaparlamentariker Bendt Bendtsen håber modsat på, at Merkels konservative parti kan klare sig uden socialdemokraterne - og allerhelst fortsætte det igangværende regeringssamarbejde med det lille liberale parti FDP.

Derfor vil han på søndag spændt holde øje med, hvordan de liberale klarer sig.

"Ved det seneste lokalvalg i Bayern kom de liberale jo ikke over spærregrænsen, og det kan de risikere gentager sig på landsplan," siger Bendt Bendtsen.

Han fortæller, at meget af det politiske arbejde i EU-systemet er gået i dvale, indtil der er kommet en afklaring på det tyske valg. Det drejer sig blandt andet om nogle dele af energi- og klimapolitikken og kommende hjælpepakker, men også de videre forhandlinger omkring bankunionen afventer det tyske valg.

Det billede genkender Emilie Turunen, som sidder i Økonomiudvalget i Europa-Parlamentet.

"Der kan man godt mærke, at der skal en afklaring til, før forhandlingerne om for eksempel bankunionen rigtigt kan fortsætte," fortæller hun.

Vil stadig lede Europa
Men kan man så forvente en anden EU-politik fra Tyskland, hvis regeringsmagten skifter, eller der kommer en "stor koalition" mellem de konservative og socialdemokraterne?

"Jeg har for nyligt været i Tyskland og talt med tanketanke og socialdemokrater, og har er meldingen, at de vil lægge trykket lidt anderledes, hvis de kommer til at bestemme. Eksempelvis er de åbne for fælles gældshåndtering i Europa, og de vil lægge mere vægt på beskæftigelse," siger hun.

Man skal dog ikke forvente store ændringer.

"Der er en lidt konservativ tilgang til økonomi i Tyskland, som ligger meget dybt, så man skal ikke forvente revolutioner. I Frankrig lovede socialisternes Francois Hollande jo et helt brud med politikken i Europa, men det har han ikke kunnet leve op til. Her har de tyske socialdemokrater ikke lovet en masse," siger Emilie Turunen.

Og den vurdering ligger tæt på Bendt Bendtsens:

"Uanset hvilken koalition det ender med, så vil jeg vurdere, at man kan se frem til, at Tyskland fortsætter den kurs, som allerede er udstukket. Og det er at fortsætte med at tage opgaven på sig som en solid og økonomisk anvarlig grundsten i det europæiske samarbejde. Så jeg venter ikke store ændringer," siger Bendt Bendtsen.

Dokumentation
Det tyske valg 2013

På søndag 22. september skal tyskerne stemme til forbundsvalget.

Tyskerne har to stemmer. En, hvor de stemmer personligt, og en, hvor de stemmer på et parti.

Efter valget skal et flertal i det tyske parlament Forbundsdagen pege på en kansler, som sammensætter regeringen.

De seneste meningsmålinger finder du her.


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Emilie Turunen

Direktør, Nykredit Leasing, bestyrelsesmedlem, EKF Danmarks Eksportkredit
BA i socialvidenskab og arbejdslivsstudier (RUC 2009), Master of Science i europæisk politisk økonomi (LSE, London 2015), Executive education (INSEAD), Bestyrelsesarbejde i finansielle virksomheder, bank og realkredit (CBS Bestyrelsesuddannelse)

Bendt Bendtsen

Formand for Synergi, fhv. minister, partiformand, MF, MEP og byrådsmedlem (K), leder af Altingets maritime netværk
HH-enkeltfag i regnskab og driftsøkonomi (Tietgenskolen i Odense 1988), politibetjent (Politiskolen 1978)

0:000:00