Finanslov: Sådan vil regeringen prioritere det grønne

DOKUMENTATION: En milliard til grøn forskning, højere afgifter på bæreposer og flere penge i klimabistand. Læs hele det grønne afsnit af regeringens finanslovsforslag her.

S-regeringen har sat et mål om at reducere drivhusgasserne med 70 procent i 2030. 
S-regeringen har sat et mål om at reducere drivhusgasserne med 70 procent i 2030. Foto: Arthur J. Cammelbeeck/Altinget
Andreas Arp

Den nye S-regering har onsdag præsenteret sit første finanslovsforslag, hvori det grønne område er et af hovedprioriteterne.

Herunder følger hele den grønne del:

NY GRØN RETNING FOR DANMARK
Med finanslovforslaget for 2020 tager regeringen de første skridt mod et grønnere Danmark. Finanslovforslaget for 2020 vil styrke det grønne fokus på en række områder.

Regeringen vil omprioritere og målrette en række bevillinger på ministerområderne, så de i højere grad understøtter en grøn omstilling – særligt inden for forskning og udvikling, udviklingsbistand og erhvervstilskud.

Desuden sætter regeringen ind over for forbruget af plastik med en fordobling af afgifterne på bæreposer og engangsservice. Det vil øge tilskyndelsen til at reducere forbruget af plastik og øge genanvendelsen.

Endelig igangsætter regeringen forberedelsen af en række konkrete nye udspil på det grønne område. Regeringen har sammen med det parlamentariske grundlag forpligtet sig politisk til et historisk ambitiøst mål om at reducere udledningen af drivhusgasser i 2030 med 70 procent i forhold til niveauet i 1990.

{{toplink}}
Altinget logoFødevarer
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget fødevarer kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
Læs også

De første drøftelser om en klimalov, der skal sikre bindende mål for indsatsen, er allerede påbegyndt, og klimaloven vil blive fulgt op af en konkret klimahandlingsplan, der skal bidrage til, at regeringen kan levere på de ambitiøse mål. Samtidig skal kommissionen for grøn omstilling af personbiler understøtte, at regeringens ambitioner for en udskiftning af bilparken til fordel for lav- og nulemissionskøretøjer kan realiseres. Regeringen fastholder således en klar målsætning om, at alle nyregistrerede biler senest fra 2030 er lav- og nulemissionsbiler.

De nye grønne prioriteringer er samlet i tabel 2. De viste prioriteringer i opgørelsen afspejler enten nye eller øgede bevillinger i forhold til 2019 eller videreførelse af indsatser, der stod til at bortfalde fra 2020.

0:000:00