Finanslov standser kulturbesparelser og giver til Copenhagen Phil

FINANSLOV: Omprioriteringsbidraget på kulturen ophører. Partierne bag finansloven sender også en redningskrans til orkestret Copenhagen Phil.

Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix
Peter Pagh-Schlegel

Kulturinstitutionerne kan ånde lettet op.

Efter fire år i træk at have set til, mens den årlige statsbevilling blev beskåret med to procent, kan landets museer, teatre og orkestre nu glæde sig over, at omprioriteringsbidraget er et overstået kapitel.

Det står klart, efter regeringen sammen med SF, Enhedslisten, Radikale og Alternativet mandag aften kunne præsentere en færdig finanslovsaftale.

Regering varslede besparelser
I regeringens oprindelige finanslovsudspil stod omprioriteringsbidraget ellers til at fortsætte for hovedparten af kulturinstitutionerne, hvor kun de kunstneriske uddannelser gik fri.

Udspillet modtog dog hurtigt kritik fra både regeringens støttepartier, men også Venstre og Konservative, da Socialdemokratiet havde lovet en afskaffelse af besparelserne under valgkampen.

Kulturminister Joy Mogensen (S) skrev trods regeringens finanslovsudspil på Twitter, at "jeg og mit parti er imod omprioriteringsbidraget", og bedyrede at man ville arbejde på, at få det afskaffet i 2021.

De annullerede besparelserne for 2020 udgør 50,5 millioner kroner.

Copenhagen Phil får et løft
En af de institutioner, der har måtte lide særligt meget under besparelserne, er landsdelsorkestret Copenhagen Phil, der nu får et ekstra løft på 2 millioner kroner om året.

Både Alex Ahrendtsen (DF) og tidligere kulturminister Mette Bock (LA) ønskede orkestret lukket, men endte med at lade det betale for alle landsdelsorkestrenes besparelser ved i 2017 at flytte 8 millioner fra Copenhagen Phil til landets øvrige orkestre i Jylland.

Dokumentation

Besparelser stopper
Omprioriteringsbidraget på kulturområdet annulleres fra 2020. Grønthøsterbesparelserne på to procent årligt har siden 2016 ramt teatre, museer, orkestre, de kunstneriske uddannelser, folkehøjskolerne, Rigsarkivet, Det Kgl. Bibliotek, institutter, centre mv.

De annullerede besparelser på området udgør 50,5 millioner kroner.

Styrkelse af KVINFO
Der afsættes 2 millioner kroner i 2020 til Kvinfos videnscenter, der formidler viden om køn og ligestilling i samfundet.

I 2017 sløjfede kulturminister Mette Bock (LA) Kvinfo's midler til at drive bibliotek, hvilket Socialdemokratiet dengang kaldte "politisk korstog".

Copenhagen Phil
Der afsættes to millioner kroner årligt i 2020 og frem til orkesteret Copenhagen Phil.

Symfoniorkestret blev forrige år genstand for en ”by vs. land”-diskussion, hvor daværende kulturminister Mette Bock og DF’s Alex Ahrendtsen ønskede det nedlagt og fik orkestret til at finansiere de jyske orkestres besparelser med otte millioner.

Underholdningsorkestret
Der afsættes otte millioner kroner i 2020 til Danmarks Underholdningsorkester, herunder til orkestrets pædagogiske læringsprojekter for folkeskolen.

Den Danske Ordbog
Der afsættes halvanden millioner kroner i 2020 til den digitale ordbog ’Den Danske Ordbog'.

 


Altinget logoKultur
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget kultur kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00