Finanslovsudspil uden beskæftigelsespolitisk krymmel

OVERBLIK: Finanslovsudspil rummer få overraskelser på det beskæftigelsespolitiske område. Regeringen leverer ikke på ambition om flere penge til social dumping.

Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard spiller en relativt anonym birolle i regeringens finanslovsudspil.
Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard spiller en relativt anonym birolle i regeringens finanslovsudspil.Foto: Arthur J. Cammelbeeck/Altinget
Søren Elkrog Friis

Set med beskæftigelsespolitiske briller er der ikke meget at komme efter i det finanslovsudspil, som regeringen præsenterede onsdag.

Beskæftigelsespolitikkens mest markante bidrag er de 460 millioner kroner, som en forlængelse af den arbejdsgiverbetalte sygedagpengeperiode fra 30 til 40 dage vil skaffe i årlig finansiering til resten af finansloven.

Det er ifølge regeringen en win-win, som ud over at være cash cow for finansloven vil motivere arbejdsgivere til at føre en aktiv sygefraværspolitik.

Arbejdsgiverne har dog på forhånd advaret mod svækket arbejdsudbud og mindre tilbøjelighed til at ansætte medarbejdere med højt sygefravær som konsekvens af en højere udgift til langtidssygemeldinger.

{{toplink}}
Altinget logoArbejdsmarked
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget arbejdsmarked kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her

På ydelsesområdet prioriterer finanslovsudspillet knap en halv milliard fra 2020-2023 til det midlertidige børnetilskud, som allerede er aftalt med støttepartierne.

Tilskuddet skal give flere penge mellem hænderne til familier, som er hårdest ramt af kontanthjælpsloftet eller berørt af integrationsydelsen, indtil en ydelseskommission har tænkt færdig, og regeringen er klar med et nyt kontanthjælpssystem.

Skyder under eget mål
Regeringen vil også afsætte 480 millioner kroner frem mod 2022 til Arbejdstilsynet – og dermed en styrket indsats for bedre arbejdsmiljø og mod social dumping.

Reelt er der dog tale om en til en udmøntning af forårets aftale om styrket arbejdsmiljø, som VLAK-regeringen forhandlede på plads med alle partier på nær Enhedslisten.

0:000:00