Finansminister fra østat, der er ved at forsvinde: "Vi lever med klimaforandringer hver eneste dag. Derfor må vi løse problemet nu, og ikke en gang ude i fremtiden"

Altinget mødte finansministeren fra østaten Tuvalu på COP27 til en snak om klimaforhandlingerne og livet på en ø, hvor havvandstanden stiger fra alle sider. Tuvalu er nyt medlem af danskledet alliance om at udfase brugen af gas og olie.

Nålen på venstre side af&nbsp;Seve Paenius jakke er for&nbsp;<i>The Fossil Fuel Non-Proliferation Treaty Initiative</i> – en nedrustningsaftale for fossile brændsler, som Tuvalu har gjort sig til fortaler for på COP27.
Nålen på venstre side af Seve Paenius jakke er for The Fossil Fuel Non-Proliferation Treaty Initiative – en nedrustningsaftale for fossile brændsler, som Tuvalu har gjort sig til fortaler for på COP27.Foto: Rasmus Raun Westh/Altinget
Rasmus Raun Westh

SHARM EL-SHEIKH: For den lille østat Tuvalu i Stillehavet er klimaforandringerne mere alvorlige end for de fleste.

Havvandstanden stiger, og det kun 26 kvadratkilometer store land kan være ubeboeligt om mellem 50 og 100 år. To af Tuvalus i alt ni øer er ifølge regeringen allerede tæt på at blive oversvømmet.

På COP27 er Tuvalu og de omkring 40 andre små, lavtliggende østater blandt de varmeste fortalere for, at klimatopmøde skal slutte med en aftale om tab og skader.

Vi har heller ikke noget grundvand – det er blevet infiltreret af saltvand, fordi havet stiger.

Seve Paeniu
Tuvalus finansminister
Tab og skader er FN-sprog for økonomisk kompensation til de lande, der er og bliver hårdest ramt af klimaforandringer, som primært skyldes CO2-udledniger i rige lande.

En aftale ville være historisk. COP27 er i forvejen det første klimatopmøde nogensinde, hvor tab og skader er et punkt den officielle dagsorden.

Altinget fangede Tuvalus finansminister, Seve Paeniu, på COP27, efter et arrangement hos den danskledede BOGA – en forkortelse for Beyond Oil and Gas Alliance.

Sammen med Fiji, Kenya og Chile er Tuvalu nye medlemmer af alliancen, der blev stiftet sidste år i Glasgow på COP26 med daværende klimaminister Dan Jørgensen (S) i spidsen.

Tuvalu har ikke olie- eller gasreserver, så kan ikke selv bidrage med at mindske produktion af fossile brændsler. Men i COP-forhandlingerne er den lille østat kendt som en vigtig moralsk og larmende stemme. 

Hvor vigtig er tab og skader for jer?

0:000:00