Fire folketingsmedlemmer forlader Dansk Folkeparti i opgør med Messerschmidt

Dansk Folkeparti skrumper fra Folketingets tredjestørste til syvendestørste parti oven på fire medlemmers beslutning om at forlade partiet. 

Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Maja Hagedorn

Fire mangeårige medlemmer af Dansk Folkeparti forlader partiet og nikker på vej ud af døren den nyvalgte formand, Morten Messerschmidt, en ordentlig verbal skalle.

Der er tale om sundhedsordfører Liselott Blixt, beskæftigelsesordfører Bent Bøgsted, fødevareordfører Lise Bech og social- og ældreordfører Karina Adsbøl, der har meddelt deres beslutning i et interview med DR.

Dermed svinder DF’s folketingsgruppe ind fra 16 til 12 medlemmer. Det betyder, at partiet går fra at være det tredjestørste til det syvendestørste på Christansborg.

Alle fire peger de på Morten Messerschmidts lederevner og personlige egenskaber som de primære årsager til deres beslutning.

"Jeg ser Morten Messerschmidt som en folkeforfører. Han er jo fantastisk dygtig både politisk og retorisk, men der er bare noget ved ham, som gør, at det ikke er den ægte person, man ser. Det var det med den daværende formand Kristian Thulesen Dahl. Han var et ordentlig menneske," siger Lise Bech til DR. 

Læs også

Anklage om EU-svindel og "ultrakonservativ" linje

Også det faktum, at den nyvalgte formand inden længe skal sidde bag skranken i byretten under anklage for at svindle med EU-midler, vækker kritik.

"Ingen kan tvinge mig til, at bakke op om en formand, som lige om lidt igen skal sidde i en byret anklaget for dokumentfalsk og svindel. Det hverken vil jeg, eller kan jeg," skriver hun og tilføjer:

"Så kan man være nok så dygtig til at kommunikere og en politisk superstar."

Men også den politiske linje har påvirket beslutningen. Bent Bøgsted kalder Morten Messerschmidt "mere ultrakonservativ, end jeg nogensinde bliver", og Lise Bech mener, der er for lidt folkelighed og "rødternede duge" over den nye formand. Fra Liselott Blixt lyder det, at han "helt klart" er "elitær".

Messerschmidt: Sådan er det

Den nyvalgte formand kalder de fire forhenværende partifællers beslutning "trist" i et interview med TV Avisen.

"Det må jeg selvfølgelig tage til efterretning, sådan er det," siger Morten Messerschmidt i interviewet, hvor han desuden kritiserer dem for at tage deres mandater med sig.

Han er desuden uforstående over for kritikken af hans lederevner. 

"Jeg har været formand i knap en måned, så hvor mange erfaringer har man kunnet gøre sig med mine lederevner," spørger Morten Messerschmidt.

Centrale medarbejdere har også sagt farvel til DF

Beslutningen om at forlade partiet kommer bare 30 dage, efter at Morten Messerschmidt vandt formandsopgøret i partiet med seks ud af ti stemmer på et ekstraordinært årsmøde. 

Siden har også den ene af de to andre kandidater, Martin Henriksen, på stemmesedlen sagt farvel til partiet. Det samme har en række medarbejdere, der har arbejdet for Dansk Folkeparti i en årrække.

Der var tale om partisekretær Steen Thomsen, personalechef Jeanie Nørhave og forhenværende partisekretær Poul Lindholm samt "en betroet medarbejder, som har været hos os i over 15 år", som eks-formand Kristian Thulesen Dahl, der valgte at trække sig oven på endnu et valgnederlag i efteråret, skrev på Facebook.

Steen Thomsens beslutning om at forlade sin stilling har gjort det muligt for Morten Messerschmidt at få én af sine støtter ind på posten. Det er Jens Wornøe, der samtidig har efterladt en tom stol i partiets hovedbestyrelse. Der sidder i stedet en anden Messerschmidt-støtte, Anders Vistisen.

Det får de fire afhoppere til at lange ud efter den nyvalgte partiformand, der blev valgt på et løfte om at samle partiet. Men i stedet stiller han "sine egne støtter i front i partiet", siger Lise Bech til DR.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Morten Messerschmidt

Partiformand (DF), MF
cand.jur. (Københavns Uni. 2009)

Pia Kjærsgaard

MF (DF), fhv. formand for Folketinget, fhv. partiformand, DF
kontor (Købmandsskolen København, 1965)

Liselott Blixt

1. viceborgmester, Greve Kommune
buntmager (Lollands Buntmageri, 1986), social- og sundhedsassistent (Social- og Sundhedsskolen i Greve, 2002)

0:000:00