Flertal uden om regeringen vil stoppe besparelser på erhvervsskoler

FINANSLOV: Regeringen sætter midler af til erhvervsuddannelserne, men fortsætter samtidig med besparelser. Den model fungerer ikke, mener et flertal uden om regeringen.

Regeringens finanslovudspil har ekstra penge på vej til erhvervsskolerne.

Men det er slet ikke godt nok. I hvert fald ikke så længe det ombruste omprioriteringsbidrag høster videre med to procent om året frem til 2022.

Det mener et flertal i Folketinget bestående af Dansk Folkeparti, Socialdemokratiet, SF og Enhedslisten.   

”Det er ikke i orden, at erhvervsskolerne skal spare i tider, hvor de i forvejen slås med faldende elevtal. Derfor vil vi have omprioriteringsbidraget væk på området. Vi er ikke tilfredse, før det er sløjfet,” siger Dansk Folkepartis erhvervsuddannelsesordfører, Marlene Harpsøe.

En pulje på i alt 600 millioner kroner skal årligt fordeles til både opfølgning på disruptionrådets arbejde, bedre universitetsuddannelser, tiltrækning af udenlandsk arbejdskraft og ”stærkere erhvervsuddannelser”. Hvor mange penge, det præcis ender med til erhvervsuddannelserne, er endnu helt uklart.

Regeringens pulje-planer skal ifølge partierne skrottes, og i stedet skal erhvervsuddannelserne som minimum fritages for omprioriteringsbidraget.

S: Førsteprioritet
Socialdemokratiets undervisningsordfører, Annette Lind, understreger, at partiet vil undtage alle uddannelser fra omprioriteringsbidraget, men tilføjer, at erhvervsuddannelserne har særlig høj prioritet.

”Regeringen tager og giver en lille smule tilbage. Man skulle tage at afskaffe besparelserne, så sektoren ved, hvad den har at gøre godt med. I det samlede billede er der størst behov for at flytte elever over på erhvervsuddannelserne. Derfor er det vores førsteprioritet,” siger hun.

Selvom Enhedslisten ikke køber præmissen om, at erhvervsuddannelserne har særligt brug for ekstra støtte, melder partiet sig i koret:

”Vi bakker op, men vi synes også, at man skal gå videre endnu. Stod det til os, friholdt man ikke blot erhvervsuddannelserne, men også gymnasierne,” siger undervisningsordfører Jakob Sølvhøj.

Læs hele artiklen med reaktioner fra aktører på området på Altinget: uddannelse.

Forrige artikel Uddannelser, velfærd og klima: Tre punkter i regeringens finanslovsforslag, der skaber debat Uddannelser, velfærd og klima: Tre punkter i regeringens finanslovsforslag, der skaber debat Næste artikel Fransk ambassadør: Danskerne er langt mere europæiske, end I tror Fransk ambassadør: Danskerne er langt mere europæiske, end I tror