Flertal uden om regeringen vil stoppe besparelser på erhvervsskoler

FINANSLOV: Regeringen sætter midler af til erhvervsuddannelserne, men fortsætter samtidig med besparelser. Den model fungerer ikke, mener et flertal uden om regeringen.

Finansminister Kristian Jensen (V) præsenterede torsdag regeringens finanslovforslag for 2019. Et flertal vil have regeringen til at skifte kurs på erhvervsuddannelsesområdet.
Finansminister Kristian Jensen (V) præsenterede torsdag regeringens finanslovforslag for 2019. Et flertal vil have regeringen til at skifte kurs på erhvervsuddannelsesområdet.Foto: Ritzau Scanpix/ Jonas Olufson/
Tyson W. Lyall

Regeringens finanslovudspil har ekstra penge på vej til erhvervsskolerne.

Men det er slet ikke godt nok. I hvert fald ikke så længe det ombruste omprioriteringsbidrag høster videre med to procent om året frem til 2022.

Det mener et flertal i Folketinget bestående af Dansk Folkeparti, Socialdemokratiet, SF og Enhedslisten.   

”Det er ikke i orden, at erhvervsskolerne skal spare i tider, hvor de i forvejen slås med faldende elevtal. Derfor vil vi have omprioriteringsbidraget væk på området. Vi er ikke tilfredse, før det er sløjfet,” siger Dansk Folkepartis erhvervsuddannelsesordfører, Marlene Harpsøe.

Vi er ikke tilfredse, før det er sløjfet.

Marlene Harpsøe (DF)
Erhvervsuddannelsesordfører

En pulje på i alt 600 millioner kroner skal årligt fordeles til både opfølgning på disruptionrådets arbejde, bedre universitetsuddannelser, tiltrækning af udenlandsk arbejdskraft og ”stærkere erhvervsuddannelser”. Hvor mange penge, det præcis ender med til erhvervsuddannelserne, er endnu helt uklart.

Regeringens pulje-planer skal ifølge partierne skrottes, og i stedet skal erhvervsuddannelserne som minimum fritages for omprioriteringsbidraget.

S: Førsteprioritet
Socialdemokratiets undervisningsordfører, Annette Lind, understreger, at partiet vil undtage alle uddannelser fra omprioriteringsbidraget, men tilføjer, at erhvervsuddannelserne har særlig høj prioritet.

”Regeringen tager og giver en lille smule tilbage. Man skulle tage at afskaffe besparelserne, så sektoren ved, hvad den har at gøre godt med. I det samlede billede er der størst behov for at flytte elever over på erhvervsuddannelserne. Derfor er det vores førsteprioritet,” siger hun.

Selvom Enhedslisten ikke køber præmissen om, at erhvervsuddannelserne har særligt brug for ekstra støtte, melder partiet sig i koret:

”Vi bakker op, men vi synes også, at man skal gå videre endnu. Stod det til os, friholdt man ikke blot erhvervsuddannelserne, men også gymnasierne,” siger undervisningsordfører Jakob Sølvhøj.

Læs hele artiklen med reaktioner fra aktører på området på Altinget: uddannelse.

Læs også

Dokumentation

Regeringen skriver om "bedre uddannelser og et robust arbejdsmarked":

"Regeringen vil med finanslovforslaget for 2019 understøtte bedre og stærkere uddannelser og et robust arbejdsmarked.

Derfor vil regeringen bl.a. afsætte midler til at følge op på disruptionrådets arbejde, fremlægge et erhvervsuddannelsesudspil og præsentere en række initiativer til bedre universitetsuddannelser.

Regeringen vil endvidere fremlægge et udspil vedr. tiltrækning af udenlandsk arbejdskraft.

Der afsættes en ramme på 600 mio. kr. årligt i perioden 2019-2022 til bedre uddannelser og et robust arbejdsmarked."

Kilde: Finanslovforslaget 2019


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Annette Lind

Generalkonsul, Flensborg, fhv. MF (S)
lærer (Nørre Nissum Seminarium 1994)

Jakob Sølvhøj

Fhv. MF (EL)
Studentereksamen (Helsingør Gymnasium, 1973)

Marlene Harpsøe

MF (DD), byrådsmedlem og formand for Omsorgs- og Sundhedsudvalget, Helsingør Kommune
kontorassistent (Accoat 2006), sygeplejerske

0:000:00