Kommentar af 
Thomas Larsen

Tronskiftet markerer et nybrud: Fra suveræn dronning til tæt parløb

Kronprins Frederik og kronprinsesse Mary kommer til at køre et tæt parløb, når de snart skal stå i spidsen for landet. Dermed vil det ikke længere være én stærk regent, der tegner kongehuset, men et tæt team, skriver Thomas Larsen.

For kronprins Frederik og kronprinsesse Mary kan det blive en stor styrke, at de kan være to om at løfte deres kommende opgave, skriver Thomas Larsen.
For kronprins Frederik og kronprinsesse Mary kan det blive en stor styrke, at de kan være to om at løfte deres kommende opgave, skriver Thomas Larsen.Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Thomas Larsen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Da kronprins Frederik i februar sidste år blev interviewet af TV 2 i Indien, kom han med en støtteerklæring til sin mor, dronning Margrethe, som stadig var indlagt på Rigshospitalet efter sin rygoperation.

"Jeg er jo simpelthen min mors wingman, og jeg står til rådighed, når hun ikke har mulighed for at være der, og lige nu er hun forhindret," sagde han.

Sammen med kronprinsesse Mary var han spydspids for et storstilet eksportfremstød, hvor de forsøgte at hjælpe de danske virksomheder, der arbejder hårdt på at få fodfæste i verdens mest folkerige land med 1,4 milliarder indbyggere.

Mens tilhængerne ser dem som progressive, opfatter kritikerne dem som frelste og politisk korrekte. Deres opgave bliver at finde den rette balance

Thomas Larsen

Det er en type af opgaver, som kronprinsparret har løst stadigt flere af i de senere år, hvor dronning Margrethe har skabt det glidende generationsskifte, der nu kulminerer med, at hun overlader det fulde ansvar til sin søn og svigerdatter.

Selv om det vil være kronprins Frederik, der snart vil blive udråbt til konge, skal man ikke tage fejl. For når dronning Margrethe giver ansvaret videre, overdrager hun netop ikke opgaven til sin ældste søn alene. Der bliver snarere tale om et skifte fra en suveræn dronning til et regentpar, der vil løse opgaverne i fællesskab. Som et team.

Skiftet kan ved første blik ligne et nybrud. Men der er i høj grad tale om en tilbagevenden til en tid, som dronning Margrethe selv er rundet af.

Da hun 14. februar 1972 blev udråbt til regent af statsminister Jens Otto Krag, sluttede en epoke, hvor hendes forældre, kong Frederik og dronning Ingrid, havde været et usædvanligt vellidt regentpar. Et par, som i alle årene havde arbejdet tæt sammen, og som i fællesskab havde gjort kongehuset mere tilgængeligt og åbent.

Det forunderlige er, at lighedspunkterne står i kø mellem det tidligere regentpar og det kronprinspar, som snart skal stå i spidsen for landet:

Kong Frederik var en mand, som mange danskere holdt af, fordi de fornemmede hans varme. Han var søofficer, elskede havet og havde en nær relation til forsvaret.

Læs også

Samme varme rummer kronprins Frederik, og præcis som sin farfar er han rundet af forsvaret, som på et afgørende tidspunkt gav ham den selvtillid, som han manglede.

Evnen til at række ud og nå ud til mennesker, har kronprins Frederik også. Det kan man se, når han er midtpunkt i Royal Run, hvor titusindvis af danskere deltager i den kæmpestore folkelige idrætsfest.

Ved siden af sig havde kong Frederik en både kærlig og knivskarp dronning. Dronning Ingrid havde overblik og strategisk sans for, hvordan kongehuset skulle placeres.

Det bliver svært at spille den samme rolle i det offentlige rum, som dronning Margrethe har formået med sine både spidse og finurlige, kærlige og skarpe iagttagelser om danskerne og Danmark

Thomas Larsen

Hun var med til at skabe vigtige relationer til datidens politiske ledere, og hun havde en eminent fornemmelse for, hvordan kongehuset skulle udvikle sig for at forblive relevant og vedkommende for danskerne.

På de indre linjer var hun et trofast familiemenneske, der så alle, og i det inderste private rum var hun også en kvinde, der havde styrke til at sætte sin mand på plads, da hans alkoholforbrug i en periode tog overhånd.

Dronning Ingrid var blid i sin udstråling og førte sig beskedent frem, men intet undgik hendes opmærksomhed, og hun havde ansvaret for sin mand, sin familie og kongehuset indlejret i sit DNA.

De mennesker, der har været tæt på kronprinsesse Mary, ser en række af de samme kvaliteter gå igen i hende, og det gælder også for hendes svigermor, dronning Margrethe, der fra starten har haft blik for lighedspunkterne.

For kronprins Frederik og kronprinsesse Mary kan det blive en stor styrke, at de kan være to om at løfte deres kommende opgave.

De har også et godt udgangspunkt: De er respekterede og populære, de har engageret sig i væsentlige mærkesager, de kender Danmark, Grønland og Færøerne indgående, og de vil arbejde hårdt for at blive det samlingspunkt, som de er udset til at være.

Læs også

Er der faldgruber? Ja. De træder til i en tid, hvor polarisering og grøftegravning plager mange vestlige lande, og de skal være rollemodeller i en tidsalder, hvor selv små fejl bliver straffet benhårdt på de "asociale" medier, der ofte er med til at skabe skel og uforsonlighed.

For kronprinsesse Mary kom det som et chok, da alle problemerne på Herlufsholm blev blotlagt af medierne og førte til kritiske spørgsmål om, hvordan hun dog kunne sende sine børn til en kostskole, hvor sager om grov mobning florerede – samtidig med at hun stod i spidsen for kampagner mod mobning?

Kronprins Frederik er blevet kritiseret for at advokere for grøn omstilling, samtidig med at han har fløjet rundt til møder i forsvarets fly, og i efteråret landede han ufrivilligt på forsiden efter sin omtalte overnatning i Madrid.

Fremover kommer de begge til at erkende, at kvoten for fejltrin er lille, og de kommer til at vurdere, hvor engagerede de kan være i forhold til nogle af deres mærkesager, hvad enten vi for eksempel taler om grøn omstilling eller udbredelsen af LGBT-rettigheder.

For mens tilhængerne ser dem som progressive, opfatter kritikerne dem som frelste og politisk korrekte. Deres opgave bliver at finde den rette balance.   

Ingen ved, hvordan deres epoke vil forløbe, men de bestræber sig allerede på at leve op til deres kerneopgave

Thomas Larsen

Endelig kommer kronprins Frederik og kronprinsesse Mary til at sande, at det er svært at efterfølge en dronning, der i mere end 50 år har opbygget en enestående autoritet.

De kan ikke matche dronningens kendskab til landet og danmarkshistorien, og det bliver svært at spille den samme rolle i det offentlige rum, som dronning Margrethe har formået med sine både spidse og finurlige, kærlige og skarpe iagttagelser om danskerne og Danmark.

Af samme grund bliver de nødt til at bevæge sig frem af andre stier, og det vil præcis være, hvad dronning Margrethe ønsker for dem. Hun har altid understreget, at hendes efterfølgere ikke skal forsøge at blive til dårlige kopier. De skal være sig selv. Og de skal finde deres egen vej.

Læs også

Sandheden er, at det er kronprinsparret også i fuld gang med.

Royal Run er blevet en kæmpe folkelig succes for kronprins Frederik, og samtidig har han aldrig optrådt mere sikkert i officielle sammenhænge, end han gør i dag. Med Mary Fonden har kronprinsessen vist, at hun har et mangeårigt og oprigtigt engagement i socialt arbejde, og når hun påtager sig en opgave, sætter hun sjældent en fod forkert.

Med den helt igennem vellykkede fejring af prins Christians 18-års fødselsdag, var kronprinsparret med til at åbne døren til kongehuset for nye generationer og give sønnen en nærmest perfekt debut på den helt store scene.

Oven i alt dette har de vist sig som dygtige og driftssikre ambassadører for Danmark ude i verden.

Ingen ved, hvordan deres epoke vil forløbe, men de bestræber sig allerede på at leve op til deres kerneopgave. En opgave, der i sin essens handler om at repræsentere Danmark udadtil og samle indadtil.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

H.M. Dronning Margrethe Alexandrine Þorhildur Ingrid

Præsident, Det Kgl. Nordiske Oldskriftselskab, formand, Dronning Margrethes og Prins Henriks Fond, stifter af Dronning Margrethe II's Arkæologiske Fond
filosofikum (Københavns Uni. 1960), studier i arkæologi (University of Cambridge 1961), studier i statskundskab (Aarhus Uni. m.fl.)

H.M. Kong Frederik André Henrik Christian

Konge af Danmark, greve af Monpezat
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 1995), kommandørkaptajn i søværnet (2004), oberstløjtnant i hæren (2004), oberstløjtnant i flyvevåbnet (2004), kommandør i søværnet (2010), oberst i Hæren og Flyvevåbnet (2010)

H.M. Dronning Mary Elizabeth

Dronning af Danmark, grevinde af Monpezat, formand, Mary Fonden
BA i handel og jura (University of Tasmania 1994)

0:000:00