Om  
H.M. Dronning Margrethe Alexandrine Þorhildur Ingrid

Dronning Margrethe træder tilbage

Hun har tidligere slået fast, at hun vil fortsætte til sin død. Men 14. januar 2024 overlader dronning Margrethe tronen til sin søn.

Dronning Margrethe overlader tronen til sin ældste søn, kronprins Frederik. Han bliver kong Frederik 10.
Dronning Margrethe overlader tronen til sin ældste søn, kronprins Frederik. Han bliver kong Frederik 10.Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Maja Hagedorn

Efter mere end fem årtier på tronen har dronning Margrethe 2. besluttet at abdicere.

Det siger hun i sin årlige – og dermed også sidste – nytårstale fra Christian IX's Palæ på Amalienborg.

"Det er nu, der er det rigtige tidspunkt," lyder det. 

Læs også

Den 83-årige dronning har ellers tidligere slået fast, at hun vil fortsætte som Danmarks regent til sin død – ganske som det har været traditionen i det danske kongehus i flere hundrede år.

Men oven på en stor rygoperation i starten af 2023 begyndte dronningen at overveje, om "ikke tiden var inde til at overlade ansvaret til den næste generation". Hun har da også for nogle år siden sagt til den svenske avis Expressen, at kun alvorlig sygdom kunne få hende til at abdicere før tid. 

"Måske hvis jeg blev aldeles håbløst syg. Min holdning er at sidde hele livet. Missionen er for livet," lød det i 2019.

Men "tiden slider, og dårligdommene blive flere. Man overkommer ikke længere det samme, som man gjorde før", siger hun nu i nytårstalen.

Kronprins Frederik overtager 14. januar

Dronning Margrethe overlader tronen til sin ældste søn, kronprins Frederik. Han bliver kong Frederik 10.

"Det er mit håb, det nye kongepar vil blive mødt med den samme tillid og hengivenhed, som er blevet mig til del. Det fortjener de. Det fortjener Danmark," slår hun fast.

Dronningen abdicerer 14. januar 2024.

Tronskiftet bliver efter et møde i statsrådet proklameret af statsminister Mette Frederiksen (S) Christiansborg Slot, oplyser Statsministeriet i en pressemeddelelse.

Det sker, præcis 52 år efter dronning Margrethe overtog tronen fra sin "elskede far", Frederik 9., der døde i 1972. I sommer overhalede hun dermed kong Christian 4. som Danmarks længst siddende monark.

Og der er da også mange, som i dag aldrig kendt en anden regent, lyder det fra statsministeren.

"Dronning Margrethe er indbegrebet af Danmark og har gennem alle årene sat ord og følelser på, hvem vi er som folk og som nation," siger hun i en skriftlig udtalelse og tilføjer:

"Dronning Margrethe har gjort kongeriget ære." 

Læs også
 
Fakta

Læs statsminister Mette Frederiksens fulde udtalelse

"Jeg vil gerne på hele befolkningens vegne rette en dybfølt tak til Hendes Majestæt Dronningen for hendes livslange dedikation og utrættelige indsats for Kongeriget.

Selvom pligten og hvervet som regent er gået i arv i mere end 1.000 år, så er det alligevel svært at begribe, at tiden nu er inde til et tronskifte.

Mange af os har aldrig kendt en anden regent. Dronning Margrethe er indbegrebet af Danmark og har gennem alle årene sat ord og følelser på, hvem vi er som folk og som nation.

I det nye år vil Kronprins Frederik blive udråbt til Konge. Kronprinsesse Mary vil blive Dronning. Riget vil få en ny regent og et nyt kongepar. Alt det kan vi forventningsfuldt se frem til i visheden om, at de er beredte til ansvaret og opgaven.

Men i aften og i den kommende tid vil vi anerkende Dronningens ubestridelige betydning for Danmark, Færøerne og Grønland. Det gør vi med lige dele taknemmelighed og beundring.

Dronning Margrethe har gjort Kongeriget ære."

 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

H.M. Dronning Margrethe Alexandrine Þorhildur Ingrid

Præsident, Det Kgl. Nordiske Oldskriftselskab, formand, Dronning Margrethes og Prins Henriks Fond, stifter af Dronning Margrethe II's Arkæologiske Fond
filosofikum (Københavns Uni. 1960), studier i arkæologi (University of Cambridge 1961), studier i statskundskab (Aarhus Uni. m.fl.)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024