Kommentar af 
Thomas Larsen

Prins Christian fik rosen – men en styrket kronprins Frederik bliver samlingspunktet

På sin 18-års fødselsdag fik prins Christian stor ros for sin tale. Men kongehusets nye omdrejningspunkt bliver hans far, kronprins Frederik, der gennem årene er blevet mere målrettet, en markant dygtigere kommunikatør og klar til at overtage tronen, skriver Thomas Larsen.

Kronprins Frederik talte selvfølgelig først og sidst til prins Christian, men han rakte også ud til de mange unge, som i disse år kæmper med mistrivsel, angst og en giftig perfekthedskultur. Kronprinsen pegede på, at det ikke er fejlene, der bremser os, men frygten for at begå dem, skriver Thomas Larsen.
Kronprins Frederik talte selvfølgelig først og sidst til prins Christian, men han rakte også ud til de mange unge, som i disse år kæmper med mistrivsel, angst og en giftig perfekthedskultur. Kronprinsen pegede på, at det ikke er fejlene, der bremser os, men frygten for at begå dem, skriver Thomas Larsen.Foto: Nikolai Linares/Ritzau Scanpix
Thomas Larsen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Nu starter hverdagen for prins Christian efter en efterårsuge, hvor han fejrede sin 18-års fødselsdag og stemplede ind som myndig med et brag af en tale i Riddersalen på Christiansborg Slot.

Fra den ene dag til den anden fik medier og befolkning et langt tydeligere billede af en tronarving, som hidtil har levet i ret stor anonymitet og på pæn afstand af pressens søgelys.

Thomas Larsen
Politisk kommentator

Talen er med rette blevet rost. For den blev fremført med indlevelse og overbevisning, og han formåede undervejs at knytte bånd til den ungdom, han selv repræsenterer, og som var inviteret med til festen.

Han underskrev desuden en afgørende kontrakt med familien og befolkningen, da han fastslog, at han er parat til at indgå i rækken af regenter, som i mere end 1000 år har tegnet monarkiet i Danmark. Kontrakten signerede han med disse ord: "Jeg kan ikke levere perfektion, for hvad er perfektion overhovedet, men jeg kan love dedikation. Jeg vil give alt, hvad jeg har, og lære alt, hvad jeg kan."

Dermed blev søndag den 15. oktober prins Christians stjernestund. Fra den ene dag til den anden fik medier og befolkning et langt tydeligere billede af en tronarving, som hidtil har levet i ret stor anonymitet og på pæn afstand af pressens søgelys.

Står det til kronprins Frederik og kronprinsesse Mary får deres søn nogle flere år, hvor han kan få fred til at modnes, inden han som 21-årig tildeles apanage og skal løfte flere officielle opgaver for kongehuset. 

Læs også

Opsang til ungdommen

At prins Christian fik en så overbevisende debut har skabt glæde i kongefamilien. Men den rosende omtale skygger for et vigtigere perspektiv her og nu, der handler om kronprins Frederiks rolle som samlings- og omdrejningspunkt i kongehuset.

Kronprins Frederik har banet vej for folkelige succeser som Royal Run, han er blevet markant dygtigere som kommunikator, og måske vigtigst af alt: Han har fundet glæden og meningen ved at træde ind i den lange kæde.

Thomas Larsen
Politisk kommentator

Sidste søndag talte kronprins Frederik mellem dronning Margrete og sin søn. Dronningen holdt bevidst en kort tale, som gav plads til de næste generationer. Og hun lagde selv vægt på bevægelsen i dynastiet, da hun til prins Christian sagde: "Din livsbane er allerede fastlagt, for en dag skal du efterfølge din far, sådan som han en dag også vil følge efter mig."

Derpå sendte hun en opmuntring til sit barnebarn: "Det er en udfordring, men der er også en tryghed ved at vide, hvor man skal hen, og ved at vide, at andre har stået i den samme situation og er gået den samme vej."

Efter dronningen trådte kronprins Frederik frem. Han talte selvfølgelig først og sidst til prins Christian, men han rakte også ud til de mange unge, som i disse år kæmper med mistrivsel, angst og en giftig perfekthedskultur. Kronprinsen pegede på, at det ikke er fejlene, der bremser os, men frygten for at begå dem. Og så mindede han om fællesskabets betydning midt i en stærkt individualistisk tid:

"I er hinandens rækværk. Brug det! Og brug os, der var unge engang. For noget er det samme. For eksempel at vi bedst holder balancen ved at stille os tæt op ad andre – både når det går godt, og når det går dårligt," sagde han.

Kronprinsens position er styrket

Kronprinsens tale kom naturligt til at stå i skyggen af prins Christians gennembrud, som ingen havde ventet, og som af samme grund kom bag på alt og alle. Men det er som bekendt ikke prins Christian, der er "next in line", og det er væsentligt at huske på: Det er faren, ikke sønnen, der bliver altafgørende i de næste år.

Det er som bekendt ikke prins Christian, der er "next in line", og det er væsentligt at huske på: Det er faren, ikke sønnen, der bliver altafgørende i de næste år.

Thomas Larsen
Politisk kommentator

Set i det lys er det interessant at se, hvor meget kronprins Frederik har styrket sin position.

I forbindelse med fejringen af prins Christian viste tv-stationerne flere af de gamle klip fra dengang, kronprins Frederik fyldte 18 år. Enhver kunne se, hvor utilpas han var. Og de fleste danskere ved også godt, at han efterfølgende har kæmpet med at tage ordet i større sammenhænge, og at han ofte har været usikker på en talerstol.

I dag er det imidlertid ikke længere sådan, at folk sidder med tilbageholdt åndedræt, når kronprins Frederik træder op på en talerstol. Nu er der i højere grad grund til at glæde sig.

Ser man på kronprinsens udvikling, er det ganske enkelt blevet tydeligt, at han er blevet klar til at overtage tronen, ligesom han sideløbende har formået at give sin søn en tryg indføring i den livsopgave, som venter i fremtiden. 

Kronprinsessen sled for meget i en periode

Det er også åbenlyst, at balancen mellem kronprinsen og kronprinsessen er bedre i dag. I en periode sled og slæbte kronprinsesse Mary, mens kronprins Frederik hverken virkede særlig flittig eller fokuseret.

Ser man på kronprinsens udvikling, er det ganske enkelt blevet tydeligt, at han er blevet klar til at overtage tronen.

Thomas Larsen
Politisk kommentator

Hun blev af de fleste iagttagere også anset for at være den suverænt vigtigste person i forhold til at føre monarkiet videre efter dronning Margrethe.

Kort sagt, kronprinsessen bar meget – også for meget. Men sådan er det ikke længere. Kronprins Frederik står langt stærkere i partnerskabet, efter at han har styrket og udvidet sin rolle; Han arbejder mere målrettet end nogensinde, han har banet vej for folkelige succeser som Royal Run, han er blevet markant dygtigere som kommunikator, og måske vigtigst af alt: Han har fundet glæden og meningen ved at træde ind i den lange kæde.

Eller for at bruge dronning Margrethes ord: I dag ved kronprins Frederik, hvor han skal hen.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Thomas Larsen

Politisk kommentator
fellow (Stanford Uni. 2000), journalist (DJH 1988)

Kronprins Christian (H.K.H. Christian Valdemar Henri John)

Kronprins til Danmark, greve af Monpezat

H.M. Kong Frederik André Henrik Christian

Konge af Danmark, greve af Monpezat
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 1995), kommandørkaptajn i søværnet (2004), oberstløjtnant i hæren (2004), oberstløjtnant i flyvevåbnet (2004), kommandør i søværnet (2010), oberst i Hæren og Flyvevåbnet (2010)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024