Grønlandske politifolk og børn dominerer Finanslovens nordatlantiske pulje

FINANSLOV: Mere end 60 procent af finanslovens nordatlantiske pulje er øremærket til grønlandske politi- og fængselsbetjente.

Foto: Colourbox
Andreas Krog

De grønlandske politibetjente, fængselsvagter og børn blev de store vindere ved fordelingen af finanslovens såkaldte nordatlantiske pulje. 49,2 millioner ud af puljens i alt 80 millioner kroner over fire år kommer nemlig til at gå til en pulje målrettet initiativer på justitsområdet i Grønland.

Præcis hvordan pengene til justitsområdet skal fordeles vil blive fastlagt ved forhandlinger i Justitsministeriet i de kommende uger frem mod jul. Men der vil med stor sandsynlighed blive tale om at mindske løngabet mellem grønlandske politi- og fængselsbetjente og deres danske kolleger ansat i Grønland. Noget, som det grønlandske folketingsmedlem Aaja Chemnitz Larsen fra Inuit Ataqatigiit (IA) har lobbyet for gennem flere år. Hun kan derfor nærmest ikke få armene ned over, at der nu afsættes næsten 50 millioner kroner til at tage hånd om problemet.

"Endnu engang har vi sat et stærkt fingeraftryk i finansloven, og justitsområdet, som IA alle år i Folketinget har kæmpet for, får nu endnu et løft i forlængelse af den tidligere justitspulje. Inden jul vil vi får klarlagt, hvor den skal udmøntes. Vores prioritering er bedre løn til politi- og anstaltsbetjente, mere politi på gaderne og børnebisiddere," siger Aaja Chemnitz Larsen. 

Dansk ansvarsområde
Justitsområdet er ikke hjemtaget af Grønland, og forholdene for grønlandske politi- og fængselsbetjente burde derfor være en sag for Justitsministeriet og finansieres af politiet og Kriminalforsorgens normale driftsbudget, mener det færøske folketingsmedlem Sjúrður Skaale (JF).

"Det er vel et dansk ansvarsområde, at politimændene i Grønland får den løn, som de skal have. Derfor undrer det mig, at pengene skal tages fra den nordatlantiske pulje," siger Sjúrður Skaale.

 

Teste innovationsidéer
Den nordatlantiske pulje går typisk til projekter på Færøerne og Grønland, som de to færøske og de to grønlandske folketingsmedlemmer lægger på bordet i finanslovsforhandlingerne.

Den nordatlantiske pulje i finansloven for 2020 består blandt andet også af 3,3 millioner kroner over fire år til Fablab, der er et innovationsværksted i den grønlandske by Sisimiut. Her kan elever fra DTU Arctic, KTI og iværksættere rundt omkring i Grønland teste og udvikle innovationsidéer. Fablab findes blandt i Island og på Færøerne. I 2020 vil der bliver afsat en million kroner til kursus i patientstøtteordning for frivillige grønlændere bosat i Danmark. Baggrunden er, at grønlandske patienter får deres kræftdiagnose, når de er indlagt i København.

Altinget logoArktis
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget arktis kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00