Holstein: Danmarksdemokraterne efterlader den blå lejr endnu mere splittet, men én ting kan give de borgerlige håb

Med oprettelsen af Inger Støjbergs nye parti træder en farlig konkurrent på banen hos de borgerlige. Men håbet om, at Danmarksdemokraterne trækker stemmer over midten kan give en redningskrans til den blå fløj, lyder det fra Altingets politiske kommentator.

Både Lars Løkke Rasmussen og Inger Støjberg har forladt Venstre og stiftet henholdsvis Moderaterne og nu Danmarksdemokraterne.<br>
Både Lars Løkke Rasmussen og Inger Støjberg har forladt Venstre og stiftet henholdsvis Moderaterne og nu Danmarksdemokraterne.
Foto: Søren Bidstrup/Ritzau Scanpix
Marie Møller Munksgaard

Spekulationerne har været længe undervejs.

Og selvom det kommer som en overraskelse for få, at Inger Støjberg nu har stiftet partiet Danmarksdemokraterne, vil det alligevel ramme den borgerlige lejr hårdt.

Sådan lyder det fra Altingets politiske kommentator, Erik Holstein.

“Det er ikke nogen god dag for det blå Danmark. Hun vil af en del partier blive set som en konkurrent, og det efterlader de borgerlige yderligere splittet,” siger han.

Inger Støjberg forklarer selv til Skive Folkeblad, at hun opretter Danmarksdemokraterne, fordi “der mangler et borgerligt parti, der varetager interesserne for folk, som de er flest”.

Men spørger man Erik Holstein, er der ikke noget tydeligt hul i det borgerlige spektrum at udfylde.

“Det skinner klart igennem, at det primære formål er at give hende selv en ny politisk platform,” siger Altingets politiske kommentator og tilføjer:

“Der er ingen tvivl om, at hvis Dansk Folkeparti havde været bedre kørende, og hun ikke selv havde fået en ubetinget fængselsdom, så var hun endt med at blive formand for Dansk Folkeparti.”

Chancerne er gode

Som det ser ud nu, består Danmarksdemokraterne af Inger Støjberg, en studentermedhjælper, og en af hendes naboer, der har meldt sig som frivillig.

Det er ikke nogen god dag for det blå Danmark.

Erik Holstein
Politisk kommentator, Altinget

Men alligevel er der gode chancer for, at Inger Støjberg kan nå at samle de påkrævede 20.000 vælgererklæringer og komme i Folketinget, vurderer Erik Holstein.

Hvor mange mandater, det så bliver med, er ikke til at sige, understreger han dog.

“Hun får travlt, men hun bør kunne nå det. Inger Støjbergs navn er stadig så stort i en væsentlig del af vælgerhavet, at det ville være mærkeligt, hvis hun ikke kom ind i Folketinget.”

Ifølge Erik Holstein prøver Inger Støjberg at nå nogle bredere flader ved at markere sig på mere end blot udlændingepolitikken, som ellers har været hendes kæphest gennem mange år.

Det kommer blandt andet til udtryk gennem missionen om at være provinsens stemme og fremstille sig selv som “en gæv, jysk kvinde.”

Men problemet med partiet, der ellers har fået en varm modtagelse af eks-DF'ere som Hans Christian Skibby, Karina Adsbøl og Liselott Blixt, er, at det ikke er nogle nye dagsordner, hun bringer til bordet, siger Erik Holstein.

“Mange af de dagsordner, hun har markeret sig på, har de andre også opdaget, så det er ikke længere noget, hun har for sig selv. Derfor kommer folk primært til at stemme på hende, fordi hun er en karismatisk person.”

Læs også

En fløj af eks-DF'ere i ryggen

Det er blot få timer siden, at Inger Støjberg lancerede sit parti. Men allerede nu har flere tidligere medlemmer af Dansk Folkeparti sagt, at de vil underskrive vælgererklæringen og overvejet at melde sig ind i partiet.

Kristian Thulesen Dahl har dog valgt at holde sig i baggrunden midt i formiddagens spektakel. Men derfor kan Inger Støjberg godt regne med hans støtte, mener Erik Holstein.

“Det vil være meget underligt, hvis Kristian Thulesen Dahl ikke går med sammen med en række af de tidligere DF-medlemmer. Hvis de melder sig ind, er det en rigtig god basis for at komme videre,” siger han.

Alligevel kan det være klogt for den nye partileder at vende blikket mod sit gamle parti, vurderer Erik Holstein.

“Det vil helt klart give hendes projekt noget tyngde, hvis hun får nogle af sine tidligere partifæller fra Venstre med.”

Ikke et protestparti

Selvom man kan tolke Inger Støjbergs nye parti som en trussel mod resten af den borgerlige lejr, understreger hun dog i flere interviews, at det ikke er et protestparti.

I stedet er det afgørende, at Danmarksdemokraterne være et parti, der “indgår forlig og samarbejder på Christiansborg”, siger hun til Skive Folkeblad.

De borgerlige kan håbe på, at hun er i stand til at trække nogle stemmer over midten, der ellers ville ligge hos Socialdemokratiet.

Erik Holstein
Politisk kommentator, Altinget

Og det er værd at bide mærke i, siger Erik Holstein.

“Der er ikke noget, der tyder på, at hun vil være en paria på den borgerlige side. I princippet vil hun kunne samarbejde med de fleste, selvom der selvfølgelig vil være nogle personlige modsætninger,” siger han og tilføjer:

“Men når det kommer til stykket, vil hun gøre, hvad der skal til for at sikre indflydelse til hendes mandater.”

Hos Dansk Folkepartis formand, Morten Messerschmidt, fornemmer man dog en vis irritation. Han kalder nemlig det nye parti “gammel vin på nye flasker”.

Men selvom der er skepsis at fornemme, er det ikke nødvendigvis kun skidt for de borgerlige, at Danmarksdemokraterne træder frem på scenen, siger Altingets politiske kommentator.

“De borgerlige kan håbe på, at hun er i stand til at trække nogle stemmer over midten, der ellers ville ligge hos Socialdemokratiet. Stemmer fra den vælgergruppe, der ved de seneste valg har ligget et sted mellem Venstre, Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet. Det er den type vælgere, DF havde godt fat i ved valget i 2015, men som det ramponerede DF har svært ved at få fat i dag.”

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Inger Støjberg

MF, partistifter (DD)
MBA (Aalborg Uni. 2013)

Erik Holstein

Politisk kommentator, journalist, Altinget
journalist (DJH 1990)

0:000:00