Overblik: Det siger tidligere DF'ere om Støjbergs nye parti

Danmarksdemokraterne kan vente vælgereklæringer fra en lang række tidligere DF-medlemmer. Tidligere DF-partiformand Kristian Thulesen Dahl er "hjerteligt velkommen," hvis han kan se sig selv i projektet, fortæller Støjberg.

Hvis Kristian Thulesen Dahl kan se sig selv i Danmarksdemokraterne, er han "hjerteligt velkommen," siger Støjberg.
Hvis Kristian Thulesen Dahl kan se sig selv i Danmarksdemokraterne, er han "hjerteligt velkommen," siger Støjberg.Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix
Mathilde Brieghel

Det har skabt røre i den DF's andedam, at Inger Støjberg stifter partiet Danmarksdemokraterne.

Flere løsgængere fra DF har udtrykt begejstring, mens Morten Messerschmidt (DF) ikke ser en nyhedsværdi i indholdet af hendes politiske projekt.

Hvem har sagt hvad? Få overblikket her.

Støjberg: Thulesen Dahl er "hjerteligt velkommen"

Den store joker i projektet er tidligere DF-partiformand Kristian Thulesen Dahl, der 17. juni meddelte, at han ikke kommer til at stille op for Dansk Folkeparti ved næste folketingsvalg.

Der indtil nu været radiotavshed fra Kristian Thulesen Dahl, men til Avisen Danmark oplyser partistifter Inger Støjberg, at hun ikke har spurgt ham, om han vil være med i projektet. Men hun står klar med åbne arme, hvis den tidligere partiformand kan se sig selv i projektet:

"Hvis Kristian Thulesen Dahl kan se sig selv i det, er det helt givet, at han er hjerteligt velkommen," siger hun til Avisen Danmark.

Martin Henriksen: Jeg er ikke med

Tidligere DF'er og kandidat til formandsposten Martin Henriksen forlod partiet i februar måned.

Han afviser dog at være med i Støjbergs nye parti, fortæller han til sn.dk. Han ønsker dog både Inger Støjberg og Kristian Thulesen Dahl, der ellers ikke er bekræftet medlem af projektet, held og lykke:

"Jeg håber, at det vil skabe noget samling på den danske højrefløj i stedet for al den splittelse, som vi har set de seneste år. Personligt kan jeg sige, at jeg ikke har set noget politisk program, og derfor vil jeg heller ikke kloge mig på det," udtaler Martin Henriksen til sn.dk.

Han fortæller, at fremtiden for ham endnu er usikker, men at han ikke er klar til at slippe de politiske debatter helt endnu.

Marie Krarup: "Det lyder godt i mine ører"

Tidligere børne-, undervisnings-, gymnasie- og indfødsretsordfører i DF, Marie Krarup, ønsker Støjbergs parti held og lykke, men forholder sig fortsat afventende til, om hun selv vil være med i projektet. Hun er dog umiddelbart positivt stemt over for de udmeldinger, hun har hørt: 

"Det er rigtigt godt, at der kommer et nyt parti, og jeg ønsker det al mulig held og lykke," siger Marie Krarup til TV Syd.

"Nu må vi vente og se, hvad partiprogrammet siger. Men hun har talt om stram udlændingepolitik, borgerlig snusfornuft og balance mellem land og by, og det lyder godt i mine ører."

Bent Bøgsted: Vil være med bag kulissen, men stiller ikke op

Tidligere DF'er Bent Bøgsted afviser over for TV 2 News, at han stiller op for Danmarksdemokraterne til næste valg. Men han vil gerne hjælpe projektet på vej:

"Det er endegyldigt. Jeg skal ikke være kandidat," siger han til TV 2 News.

"Jeg har været tyve år i Folketinget og den viden vil jeg gerne give videre til Støjberg og det nye parti. Jeg kan være med på baglinjen og det organisatoriske arbejde omkring at bygge et parti op. Men jeg skal ikke være folketingskandidat," siger han til TV 2 News.

Tidligere beskæftigelsesordfører Bent Bøgsted meldte sig ud af Dansk Folkeparti i februar og er siden fortsat som løsgænger i Folketinget.

Liselott Blixt: Undrer mig, at Støjberg ikke har rakt ud

En anden DF-afhopper, tidligere sundhedsordfører Liselott Blixt er ikke afvisende for at melde sig ind i Inger Støjbergs nye parti. Men hun mangler stadig viden om partiprogrammet, særligt på sundhedsområdet, fortæller hun. Til gengæld undrer hun sig over ikke at være blevet spurgt, om hun vil være med på projektet:

Til TV 2 fortæller hun, at hun ikke har talt med Støjberg om projektet:

"Nej, overhovedet ikke. Og det undrer mig da egentlig også lidt, fordi vi er jo flere, der har givet udtryk for, at vi var interesseret i projektet," siger hun til TV 2.

Liselott Blixt forlod Dansk Folkeparti og blev løsgænger i februar.

Læs også

Hans Kristian Skibby: Stiller op med "ret stor sandsynlighed"

Løsgænger og tidligere DF'er Hans Kristian Skibby udtrykker begejstring for partiet og vil umiddelbart gerne stille op for Danmarksdemokraterne.

"Det gør jeg nok med ret stor sandsynlighed," siger Hans Kristian Skibby til TV 2 News og fortsætter:

"Støjberg er en af de politikere, jeg har allermest tillid til. Derfor giver det rigtig god mening at støtte op om sådan et parti."

Han tilføjer samtidig over for DR, at han mener, at løsgængerne bør tage samlet stilling til, om de vil melde sig ind i partiet.

Skibby er tidligere erhvervs- og transportordfører for Dansk Folkeparti, men forlod partiet i februar.

Lise Bech: Hvis jeg stiller op, bliver det for Danmarksdemokraterne

Tidligere DF-fødevareordfører Lise Bech har meddelt, at hun er klar til at støtte Danmarksdemokraterne.

"Jeg har afgivet min vælgererklæring med glæde," siger hun til TV 2 News.

"Det, jeg har set indtil nu, falder meget i tråd med mine holdninger," fortæller hun, men understreger, at hun gerne vil vide mere om det samlede partiprogram, før hun endegyldigt giver sin støtte til projektet.

Lise Bech meldte sig sammen med flere andre DF'ere ud af partiet i februar. Hun har til TV 2 fortalt, at hun dog stadig er i tvivl, om hun vil stille op til næste Folketingsvalg. Men hvis hun ender med at stille op, bliver det for Inger Støjbergs parti, fortæller hun.

Karina Adsbøl giver gerne en vælgererklæring

Løsgænger og tidligere DF'er Karina Adsbøl har i følge DR udtalt, at hun gerne vil afgive en vælgererklæring til Danmarksdemokraterne. 

"Jeg synes det her er utroligt spændende," siger hun til TV 2 News.

"Jeg har hele morgenen forsøgt at komme ind og skrive under på en vælgererklæring, men siden har været nede. Så snart den er oppe igen, vil jeg gerne skrive under," fortæller hun, og ønsker Inger Støjberg held og lykke med projektet.

Hun fortæller dog, at hun gerne vil tale med sine tætteste arbejdskolleger om, hvad fremtiden bringer. 

Karina Adsbøl er tidligere social- og ældreordfører, men forlod i februar partiet for at blive løsgænger.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Inger Støjberg

MF, partistifter (DD)
MBA (Aalborg Uni. 2013)

Hans Redder

Politisk redaktør, TV 2
journalistisk (SDU 2012)

0:000:00