Internt finanslovsnotat bekræfter: Regeringen vil skrotte omprioriteringsbidraget

PLANER: Regeringen planlægger at skrotte omprioriteringsbidraget på landets uddannelsesinstitutioner, viser et internt regeringsnotat. Aktørerne jubler, men frygter nye og målrettede besparelser.

Foto: Mads Claus Rasmussen / Ritzau Scanpix
Simon Lessel

Det skal være slut med de årlige to-procentsbesparelser på landets skoler, gymnasier, VUC’er og SOSU-skoler.

Hensigten i forståelsespapiret er, at uddannelsesinstitutionernes økonomi skal genoprettes efterhånden, som der bliver råd til det. Vi er rigtig spændt på, hvornår det bliver.

Birgitte Vedersø
Formand, Danske Gymnasier

Regeringen vil nemlig annullere det forhadte omprioriteringsbidrag på de uddannelsesinstitutioner, der hører under Børne- og Undervisningsministeriet, Uddannelses- og Forskningsministeriet samt Kulturministeriet.

Fakta
Omprioriteringsbidraget
I forbindelse med finansloven for år 2016 vedtog den daværende V-regering med støtte fra K, LA og DF at indføre et omprioriteringsbidrag på to procent på undervisnings-, uddannelses- og kulturområdet. 

Omprioriteringsbidraget har muliggjort, at Folketinget løbende har kunnet flytte midler rundt mellem områder, så pengene er blevet anvendt efter en politisk prioritering.

Kilde: Finansministeriet

Det viser et internt regeringsnotat fra 5. september 2019, som Altinget er kommet i besiddelse af. Notatet indeholder en såkaldt 'prioriteringsskitse' over, hvad det endelige finanslovsudspil på nuværende tidspunkt forventes at indeholde.

Oplysningerne fra notatet glæder formand for Danske Gymnasier, Birgitte Vedersø.

”Det er en fantastisk god nyhed. Det er meget på tide og meget tiltrængt,” siger gymnasiernes formand.

Den umiddelbare reaktion er også positiv hos formand for Danske Erhvervsskoler og -Gymnasier, Ole Heinager.

”Afskaffelsen af omprioriteringsbidraget vil være et skridt på vejen til at få løftet undervisnings- og uddannelsesområdet, men det vil ikke være tilstrækkeligt. Jeg har en klar forventning om, at regeringen vil gøre alvor af udmeldingerne om, at der skal satses på uddannelse, og at skolerne derfor til næste år vil have flere penge at gøre godt med,” siger Ole Heinager.

Savner svar
Omprioriteringsbidraget har betydet, at gymnasierne, VUC’erne og SOSU-skolerne årligt har skulle spare to procent på driftsbudgetterne.

For VUC’erne har det eksempelvis betydet, at man har sparet 600 millioner samlet, siden besparelsen blev indført i 2016.

Altinget logoUddannelse
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget uddannelse kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00