Knap 1.000 udlændinge er kommet ind på ny beløbsordning. Nu presser DI regeringen for yderligere lempelser

Siden den lavere beløbsordning trådte i kraft, har næsten 1.000 udlændinge uden for EU fået adgang til danske job, heraf mange i restaurationsbranchen. 3F advarer mod løndumping, mens DI presser regeringen for at få lavet en ny ordning med en endnu lavere grænse.

Især hotel, restaurations- og servicebranchen benytter den nye og lavere beløbsordning. Ved årsskiftet stod branchen for 403 ud af 942 ansættelser, der er sket via den supplerende beløbsordning. Det svarer til 42 procent. Arkivfoto. 
Især hotel, restaurations- og servicebranchen benytter den nye og lavere beløbsordning. Ved årsskiftet stod branchen for 403 ud af 942 ansættelser, der er sket via den supplerende beløbsordning. Det svarer til 42 procent. Arkivfoto. Foto: Colourbox
Rikke BrøndumChristoffer Lund-Hansen

Mens regeringen vil hente indere og filippinere ind til sundhedssektoren, er de private virksomheder godt i gang med at rekruttere medarbejdere uden for Europas grænser.

Ved årsskiftet har erhvervslivet hentet 942 udlændinge ind via den nye beløbsordning, som SVM-regeringen vedtog i april 2023.

Ordningen kan benyttes, hvis medarbejderen tjener mindst 393.000 kroner om året.

Knap halvdelen af dem har fået job i hotel - og restaurationsbranchen samt servicebranchen.

Det viser tal fra Styrelsen for International Rekruttering og Integration (SIRI).

Ifølge DI vidner det om, at ordningen fungerer efter hensigten, og organisationen lægger pres på regeringen for at gøre alvor af planen om en endnu lavere beløbsgrænse for certificerede virksomheder, som er beskrevet i regeringsgrundlaget. 

"Det er helt på sin plads at gøre mere i forhold til internationale medarbejdere, for den danske arbejdsstyrke er i job, og der er ikke udsigt til, at arbejdsstyrken stiger i de kommende år, så skal vi fortsætte med fremgang, kræver det, at vi kan få flere medarbejdere til," siger Steen Nielsen, vicedirektør i DI, og fortsætter: 

"Meningen med certificeringsordningen er at tiltrække medarbejdere, der ligger lavere lønmæssigt end dem, der kommer ind på den supplerende ordning. Det vil sige, at vi kommer ned i nærheden af det ufaglærte niveau, og der er også stor mangel på medarbejdere."

Sådan bliver den nye og lavere beløbsordning brugt

Foto:

Tallene er for 2023.


Kilde: SIRI

Altinget logoArbejdsmarked
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget arbejdsmarked kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00