Analyse af 
Andreas Arp

Landbruget kan ånde lettet op. Regeringsgrundlaget indeholder ikke store nybrud, men skubber slagsmålene til senere

SVM-regeringen præsenterer stort set ingen nye, konkrete fødevarepolitiske tiltag i sit regeringsgrundlag, der nøjes med at videreføre linjen fra seneste valgperiode. Fokus vil i stedet være på implementering. Den nye fødevareminister vil blive afkrævet svar på hvordan.

Med det nye regeringsgrundlag sættes fokus på implementering af allerede aftalte fødevarepolitiske tiltag. Ellemann, Løkke og Frederiksen præsenterede få nye forslag på Marienborg onsdag. 
Med det nye regeringsgrundlag sættes fokus på implementering af allerede aftalte fødevarepolitiske tiltag. Ellemann, Løkke og Frederiksen præsenterede få nye forslag på Marienborg onsdag. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Andreas Arp

Landbruget kan ånde lettet op.

Efter et langt forhandlingsforløb får Danmark en bred SVM-regering, og regeringsgrundlaget byder ikke på nye, store løfter om markante ændringer i fremtidens landbrugs- og fødevarepolitik.

Regeringsgrundlagets afsnit ”Vision for fremtidens danske fødevareproduktion” er i store træk en videreførelse af principperne, ambitionerne og hensigterne i den brede landbrugsaftale. 

Andreas Arp
Redaktør, Altinget Fødevarer

Ingen steder i det 60 sider lange papir sættes der konkrete mål om størrelsen på den animalske produktion eller det rekordstore landbrugsareal i al almindelighed. Begge dele var ellers et tema hos flere partier i valgkampen.

Ordet ”dyrevelfærd” optræder én enkelt gang på de mange sider, men under afsnittet om naturnationalparkerne.

Regeringsgrundlagets afsnit ”Vision for fremtidens danske fødevareproduktion” er i store træk en videreførelse af principperne, ambitionerne og hensigterne i den brede landbrugsaftale fra efteråret 2021 og S-regeringens landbrugspolitik fra den seneste valgperiode.

”Det er regeringens ambition, at man fortsat skal udvikle – ikke afvikle – den danske fødevareproduktion,” hedder det endnu engang. 

Mest hårdtslående er den endegyldige beslutning fra de tre partier om, at der også skal indføres en CO2-skat på landbruget.

Med valgkampens massive flertal – blandt andet bestående af S, V og M - for at indføre afgiften i frisk erindring kan det dog næppe komme bag på nogen. Heller ikke landbruget selv, der på opfordring fra Jakob Ellemann-Jensen (V) allerede i november valgte at droppe den principielle modstand mod afgiften.

Altinget logoFødevarer
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget fødevarer kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her








0:000:00