Efter rokade og nye regler: Her er de rekordmange særlige rådgivere – og deres løn

Efter det er blevet muligt for flere ministre at ansætte op til tre særlige rådgivere, og Venstre foretog en ministerrokade i november, har regeringen ansat en række nye rådgivere. Få overblik over alle de særlige rådgivere her.

Flere af regeringens ledende ministre har ansat flere særlige rådgivere.
Flere af regeringens ledende ministre har ansat flere særlige rådgivere.Foto: Arthur J . Cammelbeeck
Simon Engell Kjøller

I forbindelse med at regeringen i november oprettede et nyt grønt udvalg, fik en række ministre mulighed for at ansætte flere særlige rådgivere. 

Statsministeren, forsvarsministeren, udenrigsministeren og finansministeren har nu alle mulighed for at ansætte op til tre særlige rådgivere. Heraf er Lars Løkke den eneste, som ikke har benyttet sig af muligheden for tre rådgivere og fortsat har to.

Alle medlemmer af Koordinationsudvalget fik desuden mulighed for hver især at ansætte to rådgivere. Det betyder, at økonomiministeren, indenrigs- og sundhedsministeren, justitsministeren og kulturministeren alle kan ansætte to rådgivere.

Læs også

I alt giver de nye regler regeringen mulighed for at ansætte op til 35 særlige rådgivere.

De nye regler og regeringsrokaden blandt Venstres ministre i november 2023 gjorde, at flere særlige rådgivere skiftede ministerie og nye er kommet til i 2024.

Få et overblik over regeringens 34 særlige rådgivere her. 

Statsministeriet

Stabschef i Statsministeriet og særlige rådgivere for statsminister Mette Frederiksen (S).

Martin Justesen

Martin Justesen har varetaget rollen som stabschef siden 2020, som han overtog fra Martin Rossen. Martin Justesen var på daværende tidspunkt allerede en del af Statsministeriets politiske sekretariat, hvor han var særlig rådgiver for Mette Frederiksen.

Løn: 1.296.398 kroner

Læs mere her.

Peter Strauss Jørgensen

Peter Strauss Jørgensen kom fra Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet, hvor han siden 2019 har varetaget samme post. Han har tidligere blandt andet været seniorrådgiver i Socialdemokratiet, og særlig rådgiver for daværende erhvervs- og vækstminister Henrik Sass Larsen (S).

Løn: 1.161.335 kroner

Læs mere her.

Nana Zarthine Christensen

Nana Zarthine Christensen tiltrådte som særlig rådgiver i 2020. Inden da var hun ansat i Socialdemokratiet gennem fire år, hvor hun senest var kommunikationsrådgiver og politisk konsulent. Hun har en cand.mag. i medievidenskab fra Københavns Universitet med fokus på journalistik.

Løn: 1.016.178 kroner

Læs mere her.

Læs også

Forsvarsministeriet

Særlige rådgivere for vicestatsminister og forsvarsminister Troels Lund Poulsen (V).

Jakob Ullegård

Jakob Ullegård blev særlig rådgiver for Jakob Ellemann-Jensen i Forsvarsministeriet efter regeringsdannelsen i 2022. Ullegård stoppede 31. juli som særlig rådgiver i Forsvarsministeriet, da Ellemann trak sig fra politik. Men efter en måned vendte han tilbage som rådgiver for Troels Lund Poulsen. Han har tidligere været sekretariatschef hos Venstre, markedsdirektør i Dansk Erhverv, direktør hos Danske Rederier og kommunikationschef hos Dansk Energi. Jakob Ullegård er uddannet cand.scient.pol.

Løn: 1.162.254 kroner

Læs mere her.

Kim Bové

Kim Bové har siden 27. november 2023 været rådgiver i Forsvarsministeriet. Han kom fra en stilling som kommunikationsdirektør hos Danmarks Eksport- og Investeringsfond. Han har tidligere været rådgiver Troels Lund Poulsen i hans tid som beskæftigelsesminister.

Løn: 1.153.390 kroner

Læs mere her.

Chris Borup Preuss

Chris Borup Preuss har tidligere været særlig rådgiver for Jakob Ellemann-Jensen i både Forsvars- og Økonomiministeriet. Han er tidligere formand for Dansk Ungdoms Fællesråd fra 2019 til 2022, landsformand for Venstres Ungdom fra 2015 til 2017 og har fem års erfaring fra interesseorganisationen Landbrug og Fødevarer.

Løn: 1.020.000 kroner

Læs mere her.

Læs også

Udenrigsministeriet

Særlige rådgivere for udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (M).

Karen Clement

Karen Clement har erfaring som pressechef fra flere ministerier, og har tidligere været øverste pressechef i Statsministeriet samt pressechef i Forsvarsministeriet. Hun kommer fra en stilling som chef for PR og kommunikation i det børsnoterede it-selskab Netcompany. Karen Clement er uddannet journalist.

Løn: 1.140.934 kroner

Læs mere her.

Morten E. G. J. Brautsch

Morten E. G. Jørgensen kom fra en stilling som kontorchef i Justitsministeriet og har tidligere været generalsekretær i Dansk Ungdoms Fællesråd, særlig rådgiver i Forsvarsministeriet og juridisk specialattaché i Udenrigsministeriet. Morten E. G. Jørgensen er uddannet cand.jur. fra Aarhus Universitet.

Løn: 1.149.604 kroner

Læs mere her.

Særlig rådgiver for minister for udviklingssamarbejde og global klimapolitik Dan Jørgensen (S).

Thomas Schjødt

Thomas Schjødt har siden januar 2023 været rådgiver for Dan Jørgensen. Han har tidligere været særlig rådgiver for forhenværende indenrigs- og boligminister Christian Rabjerg Madsen (S). Tidligere har han varetaget flere poster i Socialdemokratiet, hvor han blandt andet har været souschef i den politiske afdeling og politisk rådgiver. Han er uddannet cand.scient.pol. fra Københavns Universitet i 2016. 

Løn: 932.176 kroner

Læs mere her.

Læs også

Finansministeriet

Særlige rådgivere for finansminister Nicolai Wammen (S).

Jakob Eldrup Lauesen

Jakob Eldrup Lausen har siden 2019 været særlig rådgiver i først Skatteministeriet og dernæst Forsvarsministeriet under Morten Bødskov. Før stillingerne som særlig rådgiver var han partner og public affairs-director i Rud Pedersen Public Affairs. Han er uddannet cand.tecnh.soc. fra Roskilde Universitet. 

Løn: 1.149.511 kroner

Læs mere her.

Thomas Søby

Thomas Søby blev ansat i Finansministeriet i november 2023. Han kom fra en stilling som cheføkonom i IDA og har tidligere været cheføkonom og analysechef i Dansk Metal samt Landbrug & Fødevarer. Han er uddannet cand.polit. fra Københavns Universitet.

Løn: 1.097.664 kroner

Læs mere her.

Ida Bjørn-Mortensen

Ida Bjørn-Mortensen tiltrådte som særlig rådgiver for Nicolai Wammen 1. december 2023 efter det i forbindelse med oprettelsen af et nyt regeringsudvalg blev muligt for flere ministre at ansætte op til tre særlige rådgivere. Hun kom fra en en post som midlertidig særlig rådgiver for statsminister Mette Frederiksen og har tidligere været særlig rådgiver i Skatte- og Transportministeriet.

Løn: 1.097.664 kroner

Læs mere her.

Læs også

Økonomiministeriet

Særlige rådgivere for økonomiminister Stephanie Lose (V).

Alexander Reventlov Petersen

Alexander Reventlov Petersen har, siden han blev færdig på statskundskab i 2016, arbejdet for Venstre, hvor han senest har været chef for den politisk-økonomiske afdeling i partiet. Alexander Reventlov har været særlig rådgiver for Troels Lund Poulsen i Økonomiministeriet og fortsatte efterfølgende som særlig rådgiver for Jakob Ellemann-Jensen.

Løn: 1.000.091 kroner

Læs mere her.

Søren Olufsen

Søren Olufsen har været ansat som særlig rådgiver for Stephanie Lose siden november 2023. Inden da var han særlig rådgiver i Forsvarsministeriet. Olufsen har journalistbaggrund og har været pressechef i Venstre og Danmarks Lærerforening.

Løn: 1.000.091 kroner

Læs mere her.

Læs også

Indenrigs- og Sundhedsministeriet

Særlige rådgivere for indenrigs- og sundhedsminister Sophie Løhde (V).

Thomas Bille Winkel

Thomas Bille Winkel kom fra en stilling som kommunikations- and public affairs-rådgiver ved Novo Nordisk Danmark. Han har tidligere været særlig rådgiver for Sophie Løhde, da hun var innovationsminister i Lars Løkke Rasmussens regering fra 2017 til 2019.

Løn: 1.045.264 kroner

Læs mere her.

Magnus Ulveman

Magnus Ulveman er forhenværende særlig rådgiver for vicestatsminister og forsvarsminister Jakob Ellemann-Jensen. Inden da har han blandt andet været mediechef hos Dansk Erhverv, kontorchef for policy- og ministersekretariatet i Fødevareministeriet, pressechef for udviklingsministeren og pressekonsulent hos Venstre.

Løn: 975.071 kroner

Læs mere her.

Læs også

Justitsministeriet

Særlig rådgiver for justitsminister Peter Hummelgaard (S).

Michael Johnson

Michael Johnson har været særlig rådgiver for Peter Hummelgaard siden 2019, dengang i Beskæftigelsesministeriet. Han har tidligere været særlig rådgiver for daværende justitsminister Mette Frederiksen (S) fra 2014 til 2015. Michael Johnson har også været politisk konsulent i 3F, specialkonsulent i Region Hovedstaden og sekretariatsleder i LO Hovedstaden. Han er uddannet cand.mag. i offentlig administration og historie fra Roskilde Universitet i 2008.

Løn: 988.579 kroner

Læs mere her.

Barbara Maria Herzog

Barbara Maria Herzog begyndte som særlig rådgiver for Peter Hummelgaard i februar 2024. Hun kom fra en stilling som faglig chef i Socialdemokratiets politiske afdeling og har desuden tidligere været særlig rådgiver for daværende justitsminister Nick Hækkerup (S). Hun er uddannet cand.scient.pol. fra Københavns Universitet.

Løn: 910.369 kroner

Læs mere her.

Læs også

Kulturministeriet

Særlige rådgivere for kulturminister Jakob Engel-Schmidt (M).

Stefan Hvenegaard

Stefan Hvenegaard kom fra en stilling som chef for presse, kommunikation og kampagne i Moderaterne. Han har tidligere været redaktør på DR2-programmet Deadline og er uddannet cand.public. i analytisk journalistik.

Løn: 1.045.263 kroner

Læs mere her.

Jonas Juul Bisserup Bechfeldt

Jonas Juul Bisserup Bechfeldt tiltrådte i februar 2024. Han kom fra en stilling som senior partner i Rud Pedersen. I mere end 11 år har han været ansat i konsulentbureauet, hvoraf otte har været som administrerende direktør. Han er uddannet i politisk kommunikation og ledelse fra CBS.

Løn: 1.056.312 kroner

Læs mere her.

Erhvervsministeriet

Særlig rådgiver for erhvervsminister Morten Bødskov (S).

Søren Andersen

Søren Andersen tiltrådte som rådgiver for Bødskov i januar 2023. Han har tidligere været særlig rådgiver for tidligere uddannelses- og forskningsminister Jesper Petersen (S), daværende miljø- og fødevareminister Mogens Jensen (S) og presserådgiver for europaparlamentariker Christel Schaldemose (S). Derudover har han en fortid som pressechef for Landbrug & Fødevarer og Danske Spil. Søren Andersen er uddannet journalist.

Løn: 993.734 kroner

Læs mere her.

Miljøministeriet

Særlig rådgiver for miljøminister Magnus Heunicke (S).

Rasmus Jønsson

Rasmus Jønsson har tidligere været rådgiver for Magnus Heunicke, både da Heunicke var sundheds- og ældreminister i S-regeringen og transportminister i SR-regeringen under Helle Thorning-Schmidt. Han har tidligere arbejdet som selvstændig kommunikationsrådgiver og ekstern lektor både på Roskilde Universitet og på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole.

Løn: 929.380 kroner

Læs mere her.

Social-, Bolig- og Ældreministeriet

Særlig rådgiver for social- og boligminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S)

Marie Borum

Marie Borum har været særlig rådgiver for Pernille Rosenkrantz-Theil siden januar 2023. Hun kom fra en stilling som souschef for overborgmesteren i København. Det er ikke første gang, hun har arbejdet for Pernille Rosenkrantz-Theil, da hun var vikarierende særlig rådgiver i 2019. Hun har tidligere været kampagneleder for Frank Jensen og har en kandidatgrad i statskundskab fra Københavns Universitet.

Løn: 929.468 kroner

Læs mere her.

Særlig rådgiver for ældreminister Mette Kierkgaard (M).

Troels Yde Toftdahl

 Troels Yde Toftdahl har været særlig rådgiver for Mette Kierkgaard siden januar 2023. Han kom fra en stilling som markedschef for samfund og velfærd i Dansk Erhverv. Tidligere har han været politisk chef i Pharmadanmark og sekretariatsleder i DI, ligesom han har været politisk rådgiver for både Folkekirkens Nødhjælp og Venstre. Han er uddannet cand.scient.pol. fra Københavns Universitet i 2010.

Løn: 947.813 kroner

Læs mere her.

Beskæftigelsesministeriet

Særlig rådgiver for beskæftigelsesminister Ane Halsboe-Jørgensen (S).

Jens Dissing Munk de Klauman

Jens Dissing Munk de Klauman har været særlig rådgiver for Ane Halsboe-Jørgensen siden januar 2023. Inden da kom han fra en stilling som pressechef for Socialdemokratiet. Han er uddannet journalist og har tidligere været pressechef for Danmarks Lærerforening og Dansk Metal.

Løn: 919.430 kroner

Læs mere her.

Børne- og Undervisningsministeriet

Særlig rådgiver for børne- og undervisningsminister Mattias Tesfaye (S).

Mie Dalskov Pihl

Mie Dalskov Pihl blev ansat som rådgiver for Mattias Tesfaye i januar 2023. Hun kom fra en stilling som chef for registeranalyse i Arbejderbevægelsens Erhvervsråd og har en kandidatgrad i økonomi fra Københavns Universitet.

Løn: 963.107 kroner

Læs mere her.

Udlændinge- og Integrationsministeriet

Særlig rådgiver for udlændinge- og integrationsminister Kaare Dybvad Bek (S).

Jens Christiansen

Jens Christiansen har været særlig rådgiver for Kaare Dybvad Bek siden december 2020, dengang i Indenrigs- og Boligministeriet. Han har tidligere været direktør og partner i kommunikationsbureauet Advice, han har været selvstændig pr- og kommunikationsrådgiver i egen virksomhed, og han har arbejdet som partisekretær for Socialdemokratiet. Han er uddannet cand.scient.adm. fra Roskilde Universitet i 1996.

Løn: 929.380 kroner

Læs mere her.

Skatteministeriet

Særlig rådgiver for skatteminister Jeppe Bruus (S).

Jacob Bjerregaard

Jacob Bjerregaard tiltrådte som rådgiver for skatteministeren i januar 2023. Han kom fra en stilling som public affairs-rådgiver hos bureauet Grace. Bjerregaard blev i 2011 valgt til Folketinget for Socialdemokratiet. I 2014 forlod han dog Christiansborg for at blive borgmester i Fredericia Kommune, hvilket var en post, han varetog indtil 2020.

Løn: 929.496 kroner

Læs mere her.

Fødevare-, Landbrug- og Fiskeriministeriet

Særlig rådgiver for fødevare-, landbrug- og fiskeriminister, Jacob Jensen (V).

Martine Høiler

Martine Høiler startede som rådgiver for Jacob Jensen i marts 2023. Hun kom fra en stilling som souschef i Venstres sekretariat på Christiansborg og har tidligere været fagansvarlig inden for blandt andet fødevarer, landbrug, fiskeri og miljø i partiet.

Løn: 864.001 kroner

Læs mere her.

By- Land- og Kirkeministeriet

Særlig rådgiver for Morten Dahlin (V), minister for byer og landdistrikter, kirkeminister og minister for nordisk samarbejde.

Jens Husted

Jens Husted blev i december 2023 ansat som særlig rådgiver for Morten Dahlin. Husted kom fra Dansk Industri, hvor han har været chefkonsulent for public affairs. Han har tidligere været kampagnechef i Venstre og landsformand for Venstres Ungdom.

Løn: 1.056.362 kroner

Læs mere her.

Transportministeriet

Særlig rådgiver for transportminister Thomas Danielsen (V).

Frederik Leisner

Januar 2023 blev Frederik Leisner ansat som særlig rådgiver for Thomas Danielsen. Han kom fra en stilling som souschef i Venstres politisk-økonomiske sekretariat og har tidligere været fuldmægtig i Justitsministeriet. Frederik Leisner er uddannet cand.scient.pol. fra Københavns Universitet i 2020.

Løn: 765.468 kroner

Læs mere her.

Uddannelses- og Forskningsministeriet

Særlig rådgiver for uddannelses- og forskningsminister Christina Egelund (M).

Anders Langballe

Journalistuddannede Anders Langballe startede som rådgiver for Egelund i januar 2023. Han har gennem flere år virket som politisk reporter på Ekstra Bladet og Jyllands-Posten, ligesom han har været politisk redaktør på TV 2. Han har derudover været kommunikationschef i Dansk Ejendomsmæglerforening og Danske Handicaporganisationer.

Løn: 907.078 kroner

Læs mere her.

Digitaliserings- og Ligestillingsministeriet

Særlig rådgiver for digitaliserings- og ligestillingsminister Marie Bjerre (V).

Annemette Moesgaard

Fra marts 2024 er Annemette Moesgaard særlig rådgiver for Marie Bjerre. Moesgaard har drevet egen rådgivningsvirksomhed og har tidligere været chef for koncernkommunikation hos ATP og kommunikationsdirektør i Georg Jensen. Hun er uddannet journalist fra Danmarks Journalisthøjskole i 1996.

Løn: 932.203 kroner

Læse mere her.

Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet

Særlig rådgiver for klima-, energi- og forsyningsminister Lars Aagaard (M).

Rasmus Bønneland

Lars Aagaard ansatte Rasmus Bønneland som rådgiver i januar 2023. Tidligere har han været public affairs-direktør i Radius og er derudover tidligere public affairs-chef i Dansk Energi (nu Green Power Denmark) og har førhen været public affairs-rådgiver i Ørsted. Rasmus Bønneland har tidligere været kommunikations- og presserådgiver for tidligere V-minister Ellen Trane Nørby. Han er uddannet cand.scient.pol. fra Københavns Universitet.

Løn: 1.010.093 kroner

Læs mere her.

Særlige rådgivere

Lønoversigt for særlige rådgivere per 1. marts 2024

Løn: Afrundet fast årsløn eksklusiv eget og arbejdsgivers pensionsbidrag.

Kilde: Medarbejder- og Kompetencestyrelsen

 

Billeder: Pressefoto, Peter Strauss Halsboe Jørgensen/Linkedin, Nana Zarthine Christensen/Linkedin, Jakob Ullegård/Linkedin, Kim Bove/Linkedin, Chris Borup Preuss/Linkedin, Karen Clement/Twitter, Morten E. G. Jørgensen/Linkedin, Thomas Schjødt/Linkedin, Jakob Eldrup Lauesen/Linkedin, Dansk Metal, Socialdemokratiet, Alexander Reventlov Petersen/Linkedin, Søren Olufsen/Linkedin, Thomas Bille Winkel/Linkedin, Magnus Ulveman/Linkedin, Michael Johnson/Linkedin, Barbara Maria Herzog/Linkedin, Stefan Hvenegaard/Facebook, pressefoto/Rud Pedersen, Arthur Cammelbeeck/Altinget, pressefoto/3F, pressefoto, pressefoto/Dansk Erhverv, pressefoto, pressefoto/Arbejderbevægelsens Erhvervsråd, pressefoto, pressefoto/Fredericia Kommune, Martine Høiler/Twitter, pressefoto/Jens Husted, Frederik Leisner/Linkedin, Anders Langballe/Linkedin, pressefoto/ATP, Rasmus Bønneland/Twitter.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Nana Zarthine Christensen

Særlig rådgiver for statsminister Mette Frederiksen (S)
cand.mag. (Københavns Uni. 2018)

Karen Clement

Særlig rådgiver for udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (M)
journalist (Danmarks Journalisthøjskole 2008)

Jakob Ullegård

Særlig rådgiver for forsvarsminister Troels Lund Poulsen (V)
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2003), Crown Prince Frederik Scholar, Harvard Kennedy School

0:000:00