Lidegaard er klar til at gå i regering: "Jeg noterer mig, at man bøjer sig dybt efter mandaterne i øjeblikket"

Hvis Mette Frederiksen mangler mandater bag sin regering, kommer Radikale gerne til nye forhandlinger uden ultimative krav. Sådan lyder det fra politisk leder Martin Lidegaard, efter at SVM-regeringen i weekenden var tæt på at miste sit indenrigspolitiske flertal. Radikale har forpasset sin chance, mener Troels Lund Poulsen.

Radikale gik til valg på en regering over midten. Men da det kom til stykket, endte Martin Lidegaard og hans parti med at stå udenfor, da SVM-regeringen blev dannet på Marienborg i december sidste år.
Radikale gik til valg på en regering over midten. Men da det kom til stykket, endte Martin Lidegaard og hans parti med at stå udenfor, da SVM-regeringen blev dannet på Marienborg i december sidste år.Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix
Malte Bruhn

Radikale kommer gerne til kaffe og en ny runde regeringsforhandlinger på Marienborg eller i Statsministeriet, hvis regeringstoppen vil polstre det vaklende SVM-flertal med en håndfuld ekstra mandater.

Det understreger politisk leder Martin Lidegaard til Altinget, efter regeringspartierne i weekenden så ud til have mistet det indenrigspolitiske flertal.

Martin Lidegaard har endnu ikke hørt noget fra Mette Frederiksen, understreger han.

"Men jeg tager altid telefonen, når statsministeren ringer," siger han til Altinget og uddyber:

"Hvis regeringen skulle komme i den situation, at den får brug for mandater, og vi har de afgørende, og den inviterer til en forhandling igen, så kommer vi glade. Og vi kommer med de præcis samme ønsker og forventninger til, hvad en flertalsregering skal kunne, som vi gjorde, da vi forhandlede sidst," siger han.

Læs også

Martin Lidegaard og Radikale var millimeter fra at ende i regering med Socialdemokratiet Venstre og Moderaterne, da der blev forhandlet på Marienborg efter valget 1. november sidste år.

Men i de allersidste timer valgte Martin Lidegaard og den radikale folketingsgruppe – til stor overraskelse for de andre partier – at trække stikket og forlade forhandlingerne om den regering over midten, som partiet ellers havde argumenteret for i en årrække.

Bruddet bundede blandt andet i uenigheder i klima- uddannelsespolitikken, samt det faktum at det gamle midterparti ikke sad på de afgørende mandater.

Aftale med Jon Stephensen er "bullshit"

Meldingen fra Martin Lidegaard kommer, efter det fredag kom frem, at Moderaterne har ekskluderet 28-årige Mike Villa Fonseca på grund af hans kæresteforhold til en 15-årig.

Vi har ikke gode erfaringer med ultimative krav

Martin Lidegaard
Politisk leder for Radikale

Når Villa Fonseca – det har han selv bebudet – vender tilbage fra sin nuværende sygemelding, har regeringen kun 87 mandater bag sig i de indenrigspolitiske spørgsmål, hvor de fire nordatlantiske normalt ikke tælles med. Det rækker reelt ikke til et flertal i Folketinget, og derfor vil regeringen i en sådan situation skulle finde mindst ét ekstra mandat udenfor SVM-kredsen.

Flertallet så dog ud til at være sikret, da BT mandag kunne berette, at Socialdemokratiets gruppeformand, Leif Lahn, har indgået en aftale med løsgængeren Jon Stephensen på vegne af de tre regeringspartier.

Aftalen sikrer angiveligt, at Stephensen bliver en del af regeringens såkaldte valgforbund. Det betyder, at regeringens flertal er sikret i dagligdagens politiske arbejde på Christiansborg.

Læs også

Men da Moderaternes Jeppe Søe tirsdag mødte pressen før partiets gruppemøde på Christiansborg, såede han tvivl om aftalen med Jon Stephensen, der i august tillige blev smidt ud Moderaterne efter at have sendt upassende beskeder til et medlem af partiets ungdomsafdeling.

Til Berlingske sagde Jeppe Søe, at han slet ikke vidste, at der var indgået en sådan aftale. Da avisen spurgte, om han kunne forestille sig, at der blev indgået en lignende aftale med Mike Villa Fonseca, afviste han blankt:

"De aftaler, synes jeg, er i virkeligheden bullshit," lød det fra Jeppe Søe, der blandt andet er partiets repræsentant i Folketingets Præsidium.

Ingen røde linjer og ultimative krav

Selvom Martin Lidegaard ikke har fået en opringning fra Mette Frederiksen, har han taget notits af de seneste dages udvikling i regeringsflertallet:

"Det er svært at følge med i, hvad regeringen har af parlamentarisk grundlag i øjeblikket. Det skifter nærmest time for time, og jeg noterer mig, at man bøjer sig dybt efter mandaterne i øjeblikket," siger han og fortsætter:

"Som jeg læser det, har regeringen et flertal, fordi de nordatlantiske mandater står bag regeringen. Så det er sådan set solidt nok. Men jeg vil klart opfordre regeringen til at søge brede flertal på alle de store indenrigspolitiske tiltag, vi skal stemme om, så vi er sikre på, at alle de store aftaler også står efter næste valg," siger Lidegaard.

Jeg kan ikke se, hvad de skal kunne bidrage med i den her regering

Troels Lund Poulsen
Formand for Venstre

Selvom Martin Lidegaard ikke er blevet inviteret til hverken drøftelser eller forhandlinger, har han allerede bestemt sig for tre politiske områder, hvor Radikale skal have indrømmelser i en eventuel anden runde af regeringsforhandlinger.

For det første skal der sættes turbo på udbygningen af havvind. For det andet skal der investeres flere penge i børn og uddannelse. For det tredje skal ske noget på tilbagetrækningsområdet, hvor regeringen for nyligt – modsat planerne i regeringsgrundlaget – valgte at frede seniorpensionen.

"Det er vores holdepunkter, hvis der skal laves en helt anden reformpolitik, hvor man tager ansvar for fremtidens Danmark," siger Martin Lidegaard, der dog ikke kommer til "at opstille røde linjer om meget konkrete og præcise ting".

Så I har tre emner – klima, uddannelse og tilbagetrækning – hvor I skal have nogle indrømmelser i de eventuelle regeringsforhandlinger, men I kommer ikke med nogle ultimative krav på nogle af de tre områder?

"Det er korrekt. Vi har ikke gode erfaringer med ultimative krav. Men det er klart, at vi skal kunne se os selv i det. Og det kunne vi ikke for et år siden. Hvis vi stiller op, så skal vi se nogle konkrete ændringer. Men vi stiller ikke op med tre ultimative krav. Vi stiller op med tre områder, hvor der ultimativt skal ske noget".

Læs også

V: Radikale har intet at bidrage med

Da Troels Lund Poulsen i weekenden holdt sit første pressemøde som Venstres nye formand, afviste han blankt, at der var en radikal regeringsudvidelse på trapperne.

"Jeg kan ikke se, hvad de skal kunne bidrage med i den her regering," sagde Troels Lund Poulsen.

I hans øjne har Lidegaard "forpasset sin chance" for at komme i regering.

Er det på nogen måde realistisk, at I kan komme med?

"Regeringen har været lige så konsistent i dens udmeldinger, som jeg har været. Men hvis det kommer til en situation, hvor regeringen mangler sit flertal, så tror jeg også den vil se anderledes på, hvad vi kan bidrage med," svarer Martin Lidegaard.

Kommer Radikale til at stemme ja til en mistillidsdagsorden i Folketinget, hvis der vælter nye skeletter ud af skabet og regeringen mister et par mandater mere?

"Jeg ser ikke os selv som støtteparti. Hvis vi skal danne parlamentarisk grundlag for regeringen, vil det være naturligt, at vi også selv deltager i den som regeringspartner,” afslutter han.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Martin Lidegaard

MF (R), politisk leder, Radikale
cand.comm. (Roskilde Uni. 1993)

Mette Frederiksen

Statsminister, MF, partiformand (S)
master i afrikastudier (Københavns Uni. 2009), ba.scient.adm. i samfundsfag (Aalborg Uni. 2007)

Mike Villa Fonseca

MF (løsgænger), fhv. sygeplejerske, Sjællands Universitetshospital, brandmand
sygeplejerske

0:000:00