Lykke Friis: Uklogt at gå efter 30 procent nu

EU: S-SF opfordrer på baggrund af EU-Kommissionens analyse regeringen til at presse på for, at EU ændrer sit mål til 30 procents CO2-reduktion i 2020. Klimaminister Lykke Friis (V) afviser.
Lykke Friis afviser, at EU på nuværende tidspunkt skal træffe beslutninger om, hvorvidt vi skal gå til 30 pct. CO2-reduktion i 2020 eller ej.
Lykke Friis afviser, at EU på nuværende tidspunkt skal træffe beslutninger om, hvorvidt vi skal gå til 30 pct. CO2-reduktion i 2020 eller ej.Foto: Klima- og Energiministeriet
Peter Baggesgaard Hansen

Klima- og energiminister Lykke Friis sagde på et samråd om EU's reduktionsmål i Folketingets Miljø- og Planlægningsudvalg i marts, at hun afventede EU-Kommissionens analyse, der skulle gøre det klart, hvad det kommer til at koste at hæve ambitionsniveauet med 10 procent:

"Jeg vil da ønske mig, at det er muligt for EU at sige, at vi kan gå til 30. Det vil være fint, for det vil styrke EU's muligheder," sagde ministeren.

Kommissionens analyse kom så i sidste uge, og konklusionen er, at det vil være væsentligt billigere at hæve ambitionsniveauet med 10 procent, end man hidtil har antaget.

Kommissionen anbefaler dog ikke, at man allerede nu tager skridtet til de 30 procent - en linje, som klima- og energiminister Lykke Friis støtter:

Pointen er bare den, at som forhandlingssituationen er p.t., så kræver det faktisk noget benarbejde bare at fastholde EU's position. Der var jo et topmøde for nylig, hvor der var betydelig diskussion om, hvorvidt man overhovedet skulle opretholde muligheden for at gå til 30. Det er realpolitikken i det her, og der presser vi selvfølgelig hårdt på for, at EU kan opretholde de 30 procent, som er det forhandlingstip, man skal bruge i de senere forhandlinger.

Lykke Friis (V)
Klima- og energiminister

"Vi støtter fuldt ud Kommissionens analyse og vil ikke anbefale, at EU øger sit mål til 30 procents reduktion på nuværende tidspunkt. Kommissionen skriver, at forudsætningerne ikke er opfyldt, fordi man netop ser hele diskussionen om at gå til 30 procent som en del af de internationale forhandlinger, og det er jeg enig i," siger Lykke Friis.

S og SF vil udnytte momentum
Den indstilling kalder S og SF for uambitiøs. Klimaordfører for Socialdemokraterne, Mette Gjerskov, mener, at regeringen burde gå foran og presse EU, og hun kritiserer regeringen for ikke at have en selvstændig politik på området:

"Det er svært at være foregangsland, når man halter bagefter, og regeringens højeste ambition er ikke at stå i vejen, hvis EU på et tidspunkt beslutter sig for at gå til 30. Det er slapt, for uambitiøst og dybt skadeligt for klimasagen. For enhver ved jo, at EU skal højere op, hvis vi skal holde 2 graders-målet," siger Mette Gjerskov.

Klima- og energiordfører for SF, Anne Grete Holmsgaard, mener, at Lykke Friis burde bruge Kommissionens analyse som anledning til at lægge en mere ambitiøs linje over for EU:

"Det her er chancen for at få vendt dagsordenen til noget positivt. Hun bakker ud af hvad, hun tidligere har sagt, og hun svigter EU. Fordi det er nu, hun skal bakke op på Danmarks vegne og sige ja, det her kan vi, og vi kan gøre det til en vinderdagsorden," siger Anne Grete Holmsgaard.

Hun bakkes op af Mette Gjerskov, som mener, at regeringen lader Dansk Folkeparti styre dagsordenen:

"Her er chancen for at rykke, økonomisk set hænger det sammen, men regeringen vil ikke. Men det er jo ikke mærkeligt, når de læner sig op af DF, der har erklæret, at de ikke tror på en sammenhæng mellem CO2-udledninger og klimaforandringer," siger Mette Gjerskov.

Vi skal bevare forhandlingstip
Klima- og energiministeren afviser kritikken. Hun mener, at det vil være klogest at vente med at træffe en beslutning, til forudsætningerne er på plads:

"Vi er helt enige med Kommissionen i, at det ikke er på nuværende tidspunkt, at EU skal træffe beslutninger om, hvorvidt vi skal gå til 30 eller ej, og det er begrundet i de internationale forhandlinger. Vi skal beholde muligheden for at gå til 30 som et forhandlingstip til at lægge pres på andre lande, Kina, USA osv.," siger Lykke Friis, som understreger, at den indstilling er ambitiøs nok i sig selv:

"Pointen er bare den, at som forhandlingssituationen er p.t., så kræver det faktisk noget benarbejde bare at fastholde EU's position. Der var jo et topmøde for nylig, hvor der var betydelig diskussion om, hvorvidt man overhovedet skulle opretholde muligheden for at gå til 30. Det er realpolitikken i det her, og der presser vi selvfølgelig hårdt på for, at EU kan opretholde de 30 procent, som er det forhandlingstip, man skal bruge i de senere forhandlinger."

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Connie Hedegaard

Formand, OECD’s Round Table for Sustainable Development, fhv. minister & MF (K), EU-kommissær
cand.mag. i historie og litteraturvidenskab (Københavns Uni. 1991)

Anne Grete Holmsgaard

Fhv. MF (SF), fhv. direktør, DTU og BioRefining Alliance
studier i historie og samfundsfag (Roskilde Uni.)

Ole Hækkerup

Administrerende direktør, Dansk Ejendomsmæglerforening
cand.scient.pol. (Københavns Uni.)

0:000:00